beugelen


beugelen 1.0

(Vooral in de vorm van de zelfstandig gebruikte infinitief.)

een spel beoefenen waarbij een bol door een beugel moet worden gespeeld

Semagram (extra betekenisinformatie)


Beugelen…

is een activiteit

      Algemene voorbeelden


      Tot aan de Tweede Wereld Oorlog trof men vooral in Limburg en Brabant in elk dorp nog één of twee beugelbanen aan. Dit waren merendeels niet-overdekte banen, in de buurt van herbergen, waar men uitsluitend voor ontspanning beugelde, of toernooien speelde om hammen en worsten.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Beugelen

      Beugelen is een bolspel dat wordt gespeeld op een met zand bestrooide lemen baan van 5 tot 10 meter. Aan het einde van de baan is er een beugel, een ring van ijzer. De bollen, die in zwaarte verschillen van 3,5 tot 5 kilo, moeten door de spelers door de beugels worden gerold.

      http://www.volkscultuur.nl/kb.php?doc=46568

      Aan ontspanning is er geen gebrek: kegelen, beugelen, krulbollen,... zijn slechts enkele van de Vlaamse volkssporten die je in het museum rond de 3 herbergen kan beoefenen.

      http://www.museumsite.be/

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      beugelen 2.0

      iets van een beugel voorzien

      Algemene voorbeelden


      Het leidingwerk dient te worden aangelegd volgens de norm EN 378. Nu rijst bij ons de vraag hoe leidingwerk van zacht koper in bijvoorbeeld de maten 1/4-3/8 dienen te worden ondersteund of gebeugeld.

      http://www.prikpagina.nl/read.php?f=305&i=5776&t=5776&v=f

      Mega Drop is de exploitatienaam van een 35 meter hoge freefall-toren van de familie Ordelman [...]. Een ijzeren staaldraad takelt 12 stoeltjes met inzittenden [...] rustig omhoog. Effe wachten ..... en dan tjakka! In een fractie van een paar seconden is iedereen weer beneden [...]. Zeg maar een lift, alleen ligt het tempo van het dalen iets hoger dan die van een twaalf verdiepingen tellende flat. Dus, wat let de gemiddelde kermisbezoeker om dat ook eens te doen? Wie heeft immers nog nooit in een lift gestaan. Daar komt bij dat in deze lift een individuele zitplaats wordt geboden, goed gebeugeld. Kortom, de randvoorwaarden zijn uitstekend!

      http://go.to/kermiswereld

      X staart naar de vloer en denkt na. Een klein meisje fietst door zijn brein, op een driewielertje. Moeizaam wiegend trapt ze met gebeugelde beentjes over het asfalt. Ook een beetje door de kamer, de gordijnen, het linoleum.

      De biograaf, Willem Brakman,