beroepsvereniging


beroepsvereniging 1.0

vereniging van personen die hetzelfde beroep uitoefenen en gezamenlijk opkomen voor hun belangen; branchevereniging; ook: de gezamenlijke leden van zo'n vereniging

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een beroepsvereniging…

is een vereniging

  • [Betrokkene] is bestemd voor personen die hetzelfde beroep uitoefenen

    Algemene voorbeelden


    De beroepsvereniging heeft tot doel: de verdediging door alle wettelijke middelen van de beroepstitel en de beroepsprestaties van haar leden; de behartiging en bevordering van de beroeps-, morele, sociale en economische belangen van haar leden, in rechte en in feite; het aangaan van overeenkomsten met de overheid, andere organisaties, ondernemingen en/of personen; aan de openbare instanties wetgevende en andere reglementeringen voor te stellen in verband met de uitoefening van de vertegenwoordigde beroepen.

    http://www.health.fgov.be/AGP/nl/praktische-informatie/verenigingen/beroepsverenigingen/paramedische-verenigingen.htm#AMBULANCIERS

    Stilstand is achteruitgang. Onder dat motto zijn alle betrokkenen bij Dutch Bodywork Academy sinds het begin in 1989 voortdurend bezig de cursussen en opleidingen aan te passen aan de steeds hogere eisen die maatschappelijke organisaties zoals beroepsverenigingen in de complementaire gezondheidszorg, de Consumentenbond en de Federatie van Opleidingen in de Natuurlijke Geneeswijzen (FONG) daaraan stellen.

    http://www.dbanet.nl/

    Alle beroepsvereniging werkzaam in de gezondheidszorg zijn uitgenodigd om het eigen profiel – volgens het AVVV-format - te beschrijven.

    http://www.nvspv.nl/vereniging/alvarchief/alvpdf/alv2003/alv20031106_deelprofiel.pdf,

    Het collectief karakter veronderstelt georganiseerd optreden via groepen en belangengemeenschappen, zoals politieke partijen, beroepsverenigingen en dergelijke.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    De beroepsvereniging van de kapiteins en officieren dringt aan op oplossingen die de scheepvaartbedrijven de middelen aanreiken om een nationale koopvaardij, bemand met Belgische bemanningen, in stand te houden en concurrentieel te maken met de goedkope vlagbemanningen.

    De Standaard,

    De grootste beroepsvereniging van de kinesiterapeuten, de AKB, is tevreden met de uitspraak.

    De Standaard,

    Het wil bij het VBO een forum creëren waar aanverwante beroepsgroepen - zoals bijvoorbeeld Insea, de beroepsvereniging van de software-industrie - die actief zijn op het gebied van professioneel advies elkaar kunnen ontmoeten.

    De Standaard,

    Een groot deel van de mensen die uitzendarbeid verrichten, krijgen vast werk aangeboden in de onderneming waar ze als uitzendkracht werken. Een derde van de uitzendkrachten die Sobemap ondervroeg in opdracht van de beroepsvereniging van de uitzendkantoren (Upedi) en zelfs 41 procent van de vrouwelijke bedienden.

    De Standaard,

    De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) is sinds 1941 de beroepsvereniging van diëtisten.

    http://www.nvdietist.nl/

    Beroepsvereniging van Bandagisten, Orthesisten en Prothesisten van België. De beroepsvereniging heeft tot doel: de verdediging door alle wettelijke middelen van de beroepstitel en de beroepsprestaties van haar leden de behartiging en bevordering van de beroeps-, morele, sociale en economische belangen van haar leden, in rechte en in feite; het aangaan van overeenkomsten met de overheid, andere organisaties, ondernemingen en/of personen; aan de openbare instanties wetgevende en andere reglementeringen voor te stellen in verband met de uitoefening van de vertegenwoordigde beroepen.

    http://www.health.fgov.be/AGP/nl/praktische-informatie/verenigingen/beroepsverenigingen/paramedische-verenigingen.htm#AMBULANCIERS

    Deze vzw verenigt alle waterwegbeheerders, de watersportfederaties, Toerisme Vlaanderen en Nautibel, de beroepsvereniging van bedrijven uit de watersportsector.

    http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

    In dit kader is in juli 1998 voor onderzoekers en andere experts een bijeenkomst "Levensbeschouwingen en kloneren" georganiseerd samen met de beroepsvereniging van biologen (NIBI).

    http://www.minocw.nl/genomics/notabiotech.pdf,

    De beroepsvereniging van burgerluchtvaartpiloten, ABPNL, dient een klacht in bij de arbeidsrechtbank tegen het toenemend gebruik van buitenlandse piloten door Belgische luchtvaartmaatschappijen.

