beschavingsoffensief


beschavingsoffensief 1.0

(business, economie en financiën)

offensief bestaande uit een gerichte actie of een reeks van gerichte acties om een groep mensen of een gehele maatschappij een bepaalde vorm van beschaving bij te brengen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een beschavingsoffensief…

is een offensief; is een handeling

  • [Handelende persoon] wordt vaak geïnstigeerd door religieuzen of door politici of andere mensen met een hoge functie die vaak ook een voorbeeldfunctie hebben
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een offensief bestaande uit een actie of een reeks van acties om een bepaalde groep mensen of een gehele maatschappij een bepaalde vorm van beschaving bij te brengen

    Algemene voorbeelden


    Er is een beschavingsoffensief nodig om het toenemende geweld door jongeren en oudere jongeren te stoppen.

    Brabants Dagblad,

    Na de afschaffing startten de Nederlanders in Suriname een soort van beschavingsoffensief: de Surinaamse bevolking diende zo snel mogelijk de slavernij te vergeten en werd verhollandst.

    De Standaard,

    Onderzoekers uit de traditie van de civilisatiesociologie zien een morele paniek als onderdeel van een beschavingsoffensief.

    http://www.fss.uu.nl/soc/hg/nsv/abstr97.htm,

    Dit 'normen- en waardendebat' mag niet ontaarden in een beschavingsoffensief, waarbij moslims en andere allochtonen zich naar Nederlandse standaarden dienen te voegen.

    http://www.islamenburgerschap.nl/kaderne.html

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een burgerlijk beschavingsoffensief
    • een kerkelijk beschavingsoffensief
    • een publiek beschavingsoffensief

    Neocalvinistisch, neo-thomistisch, cultuursocialistisch en burgerlijk beschavingsoffensief hebben dit karakter in deze eeuw een tijd lang binnen morele perken gehouden, maar sinds de secularisatie en de welvaart van de laatste jaren wordt onze cultuur weer bepaald door vrijheid in de zin van 'dat zal ik zelf wel uitzoeken' en egalitarisme in de zin van 'doe maar gewoon'.

    http://home.wxs.nl/~srw/,

    Omdat de bisschoppen en vicarissen, zoals in het verleden was gebleken, mede tegen het licht van het eigen kerkelijke beschavingsoffensief [...], gaarne bereid waren hun ondersteuning te verlenen.

    http://www.meertens.knaw.nl/medewerkers/peter.jan.margry/quaestiessamen.html,

    Gereformeerden deelden dit streven [...], maar ook bij katholieken en protestantse dissenters vinden we een streven naar een nieuwe soberheid, vroomheid en levensstijl. Is dit publieke beschavingsoffensief, wat Nederland betreft, geslaagd?

    http://www.ssnr.nl/

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1995