beschermingswal


beschermingswal 1.0

wal rond een gebouw of een verzameling gebouwen, meestal ter bescherming tegen vijandelijke aanvallen of inbraak, of langs een bepaald gebied of een weg, veelal ter bescherming tegen ongelukken, natuurgeweld of ander gevaar; beschermingsmuur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een beschermingswal…

is een wal; is een bouwwerk; is een voorwerp

  • [Plaats] wordt gebouwd rond een gebouw of een verzameling gebouwen
  • [Toepassingsgebied of bereik] dient om te beschermen tegen gevaar

    Hoofdsemagram: wal


    beschermingswal 2.0

    (business, economie en financiën)

    geheel van beschermende maatregelen van een, meestal beursgenoteerde, onderneming tegen een vijandige overname

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een beschermingswal…

    is een geheel

    • [Doel of bestemming] dient om een, meestal beursgenoteerde, onderneming tegen overname door een andere onderneming te beschermen

      Algemene voorbeelden


      Na het vastlopen van de vriendschappelijke besprekingen over een samengaan in december vorig jaar, deed de baggeraar een bod van €643 miljoen op de aandelen HBG, waarop de laatste een beschermingswal opwierp door de plaatsing van preferente aandelen bij een bevriende stichting en vervolgens steun zocht in België.

      De Telegraaf,

      Merwede en Lehman Brothers betalen 55 miljoen euro voor vijftig prioriteitsaandelen en de zogeheten golden parachute van topman Richard Homburg, het recht om bij een overname tien procent van de aandelen Uni-Invest te kopen. Deze beschermingswal deed anderhalf jaar geleden nog veel stof opwaaien.

      Het Parool,

      Een hoorzitting over een zich al zeven jaar voortslepende ruzie tussen de beurs en CSM over een beschermingswal van dat beursfonds gaf gisteren een treffende schets van dat onvermogen.

      NRC,

      beschermingswal 3.0

      (media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

      verzameling computerprogramma's of computerapparatuur die een privénetwerk of een lokaal netwerk beschermt tegen misbruik door externe computersystemen via het internet, bijvoorbeeld door aanvallen van hackers of in de vorm van computervirussen, spam of spyware, of een scheiding of barrière aanbrengt tussen internet en een intern netwerk, bijvoorbeeld intranet; firewall

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een beschermingswal…

      is een verzameling

          Algemene voorbeelden


          Op internet zijn wereldwijd zo'n kwart miljard computers aangesloten op internet. Hoeveel daarvan de juiste beschermwallen ontberen, is onzeker, maar hun aantal loopt naar schatting in de tientallen miljoenen. Het is ook niet zo moeilijk om een 'koutje' op te lopen: elke dag verschijnen er nieuwe virusvarianten op het toneel.

          http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/669964/2005/10/11/Onbeschermde-pc-is-binnen-twaalf-minuten-het-haasje.dhtml,

          De softwareontwikkelaar uit Redmond, Seattle is onlangs begonnen met de verspreiding van Service Pack 2. Dit is een gratis 'brokje' extra software voor Windows XP dat een belangrijke beschermingswal moet zijn.

          http://ipv6.nationaalcomputerforum.nl/showthread.php?t=6706

          Teamleider Aart Jochem van het Govcert-kenniscentrum zegt dat de criminelen afgelopen april een doorbraak hebben bereikt tijdens een aanval op rekeningen bij ABN Amro. Daarbij is het gelukt om de extra beschermingswal te omzeilen die banken gebruiken voor hun rekeninghouders, te weten de wisselende inlogcodes die toegang geven tot de sites.

          http://vorige.nrc.nl/binnenland/article1805980.ece/Overheid_waarschuwt_tegen_webcriminaliteit,

          Etymologie


          Aard herkomst leenvertaling
          Vroegste datering 2005