    De Standaard,

    De American Heart Association en de beroepsvereniging van cardiologen, het American College of Cardiology, maakten nu een gezamenlijke richtlijn bekend die het gebruik van calciumblokkers afraadt voor de behandeling van een hartaanval, maar niet voor die van hoge bloeddruk.

    De Standaard,

    Volgens de beroepsvereniging van de Bordeauxwijnen heeft de Bordeaux maar weinig last gehad van de boycot-oproepen naar aanleiding van de Franse atoomproeven in de Stille Oceaan.

    De Standaard,

    De Jordaanse beroepsvereniging van advokaten had, kort voor koning Hoessein in oktober vorig jaar een vredesverdrag met Israël ondertekende, haar leden elk kontakt met Israël verboden.

    De Standaard,

    Dokter Dirk Himpe, voorzitter van de beroepsvereniging van anestesisten, twijfelt aan de wetenschappelijke waarde van de enquête.

    De Standaard,

    De Socialistische Mutualiteiten vinden het zelfs onwettelijk dat de farmaceutische bedrijven en sommige beroepsverenigingen van apothekers hebben laten weten dat de betrokken pilmerken niet meer worden terugbetaald.

    De Standaard,

    Architekt Bob Aerts, tot begin dit jaar voorzitter van de vzw Architekten-Bouwers - een beroepsvereniging van architekten - noemt de uitspraak "de ondergang van het beroep".

    De Standaard,

    Zich zelf informeren over de ontwikkelingen in het hedendaags archiefbeheer door lectuur, deelname aan studiedagen of congressen en door een inzet in de Vlaamse beroepsvereniging van archivarissen.

    http://www.vvbad.be/arfunctie.html

    Daarnaast is er de wetenschappelijke navorming en kan hij deelnemen aan congressen en nascholingsavonden die georganiseerd worden door de wetenschappelijke beroepsverenigingen van artsen, aan interdisciplinaire vergaderingen tussen huisartsen en specialisten, aan LOK-vergaderingen, enz.

    http://www.agim-avgi.be/nl/publicaties/pdf/pdfpublicaties/medinfo.pdf,

    Paul Laeremans, afgevaardigd bestuurder van de beroepsvereniging van autocar- en busexploitanten, stemde als enige van elf leden van de raad van bestuur tegen.

    De Standaard,

    Het cijfer is afkomstig van ACEA, de Europese beroepsvereniging van autoconstructeurs.

    De Standaard,

    Voorzetsel: voor

    De Beroepsvereniging voor Communicatie is begin 1996 ontstaan uit een samengaan van de beroepsorganisaties NGPR, ACON en VBN.

    http://www.communicatie.com/index_ie.htm

    Om een einde te maken aan de negatieve berichtgeving over de kwaliteit van het vlees en om het vertrouwen van de consument te herwinnen, besloot de beroepsvereniging voor de kalfsvleessector (BVK) een systeem van zelfcontrole in te voeren.

    De Standaard,

    Volgens K. de Bruyn, androloog in het Leids Universitair Medisch Centrum en voormalig voorzitter van de beroepsvereniging voor kunstmatige inseminatie, is sprake van 'KI-toerisme' naar deze landen.

    NRC,

    De meeste beroepsverenigingen voor landmeters beschikken over typecontracten die u in functie van een specifieke opdracht kan aanvullen of wijzigen.

    De Standaard,

    Vlaamse Vereniging voor Logopedisten. De V.V.L is in Vlaanderen de enige wettelijk erkende beroepsvereniging voor logopedisten sinds 18 juni 1986.

    http://www.health.fgov.be/AGP/nl/praktische-informatie/verenigingen/beroepsverenigingen/paramedische-verenigingen.htm#AMBULANCIERS

    "Wie gaat die investering nog doen, zonder de zekerheid te hebben enkele jaren op dezelfde markten te kunnen staan?'', vraagt Jos Croux, sekretaris van de Provinciale Beroepsvereniging voor Marktkramers Limburg.

    De Standaard,

    'Het eerste album bevestigde de live-reputatie en wist de volle speeltijd te boeien', aldus de jury onder voorzitterschap van Hans Kosterman van BV Pop, de beroepsvereniging voor popmuzikanten.

    Meppeler Courant,

    Er bestaat ook een beroepsvereniging voor sharewaremakers, de Association of Shareware Professionals, met een ombudsman die bemiddelt als een gebruiker helemaal niet tevreden is over het programma.

    De Standaard,

    Werveling, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden in de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap, presenteert hierbij haar eerste beleidsplan.

    http://www.werveling.nl/

    De BVVO of Beroepsvereniging voor Verzekeringsondernemingen wil de massale fraude aanpakken.

    De Standaard,

    Dat beeld wordt door de statistieken van de Belgische Beroepsvereniging voor Voertuigenverhuur (BBVV) alleen maar bevestigd.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • afgevaardigde van de beroepsvereniging
    • baas van de beroepsvereniging
    • bestuur van de beroepsvereniging
    • bestuurder van de beroepsvereniging
    • directeur van de beroepsvereniging
    • lid van de beroepsvereniging
    • ondervoorzitter van de beroepsvereniging
    • secretaris-generaal van de beroepsvereniging
    • vertegenwoordiger van de beroepsvereniging
    • vertrouwenspersoon van de beroepsvereniging
    • voorzitter van de beroepsvereniging
    • woordvoerder van de beroepsvereniging

    Een woordvoerder van de Beroepsvereniging voor verpleegkundigen Nu '91 vindt de uitspraak "prima". "Er is nu duidelijkheid."

    NRC,

    De versterking van de ambulancezorg, inclusief meldkamer, is minstens zo belangrijk als de nachtelijke inzet van de traumahelikopter. Dat stelt Dat stelt voorzitter Schraa van de Beroepsvereniging Ambulancezorg woensdag.

    De Telegraaf,

    "De risico's van de vervroegde terugbetalingen, de zg. herfinancieringen, zijn vandaag opnieuw door de rentemarge gedekt", meldt Jean-Louis de Valck, secretaris-generaal van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).

    De Financieel-Economische Tijd,

    Deze expertenwerkgroep bestond uit 14 leden: 1 vertegenwoordiger van elk van de 7 universitaire opleidingen in België d.w.z. 3 Nederlandstalige (KUL, VUB en UG) en 4 Franstalige (ULB, ULC, Liege, Mons); 7 vertegenwoordigers van de beroepsverenigingen van klinisch psychologen: 4 Nederlandstalige en 3 Franstalige vertegenwoordigers nl. 3 van de Vlaamse Vereniging voor Klinische Psychologie (609 leden) en 1 van de Vlaamse Vereniging voor Gezondheidspsychologie (20 leden) en 3 vertegenwoordigers voor de Franstalige beroepsverenigingen.

    http://www.health.fgov.be/AGP/nl/projecten/faq300102.htm,

    Een vertrouwenspersoon van de beroepsvereniging waar de bioloog met zijn problemen terecht kan, is eveneens van betekenis.

    http://www.nibi.nl/

    Met het argument van de Europese Kommissie dat het Belgische systeem aanzet tot vluchtmisdrijf, veegde ondervoorzitter Jos Daniëls van de Beroepsvereniging van Verzekeringsondernemingen (BVVO) gisteren de vloer aan.

    De Standaard,

    De auteur is direkteur van de Beroepsvereniging van Uitzendkantoren Upedi.

    De Standaard,

    Federatie van Chemische Nijverheid publiceert eerste milieurapport [...]. Een vijfde van de leden van de beroepsvereniging - goed voor vier vijfde van de afvalberg van de hele sektor - gaf zijn milieucijfers vrij.

    De Standaard,

    De afgevaardigden van de beroepsverenigingen, vergezeld van de decanen van de drie Vlaamse universiteiten hebben na de protestactie op het kabinet van de minister (die "toevallig" niet aanwezig was), samen met zijn kabinetsmedewerkers kunnen vaststellen en aantonen hoe onvolledig, slecht gedocumenteerd en zelfs foutief dit dossier was samengesteld.

    De Standaard,

    Dat ze daarbij kritisch bekeken worden door de vakbonden juicht Herwig Muyldermans, baas van de beroepsvereniging van uitzendkantoren (Upedi) alleen maar toe.

    De Standaard,

    Het bestuur van de beroepsvereniging maakt zich sterk voor de integrale beroepsbeoefening, waarmee bedoeld is dat iedere zich mede als notariskantoor afficherende samenwerkende groep professionals ook het hele scala van notariële diensten aan het publiek zou moeten aanbieden.

    NRC,

    Paul Laeremans, afgevaardigd bestuurder van de beroepsvereniging van autocar- en busexploitanten, stemde als enige van elf leden van de raad van bestuur tegen.

    De Standaard,

    gevolgd door naamvalsgenitief


    De koninklijke beroepsvereniging der Meesters Suiker- en Chocoladebewerkers - FENACO, is ruim een halve eeuw jong en telt een zestigtal leden.

    http://www.obcebdbh.be/export/centre-information/publications/dossiers/es/2001_nl/es-chocolade/part0_nl.html,

    De Beroepsvereniging der Verzekeringsondernemingen (BVVO) roept op tot "realisme en verantwoordelijkheidszin".

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • de Antwerpse beroepsvereniging
    • de Belgische beroepsvereniging
    • de Britse beroepsvereniging
    • de Europese beroepsvereniging
    • de Franse beroepsvereniging
    • de internationale beroepsvereniging
    • de Jordaanse beroepsvereniging
    • de landelijke beroepsvereniging
    • de loco-regionale beroepsvereniging
    • de nationale beroepsvereniging
    • de Nederlandse beroepsvereniging
    • de provinciale beroepsvereniging
    • de plaatselijke beroepsvereniging
    • de Vlaamse beroepsvereniging
    • de New Yorkse beroepsvereniging

    KAVA, onze Antwerpse beroepsvereniging, is daar altijd een drijvende kracht in geweest.

    http://www.bankvanbreda.be/Images/14_380.pdf,

    Een huisartsenkring is een loco-regionale beroepsvereniging – representatief en democratisch gestructureerd. Exclusief bestaande uit de meerderheid van de erkende huisartsen – uit één welomschreven gebied. Met als doel: de bevordering en ondersteuning van de huisartsgeneeskunde, en de lokale vertegenwoordiging van de beoefenaars. Zo nodig in samenwerking – mono, multidisciplinair als interprofessioneel – met andere structuren, zorgenverstrekkers en/of gezondheidswerkers.

    http://www.uhak.be/uhak/OGLim010609.htm,

    Ten slotte dient gezegd te worden dat Antwerp-Tax, via de kanalen van de plaatselijke beroepsvereniging APTU, zijn know-how en ervaringen ter beschikking stelt van alle Antwerpse taxibedrijven.

    http://www.antwerp-tax.be/nieuws.html

    Madonna [...] heeft daarmee de New Yorkse beroepsvereniging van kindermeisjes behoorlijk boos gemaakt.

    De Standaard,

    Vegrab, de Vlaamse beroepsvereniging van kleine drukkers, en Fegropa, van de grossiers in papierwaren en kantooruitrusting, zonden gisteren met De Post een klaagbrief naar Elio di Rupo, minister van Telekommunikatie.

    De Standaard,

    De Nederlandse Beroepsvereniging Van Hypnotherapeuten (NBVH) is de beroepsorganisatie voor hypnotherapeuten.

    http://www.hypnotherapie.com/index.html

    "Wie gaat die investering nog doen, zonder de zekerheid te hebben enkele jaren op dezelfde markten te kunnen staan?'', vraagt Jos Croux, sekretaris van de Provinciale Beroepsvereniging voor Marktkramers Limburg.

    De Standaard,

    Bovendien is hij sinds zeven jaar voorzitter van de Landelijke beroepsvereniging van remedial teachers.

    http://www.home.zonnet.nl/dyslexie/,

    De V.V.L. onderhoudt contacten met nationale en internationale beroepsverenigingen.

    http://www.vvl.be/

    De Jordaanse beroepsvereniging van advokaten had, kort voor koning Hoessein in oktober vorig jaar een vredesverdrag met Israël ondertekende, haar leden elk kontakt met Israël verboden.

    De Standaard,

    Het cijfer is afkomstig van ACEA, de Europese beroepsvereniging van autoconstructeurs.

    De Standaard,

    Er werd een klacht ingediend door een Franse en een Britse beroepsvereniging van kartongebruikers.

    Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

    In naam van alle Belgische Beroepsverenigingen, samengebracht in het Overlegforum voor de Kinesitherapie, wil ik daarom u, geachte heer minister, uitdrukkelijk verzoeken op deze ontegensprekelijk desastreuze maatregel voor de kinesitherapie terug te komen.

    De Standaard,

    • een algemene beroepsvereniging
    • een medische beroepsvereniging
    • een multidisciplinaire beroepsvereniging
    • een professionele beroepsvereniging
    • een therapeutische beroepsvereniging
    • een verpleegkundige beroepsvereniging
    • een verzorgende beroepsvereniging
    • een wetenschappelijke beroepsvereniging

    Mr. J. L. Plemp van Duiveland was tot oordelen bevoegd, had in ieder geval overzicht: was voorzitter van de algemene beroepsvereniging van journalisten in Nederland.

    NRC,

    Verder dienen medische beroepsverenigingen hun achterban attent te maken op de mogelijkheid dat zeldzame infectieziekten zijn veroorzaakt door met opzet verspreide ziekteverwekkers.

    Algemeen Dagblad,

    De Belgische Vereniging van Laboratorium Technologen is een nationale multidisciplinaire beroepsvereniging die de belangen van het gekwalificeerd personeel in de medische biologie, chemische en farmaceutische industrie, alsook in de research verdedigd.

    http://www.health.fgov.be/AGP/nl/praktische-informatie/verenigingen/beroepsverenigingen/paramedische-verenigingen.htm#AMBULANCIERS

    Afgestudeerden hebben dus de mogelijkheid zich aan te sluiten bij een professionele beroepsvereniging.

    http://www.dbanet.nl/

    Een belangrijk gegeven is ook dat leden van therapeutische beroepsverenigingen verplicht zijn ieder jaar een aantal dagdelen nascholing te volgen.

    http://www.dbanet.nl/

    Zoals boven al geschetst, de AVVV is een landelijk project gestart om de verpleegkundige beroepsstructuur te verhelderen en vervolgens alle verpleegkundige beroepsverenigingen uit te nodigen binnen het ontwikkelde AVVV beroepsdeelprofiel de eigen beroepsuitoefening te beschrijven.

    http://www.nvspv.nl/vereniging/alvarchief/alvpdf/alv2003/alv20031106_deelprofiel.pdf,

    Werveling is aangesloten bij de AVVV (Algemene Vergadering Verpleegkundigen en Verzorgenden), de koepelorganisatie waarbij ruim 46 verpleegkundige en verzorgende beroepsverenigingen zijn aangesloten.

    http://www.werveling.nl/

    Een verbinding tussen de wetenschappelijke theorie en onderzoek naar de praktijk, in binnen- en buitenland, is noodzakelijk voor de verdere ontwikkeling van 'het leren' en van het beroep. De lerarenopleidingen zien hierin voor zichzelf een belangrijke research- en developmentfunctie. Zij willen deze uitvoeren in samenwerking met onderzoeksinstellingen, zusterinstellingen in het buitenland en wetenschappelijke beroepsverenigingen.

    http://www.hbo-raad.nl/hboraad/domeinen/index.cfm?fuseaction=frameStart=1=84990=88663361,

    met eigennaam


    In 1994 raamde de beroepsvereniging Nautibel de gezamenlijke omzet van de binnenlandse watersportmarkt en export op 12 miljard.

    De Standaard,

    Onze onderzoekers en behandelaars onderschrijven de codes van hun beroepsverenigingen NVO, NIP en LBRT.

    http://www.toppraktijk.nl/

    Hij onderzocht het verzoek van de beroepsvereniging Horeca Zuidwest-Vlaanderen om deze beslissing van de gemeenteraad te schorsen en te vernietigen.

    De Standaard,

    Beroepsvereniging Febetra betreurt de Franse maatregel.

    De Standaard,

    Het houdt wel in dat in geval de aanklager in de arbitrage niet in het gelijk wordt gesteld, hij ook de forfaitaire vergoeding van minimum 15.000,- BEF. aan de beroepsvereniging APTU moet betalen zoals voorzien in artikel 11 voor de veroordeelde partij.

    http://www.aptu.be/aptuconventie.htm

    Eind mei publiceert de beroepsvereniging B.V.T.L. (Belgische Vereniging van Tuin- en Landschapsarchitecten) het Repertorium 1996.

