beurspromovendus


beurspromovendus 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding; (vooral) in Nederland)

iemand die promotieonderzoek doet en daarvoor een beurs ontvangt; bursaal; promotiestudent; promovendus-student

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een beurspromovendus…

is een promovendus; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een studie afgerond, werkt aan een promotieonderzoek en heeft arbeidsrechtelijk gezien de status van student
  • [Gelijkenis] doet promotieonderzoek, net zoals een promovendus
  • [Onderscheid of tegenstelling] ontvangt in tegenstelling tot een promovendus een beurs, heeft geen aanstelling aan de universiteit waar hij onderzoek verricht en heeft geen onderwijsplichten

    Algemene voorbeelden


    Bij de RuG hebben zich dit jaar tot nu toe 20.082 studenten ingeschreven [...]. Bij het jongste aantal zijn gaststudenten die tijdelijk in Groningen verblijven, studenten die alleen examens afleggen, beurspromovendi en studenten van diverse andere (vooral postdoctorale) opleidingen meegeteld.

    Nieuwsblad van het Noorden,

    De UvA doet sinds 1 februari 1995 niet meer aan reiskostenvergoedingen. Hierbij doen zich dus geen nadelige extra gevolgen voor voor de beurspromovendus. Reiskosten kunnen echter wel van het brutoinkomen worden afgetrokken, hetgeen scheelt in de hoeveelheid geld die men verschuldigd is aan de belastingen. Wel is het onduidelijk of de beurspromovendi, net zoals de aio's, een tegemoetkoming krijgen in de ziektekosten [...]. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook achteruitgegaan. Er zijn toezeggingen, maar nog niets op papier, dat er sprake is van verlenging in het geval van ziekte, zwangerschap en/of ouderschap. Hierover wordt ook nog gepraat. Een vaste werkplek is de faculteit ook niet verschuldigd, maar in de praktijk krijgt iedereen een kamer toegewezen. In de praktijk is hier geen onderscheid waar te nemen tussen de aio's en de beurspromovendi.

    http://www.strw.leidenuniv.nl/~quanta/Jaargangen/1995/May/BeursProm.html,

    Het is nog zeer onzeker hoe de ziektekosten moeten worden geregeld bij een beurspromovendus. Met een 0,2 docentaanstelling kan men bij de collectieve particuliere verzekering van de UvA, maar zonder deze aanstelling is het nog onduidelijk.

    http://www.strw.leidenuniv.nl/~quanta/Jaargangen/1995/May/BeursProm.html,

    Samenvattend kan ik zeggen dat een beurspromovendus de eerste vier jaar netto waarschijnlijk iets minder verdient dan een aio. Het verschil valt bij Natuur- en Sterrenkunde wel mee. Wil men echter beurspromovendus worden bij Letteren of Sociale Wetenschappen, dan moet men rekening houden met grote financiële verschillen. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn zeer slecht en men moet terdege rekening houden met deze voorwaarden als men besluit in Amsterdam te gaan promoveren.

    http://www.strw.leidenuniv.nl/~quanta/Jaargangen/1995/May/BeursProm.html,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen