bestaansmogelijkheid


bestaansmogelijkheid 1.0

( Gezegd van personen en vervolgens ook van plaatsen, gebieden of gebiedsdelen waar deze personen wonen)
mogelijkheid om door middel van werk in zijn bestaan te voorzien

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bestaansmogelijkheid…

is een mogelijkheid

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de mogelijkheid om in zijn bestaan te voorzien

    Algemene voorbeelden


    Gebieden die een lage bevolkingsdichtheid hebben, zijn vaak ook de gebieden die de minste bestaansmogelijkheden bieden. In de hele wereld uit dit verschijnsel zich door de trek van arbeiders van het platteland naar de steden, op zoek naar bestaansmogelijkheden.

    http://www.ncpn.nl/archief/2003/04/asielrh.htm

    Vóór de aanleg van de Noordoostpolder was Urk namelijk een eiland in de Zuiderzee. Het was gelegen op een keileembult van zo'n 80 hectare, die enkele meters boven de waterspiegel van de Zuiderzee uitstak. De bestaansmogelijkheden waren er beperkt.

    http://www.zuiderzeemuseum.nl/

    Uitgeprocedeerde en illegaal in Nederland verblijvende asielzoekers vinden in belangrijke mate de weg naar de grote stad, vanwege de relatieve anonimiteit, reeds aanwezige familieleden en bestaansmogelijkheden.

    http://www.groenlinksamsterdam.nl/binnenstad/

    'Goede en slechte tijden wisselden elkaar af, welvaart en crisis hadden grote invloed op de bestaansmogelijkheden van de Drentse boer en dus op het wel en wee van de plattelandssamenleving', aldus Lanting.

    Meppeler Courant,

    In Riberalta deed ik, vanaf begin September 1996, vijf maanden onderzoek naar de bestaansmogelijkheden van gezinnen in de armere wijken in het kader van het veldwerkonderzoek Sociale Geografie van de Ontwikkelingslanden.

    http://www.geog.uu.nl/sgo/onderwijs/latijnsamerika/riberalta.html

    Alle verantwoordelijken van de schuldenlast van de derde wereld werden aangeduid en veroordeeld [...]. Volgende aanbevelingen van de jury werden door het tribunaal aangenomen: [...]. Het verdict overmaken aan de VN, het eisen van respect voor de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens dat bepaalt dat een volk nooit zijn bestaansmogelijkheden mag ontzegd worden, en dat dit gebeurt door de terugbetaling van de schuldenlast.

    http://users.skynet.be/cadtm/pages/nederlands/nedinternationaalschuldenrtibunalwendy.htm

    Wat onze Bomans betreft [...], hij had zich beslist geen zorgen hoeven te maken over zijn bestaansmogelijkheid als auteur. Hij heeft èn als schrijver van Erik, Pa Pinkelmans, en Sprookjes, èn als zeer gewild conférencier zoveel succes gehad, dat de populariteit van elk ander erbij verbleekt. Ook na zijn dood worden zijn boekjes nog geregeld herdrukt, iets wat lang niet ieder auteur overkomt.

    Wie ik tegen kwam, C.J. Kelk,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • bestaansmogelijkheden bieden
    • bestaansmogelijkheden geven aan
    • (andere) bestaansmogelijkheden krijgen
    • ergens (nieuwe) bestaanmogelijkheden vinden

    Het vraagstuk ligt eerder omgekeerd, gebieden die een lage bevolkingsdichtheid hebben, zijn vaak ook de gebieden die de minste bestaansmogelijkheden bieden.

    http://www.ncpn.nl/archief/2003/04/asielrh.htm

    Verder leidt diversificatie in de vorm van kleinschalige ambachten en handelsactiviteiten ook tot additionele inkomsten, naast die welke uit de landbouw komen. Ze spelen een belangrijke rol in de livelihoodstrategieën van agrarische huishoudens, en geven bestaansmogelijkheden aan huishoudens die geen emplooi in de landbouw kunnen vinden.

    http://www.gcw.nl/

    Boeren moeten andere bestaansmogelijkheden krijgen b.v. bij natuurbeheer of recreatiebedrijven.

    http://www.e-stem.nl/,

    De afgegraven veengronden werden in cultuur gebracht en grote boerderijen gaven het gebied een totaal ander aanzicht. Winkeliers, timmerlieden en smeden vonden er nieuwe bestaansmogelijkheden en industriële bedrijven vestigden zich op diverse plaatsen in het dorp.

    http://home.wxs.nl/~beren301/home.htm

    met adjectief ervoor


    • nieuwe bestaansmogelijkheden
    • onvoldoende bestaansmogelijkheden
    • voldoende bestaansmogelijkheden

    In de periode die de Geschiedenis van Hoogeveen behandelt, kwam aan de vervening een einde. Het omschakelen naar nieuwe bestaansmogelijkheden was een langdurig en bij tijden moeizaam proces. Hoogeveen transformeerde van veenkolonie tot regionaal industrie- en voorzieningscentrum.

    Meppeler Courant,

    In de sociale geografie wordt overbevolking gedefinieerd als: "Een toestand van een bepaald geografisch afgebakend gebied, waarin er sprake is van onvoldoende bestaansmogelijkheden voor de inwoners van dat gebied."

    http://www.ncpn.nl/archief/2003/04/asielrh.htm

    Andersom komt het voor dat gebieden waar van nature voldoende bestaansmogelijkheden aanwezig zijn, als gevolg van de economische exploitatie en uitbuiting, toch economische tekorten, armoede en honger kennen.

    http://www.ncpn.nl/archief/2003/04/asielrh.htm

    bestaansmogelijkheid 2.0

    ( Gezegd van zaken)
    mogelijkheid dat iets bestaat of blijft bestaan; levensvatbaarheid

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een bestaansmogelijkheid…

    is een mogelijkheid

    • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de mogelijkheid dat iets bestaat of blijft bestaan

      Algemene voorbeelden


      Hoe leuk dat schaakboksen ook was, je zou wensen dat er ook een bestaansmogelijkheid was voor dingen die niet alleen maar leuk zijn, maar ook serieus.

      NRC,

      De overheid geeft bijzondere aandacht aan de bestaansmogelijkheden van (bovenregionaal en landelijk werkende) zorgvoorzieningen op levensbeschouwelijke grondslag.

      http://www.e-stem.nl/

      Het overvloedsdenken staat of valt met de bestaansmogelijkheid van een reële overvloed, van een effectieve absolute controle van de begeerten of van een productiemethode die efficiënt gebruik kan maken van een oneindige, kosteloze energiebron.

      http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Utopia/De%20filosofische%20achtergrond%20van%20het%20utopisme.html

      We wisselden van gedachten over de toekomst van Indonesië, over het communisme, over de bestaansmogelijkheid van het fascisme na de oorlog, over het voordeel van linkse partijen boven rechtse.

      Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een (nieuwe) bestaansmogelijkheid geven aan
      • een (reële) bestaansmogelijkheid hebben
      • geen bestaansmogelijkheid meer hebben
      • (weinig) bestaansmogelijkheden zien

      De VVD is voorstander van een onafhankelijke redactie en bestuur van de lokale omroep. De lokale omroep moet een reële bestaansmogelijkheid hebben.

      http://www.vvdsneek.nl/vvd/cms/documents/VVD_Verkiezingsprogramma2002-2006_Naar_een_Leefbare_Toekomst.htm,

      Om hiervan overtuigd te worden volstaat het de hypothesen vast te stellen waarin het klonen wordt onder ogen genomen: klonen van een overleden kind, reproductie van zichzelf (zoals dit het geval is bij Richard Seed), een nieuwe bestaansmogelijkheid geven aan een "beloftevol genoom".

      http://www.health.fgov.be/bioeth/nl/advies/advies-nr10.htm,

      Het koor is ontstaan uit het Rijkspolitie Koor Noord-Nederland. Dit koor dat zijn 40-jarig bestaan twee jaar geleden heeft gevierd, werd door de reorganisatie bij de politie opgeheven. De faciliteiten, zoals vergoedingen en het opnemen van vrije tijd voor repetities en concerten vervielen, zodat dit geen bestaansmogelijkheid meer had.

      Meppeler Courant,

      Bovendien vraagt hij zich af wat je aan nog een kappersschool hebt als in de praktijk te zien is dat de markt overspoeld is [...]. Voor de school ziet hij weinig bestaansmogelijkheden, want er is geen interesse meer voor kapsters doordat de markt verzadigd is.

      Meppeler Courant,

      met adjectief ervoor


      • een reële bestaansmogelijkheid

      De lokale omroep Regio FM moet volgens VVD/Gemeentebelang een reële bestaansmogelijkheid hebben.

      http://www.vvdgb.club.tip.nl/,