    De Standaard,

    Tommy Wonder is aangesloten bij de beroepsvereniging 'Selected Magicians', uw garantie voor kwaliteit en zakelijke betrouwbaarheid.

    http://www.tommywonder.nl/

    met ander, nevengeschikt substantief


    In overleg met de opleidingen en de beroepsverenigingen wordt gewerkt aan de wettelijke erkenning en regeling van deze nieuwe gezondheidsberoepen.

    http://minsoc.fgov.be/cabinet/beleidsnota_geestelijke_gezondheidszorg.htm

    De vordering wordt ingesteld op verzoek van elke betrokkene, van een gemachtigde vennootschap voor het beheer van de rechten of van een beroepsvereniging of interprofessionele vereniging met rechtspersoonlijkheid.

    http://www.ufsia.ac.be/~estorme/auteurswet.html,

    De voorontwerpen van wet betreffende de klinische orthopedagogie en de klinische seksuologie werden nadat een consensus bereikt werd met de beroepsverenigingen en universitaire opleidingen op 12 juli 2002 goedgekeurd door de Ministerraad.

    http://www.health.fgov.be/AGP/nl/projecten/faq300102.htm,

    Indien de normen aanvaard worden, moet er nog een controlecommissie komen met onder meer beroepsverenigingen en verbruikers om jaarlijks toe te zien of de geproduceerde wijn voldoet aan de normen.

    De Standaard,

    In geval de psycholoog in een bepaalde situatie ervaart dat het volgen van een bepaling van de beroepscode ertoe leidt dat een andere bepaling van de beroepscode niet gevolgd kan worden, dan weegt hij de gevolgen van de keuze voor één van de bepalingen zorgvuldig af en overweegt zijn beroepsvereniging en/of ervaren vakgenoten te consulteren.

    http://www.psynip.nl/leden/ethiek/nbc.htm,

    Wijkverpleegkundigen worden beschouwd als professionals. Een professional kan worden omschreven als iemand die een beroep uitoefent dat zich onderscheidt van andere beroepen (in de gezondheidszorg) door de volgende kenmerken: (a) De uitoefening van het beroep vereist een bepaalde deskundigheid [...]; (b) bij de uitoefening van een beroep behoort een grote mate van autonomie; en (c) het beroep kent specifieke normen, waarden, gedrags- en ethische regels [...]. De professional dient deze normen en regels te respecteren. Controle hierop vindt plaats door de beroepsvereniging en beroepsgenoten.

    http://www.nivel.nl/ned/index.html

    PAO bestaat sinds 1983 en werkt samen met universiteiten, beroepsverenigingen en branche-organisaties.

    http://www.pao.nl/profiel/index.html

    De resultaten van de studies moeten de plaatselijke zelfstandigen, hun beroepsverenigingen en de gemeentebesturen strategische opties aanreiken ter verbetering van hun rendement en dienstverlening en ter realisatie van de geformuleerde beleidsopties.

    http://www.limburg.be/deputatie/vandeput2001_005.pdf

    Elio Di Rupo, federaal vice-premier en minister van Ekonomie, installeerde gisteren "ten dienste van de verbruiker" de drie kommissies. Ze werken onder de koepel van de Raad voor het Verbruik - die aanleunt bij het ministerie van Ekonomische Zaken. Zoals die Raad bieden ze overlegmogelijkheden aan de overheid, de beroepsverenigingen en de verbruikersorganizaties.

    De Standaard,

    Allerlei twisten en oude politieke spelletjes van beroepsverenigingen en energieleveranciers, leverden evenwel vertraging op.

    http://www.vei.be/Frameset.htm,

    Beroepsverenigingen en ondernemingen in de particuliere sector die onderwijsprojecten uitvoeren en zich niet beperken tot beroepsopleiding.

    http://www.europeesplatform.nl/,

    Het NIVEL heeft in de afgelopen jaren veel expertise opgebouwd in het uitvoeren van behoefteramingsstudies die in opdracht van beroepsverenigingen en onderwijsinstellingen zijn uitgevoerd (huisartsen, gynaecologen, kinderartsen, reumatologen, orthopeden, klinisch genetici, ergotherapeuten etc.).

    http://www.nivel.nl/ned/index.html