beschelpen


beschelpen 1.0

((vooral) in Suriname)

( Met betrekking tot de oppervlakte van een pad, terrein, straat e.d.)
met schelpen overdekken; met schelpen plaveien; ook: met schelpzand bedekken

Algemene voorbeelden


Op 22 mei 2014 heeft het ministerie van Openbare Werken (OW) een aanvang gemaakt met het beschelpen van de 6e Rijweg. Deze weg is een verbindingsweg tussen de Wayamboweg en Jarikaba.

http://www.nospang.com/index.php?option=com_content&view=article&id=40179:aanvang-met-beschelpen-van-zesde-rijweg&catid=73:binnenland&Itemid=65,

Het ministerie van Openbare Werken heeft op 20 mei 2014 de wegen van Jarikabawooncentrum en de Jarikabakreekweg in het district Saramacca beschelpt. Het aannemingsbedrijf NV Tarris, is belast met de uitvoering en heeft 210 m³ schelpen geleverd en verwerkt.

http://83.98.128.47/~nospang/index.php?option=com_content&view=article&id=40099:wegen-jarikabawooncentrum-worden-beschelpt&catid=73:binnenland&Itemid=65,

Op dinsdag 12 augustus 2014 heeft het ministerie van Openbare Werken een aanvang gemaakt met het beschelpen van de Vankweg. Voor de verschillende zandwegen in het ressort Groningen is 500 m³ schelpzand ter beschikking, die deze dagen geleverd en verwerkt zal worden.

https://nl-nl.facebook.com/bic.saramacca/posts/715790658493178,

Het steeds beschelpen en bezanden langs weerzijden van de weg is volgens het districtsraadslid nutteloos, omdat de bermen binnen de kortste keren weer gaten en kuilen vertonen. Doordat de weg smal is, kunnen twee auto's niet langs elkaar heen. De verbreding van de weg zou volgens Budike zorgen voor een veiliger verkeer.

http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/index.php/manjadam-in-commewijne-wordt-eenrichtingsweg/,

Het schoonmaken van de bermen en leegstaande percelen, beschelpen van de Pallisadeweg 1 en 2, de Copieweg en het opschonen en uitdiepen van de Hooikreek werden ten hand genomen.

https://dcpara.wordpress.com/page/19/,

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt werkwoord


  • beschelpen en bezanden
  • bestraten en beschelpen
  • bezanden of beschelpen

"Het is ons toch gelukt om voor de komende regentijd een deel van de zandwegen te beschelpen en te bezanden", stelt Ramdhani opgelucht.

http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/14425,

Er is een plek uitgezocht waar zand voor het bestraten en beschelpen van de wegen wordt opgeslagen.

http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/12537,

Volgens de minister zijn er ook nog reguliere rehabilitatieprojecten in uitvoering zoals het bezanden en beschelpen van diverse zandwegen.

http://obsession-magazine.nl/?p=68129,

De districtscommissaris van Saramacca, Aroenkoemar Ramdhani, wil zoveel mogelijk zandwegen in het district te bezanden of te beschelpen. Zo wordt voorkomen dat de lokale bewoners problemen ondervinden in de regentijd.

http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/14425,