beslissingsrecht


beslissingsrecht 1.0

recht om beslissingen te nemen; recht om iets te besluiten; beslissingsbevoegdheid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een beslissingsrecht…

is een recht

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft het recht om beslissingen te nemen

    Hoofdsemagram: recht


    Algemene voorbeelden


    Wanneer voor een individuele beslissing ter uitvoering beroep wordt gedaan op een andere persoon, zij het een deskundige, dan krijgt het beslissingsrecht een ander uitzicht.

    http://www.cvp.be/senaat/rondom/wetsvoorsteleuthanasie.htm

    Wat dat beslissingsrecht betreft, als de algemene vergadering der aandeelhouders daar haar zegje over moet hebben, dan vertel je die heren maar dat die zuiveringsinstallaties op lange termijn hoogstnodig zijn voor het verbeteren van de productie en het behoud van de gunstige concurrentiepositie.

    Iks, Johan Van Nijen,

    Niet alleen bij echtscheiding, ook voor een pak andere familiezaken kan binnenkort een bemiddelaar worden aangewezen: wederzijdse rechten en plichten van echtgenoten (onder meer samenwoningsplicht, getrouwheidsplicht), betwistingen over het ouderlijk gezag (bijvoorbeeld over het beslissingsrecht in verband met fundamentele keuzes), enzovoort.

    De Standaard,

    De belangrijkste punten met betrekking tot de levenscyclus van een service zijn: Beslissingsrechten - wie neemt elke beslissingen. Metingen en controle - hoe wordt bepaald of de doelstellingen worden gerealiseerd.

    http://www-01.ibm.com/software/nl/itsolutions/businessflexibility/soagov/

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • liggen bij iemand of iets

    De beslissing tot een C.I. is dan ook niet louter een medische beslissing, maar eerder een pedagogische beslissing, waarbij het beslissingsrecht bij de ouders ligt.

    http://www.kids.be/kids/hooropvoeding_bij_ci-kinderen.htm,

    als object bij een werkwoord


    • (geen) beslissingsrecht hebben
    • (geen) beslissingsrecht krijgen
    • iemands beslissingsrecht belemmeren
    • het beslissingsrecht geven aan iemand of iets
    • iemand het beslissingsrecht ontnemen
    • het beslissingsrecht overdragen aan iemand

    'Maar wie ben jij dat je zo durft spreken? In deze kwestie heb ik niet alleen beslissingsrecht.'

    Iks, Johan Van Nijen,

    En nu ontneemt de partijvoorzitter hen ook nog het beslissingsrecht over de weinige thema's die hen restten!

    De Standaard,

    Ze was er ook zeker van dat emotioneel leven, hoewel het meest gewaagde, daarom nog niet de slechtste wijze van leven was en dat, indien zij aan haar verstand het laatste beslissingsrecht had gegeven, zij ook dikwijls de schadelijkste beslissing zou hebben genomen.

    Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

    In het andere geval zitten studenten en personeel samen in een medezeggenschapsraad, maar die heeft geen beslissingsrecht. Hij stemt in of adviseert.

    De Standaard,

    Een opvallende vernieuwing is dat de ouders meer beslissingsrecht krijgen.

    De Standaard,

    Wij zaten nochtans dicht bij een overeenkomst. Ik wilde een contract tot mijn 35ste, Club alleen een optierecht voor de laatste twee seizoenen daarvan. Ik kon er niet mee akkoord gaan dat zij het beslissingsrecht hadden voor die laatste jaren.

    De Standaard,

    Daarom is de emancipatie van de vrouw en de strijd tegen alle, wettelijke of culturele (of religieuze), obstakels die haar beslissingsrecht en haar vrijheid belemmeren de belangrijkste en meest effectieve maatregel om de bevolkingsexplosie in de wereld in te dammen.

    NRC,

    Uitzonderingen op deze patiëntenrechten zijn er ook: - als een patiënt niet geïnformeerd wil worden, bijvoorbeeld omdat hij de informatie emotioneel niet verwerken kan, mág een hulpverlener zelfs geen informatie verstrekken [...] - bij wilsonbekwaamheid en de aanwezigheid van een schriftelijke wilsverklaring kan het beslissingsrecht worden overgedragen aan de mentor.

    http://www.curavera.nl/

    met adjectief ervoor


    • exclusief beslissingsrecht
    • rechtstreeks beslissingsrecht
    • volledig beslissingsrecht
    • het ultieme beslissingsrecht
    • het vrije beslissingsrecht
    • een vol beslissingsrecht

    Soms krijgt één ouder het exclusief beslissingsrecht voor een aantal deeldomeinen, terwijl voor de andere instemming van beide ouders vereist is.

    http://www.ond.vlaanderen.be/schooldirect/PR0203/PR_echtscheiding.htm,

    Indien het volk rechtstreeks beslissingsrecht wenst, en dit rechtstreeks beslissingsrecht niet krijgt, heerst het volk niet.

    http://home.pi.be/~penninc/wit/watisdd.html,

    Directe democratie is een vorm van democratie, die de momenteel bestaande, zuiver vertegenwoordigende democratie, uitbreidt met rechtstreeks beslissingsrecht door de burgers.

    http://home.pi.be/~penninc/wit/watisdd.html,

    Anne Goscinny spande na het overlijden van haar moeder in 1994 een proces aan om de geldigheid aan te vechten van de machtigingen die deze aan Uderzo had gegeven. Daarbij kreeg Uderzo het volledige beslissingsrecht inzake de exploitatie van Asterix.

    De Standaard,

    In Nederland heeft geen overheid, maar een onafhankelijk bestuur het ultieme beslissingsrecht als een cultuurhuis een topman aantrekt.

    De Standaard,

    De regering heeft verleden jaar formeel beloofd dat tegen die datum zullen bestaan: de nieuwe agglomeratie-organen (raad, college en cultuurcommissie) en het vrije beslissingsrecht van het gezinshoofd inzake onderwijstaal.

    De Standaard,

    Het VCM [...] had zich tot dan toe kunnen verheugen op een eigen rechtspersoonlijkheid, géén regeringstoezicht en een vol beslissingsrecht in het uitoefenen van de opdracht van erkenning, vergunning en handhaving.

    http://www.iradio.be/scripts/dossiers.php?id=24=dossiers,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: over

    • het beslissingsrecht over iets

    Maar ook prostituées worden niet echt verantwoordelijk gehouden voor HIV-verspreiding. Hun mannelijke klanten krijgen namelijk nog steeds het beslissingsrecht toebedeeld over het gebruik van een condoom.

    http://www.kun.nl/quetzalcoatl/cultus/,

    En nu ontneemt de partijvoorzitter hen ook nog het beslissingsrecht over de weinige thema's die hen restten!

    De Standaard,

    "Zoals ik daarstraks al had opgemerkt hebben wij in België geen beslissingsrecht over het gebruik van het logo."

    http://www.fvv.be/nationaledag.html

    Bij adoptie van in België geboren kinderen heeft de afstandsmoeder beslissingsrecht over het al of niet het kind te laten grootbrengen bij een holebi-koppel.

    http://go.to/v.a.g.,

    Zo zijn er liefst 5 Vlaamse ministers die beslissingsrecht hebben over sport: Luc Martens van Kultuur, waar sport officieel is bijgevoegd; Luc Van den Brande met het projekt Vlaanderen-Euro 2000 [...], Leo Peeters van Tewerkstelling [...], Wivina Demeester die verantwoordelijk is voor de medisch verantwoorde sportbeoefening [...] en Luc Van den Bossche die bevoegd is voor de niet onbelangrijke schoolsport.

    De Standaard,

    Voorzetsel: van

    • het beslissingsrecht van de directie
    • het beslissingsrecht van de minister
    • het beslissingsrecht van het congres
    • het beslissingsrecht van vrouwen

    Bij betwistingen geldt het beslissingsrecht van de directie dat voor geen beroep vatbaar is.

    http://www.cko.be/oostende/

    Het afschaffen van het beslissingsrecht van het congres over deelname aan een kabinet, het vervangen van verkiezingen door het congres voor allerlei partijfuncties door partijbestuursbenoemingen, [...], en het opheffen van de binding van gekozen volksvertegenwoordigers aan verkiezingsprogramma's zijn toch geen geringe beslissingen.

    NRC,

    Met het offensief tegen de pil wordt dus ook de aanval ingezet op het [...] beslissingsrecht van vrouwen over hun reproductieve gezondheid, een door de vrouwenbeweging tijdens de seksuele revolutie bevochten verworvenheid.

    NRC,

    Bij de rol van de gevangenis als adviserende instantie heeft De Ruyver ook vragen. "Justitie zet er gevangenisdirecties in circulaires toe aan mensen automatisch na een derde van hun straf vrij te laten. De wet-Lejeune is een instrument geworden om de overbevolking in de gevangenissen aan te pakken." Bovendien doet het beslissingsrecht van de minister volgens hem meer goed dan kwaad. "Het is een rechtstaat onwaardig dat een rechter wel oordeelt over de strafmaat, maar niet over de uitvoering noch de verkorting ervan."

    De Standaard,

    Voorzetsel: voor

    • het beslissingsrecht voor iets

    Soms krijgt één ouder het exclusief beslissingsrecht voor een aantal deeldomeinen, terwijl voor de andere instemming van beide ouders vereist is.

    http://www.ond.vlaanderen.be/schooldirect/PR0203/PR_echtscheiding.htm,

    in voorzetselgroep


    • beperking van iemands beslissingsrecht
    • het afschaffen van het beslissingsrecht

    De eigenaars/uitgevers van de kranten staan meestal vrij weigerachtig tegenover een redactiestatuut, omdat zij vrezen voor een aantasting van hun macht. Indien zij de journalisten een vorm van medezeggenschap geven, hoe klein ook, vrezen zij voor verdere escalaties en een beperking van hun beslissingsrecht.

    http://users.telenet.be/tdv/thesis/1.html,

    Het afschaffen van het beslissingsrecht van het congres over deelname aan een kabinet, het vervangen van verkiezingen door het congres voor allerlei partijfuncties door partijbestuursbenoemingen [...], en het opheffen van de binding van gekozen volksvertegenwoordigers aan verkiezingsprogramma's zijn toch geen geringe beslissingen.

    NRC,

    met telwoord ervoor


    • meer beslissingsrecht

    Een opvallende vernieuwing is dat de ouders meer beslissingsrecht krijgen.

    De Standaard,

    Caremans besloot daarom niet alleen iconen zelf aan te kopen, maar ook een deel in consignatie te nemen. Zélf kopen om daarna weer te verkopen geeft jezelf meer beslissingsrecht.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • zelfbeschikkingsrecht en beslissingsrecht

    Met het offensief tegen de pil wordt dus ook de aanval ingezet op het zelfbeschikkings- en beslissingsrecht van vrouwen over hun reproductieve gezondheid, een door de vrouwenbeweging tijdens de seksuele revolutie bevochten verworvenheid.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen