bezuinigingsbeleid


bezuinigingsbeleid 1.0

beleid waarin bezuiniging centraal staat; beleid met bezuinigingsmaatregelen; overheidsbeleid dat gericht is op het terugdringen van de staatsuitgaven
Het woord heeft dezelfde combinatiemogelijkheden als het grondwoord beleid.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bezuinigingsbeleid…

is een beleid; is een handelwijze

  • [Functie] dient om de uitgaven te beperken
  • [Betrokkene] wordt meestal gevoerd door de landelijke of lokale overheid, maar bijvoorbeeld ook door een intrenationale organisatie

    Hoofdsemagram: beleid


    Algemene voorbeelden


    Of het wenselijk is om in een periode van slappe economische groei een bezuinigingsbeleid te voeren, is stof voor een vaak ideologisch geladen discussie onder economen.

    De Standaard,

    Hoogerwerfs prognose dat de overheid weer betere tijden tegemoet gaat, steunt op de theorie dat de waarden die het overheidsbeleid beheersen (zoals in het naoorlogse Nederland eerst de sociale zekerheid, daarna de democratisering en de welvaartsgroei en tenslotte het marktdenken en het bezuinigingsbeleid) aan golfbewegingen onderhevig zijn.

    NRC,

    Dinsdag maakte de politie een einde aan een bezetting van het ministerie van Buitenlandse Zaken door studenten. Die hadden uit protest tegen het bezuinigingsbeleid van president Violeta Chamorro minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Leal en de ambassadeurs van Pakistan en de Filipijnen enkele uren gegijzeld.

    De Standaard,

    Zaterdag waarschuwde CDA-econoom Lans Bovenberg dat het krampachtige bezuinigingsbeleid van het nieuwe kabinet de economie kan schaden met werkloosheid tot gevolg.

    de Volkskrant,

    Nederland wordt in ons land steeds meer als voorbeeld naar voren geschoven. Verklaringen voor het succes van onze noorderburen zijn de al jaren volgehouden loonmatiging, de toename van deeltijdse arbeid, het strikt bezuinigingsbeleid, de verlaging van de lasten op arbeid en de besnoeiingen in het systeem van arbeidsongeschiktheid.

    De Standaard,

    Zijn strenge bezuinigingsbeleid tijdens de Europese schuldencrisis, ofwel de 'eurocrisis', levert Jeroen Dijsselbloem ongetwijfeld de steun van Duitsland op. Maar op veel stemmen van Zuid-Europese lijkt de voormalig voorzitter van de eurogroep niet te hoeven rekenen.

    https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10385738/euro-bezuinigingsbeleid-de-doodsteek-voor-dijsselbloem,

    Een staking door werknemers van het openbaar vervoer heeft in talloze Italiaanse steden vrijdag voor een verkeerschaos gezorgd. Het was de tweede staking van de werknemers in drie weken tegen het bezuinigingsbeleid van de regering.

    De Standaard,

    Overal in Duitsland gaan jeugdcentra, zwembaden, bibliotheken, schouwburgen bij de vleet dicht. Het wanhopige bezuinigingsbeleid, vooral op personeelskosten, waar de steden al jarenlang mee bezig zijn, kon echter niet beletten dat de putten in de begrotingen almaar dieper werden.

    De Standaard,

    Naast de druk die ontstaat door de stelselherziening zal het door de overheid gevoerde bezuinigingsbeleid extra druk op de exploitatie van het verpleeghuis leggen.

    Meppeler Courant,

    Erik Derycke, heeft dinsdag in het Egmontpaleis tijdens zijn nieuwjaarstoespraak voor de Belgische en buitenlandse pers een pleidooi gehouden voor de sociale uitbouw van de Europese Unie. Derycke verdedigde de monetaire unie als noodzakelijke voorwaarde voor het voortbestaan van de interne markt. Hij erkende dat het bezuinigingsbeleid, noodzakelijk voor het bereiken van de Maastricht-normen, tot heel wat onzekerheid bij de burgers leidt.

    De Standaard,

    De zorgsector staat door het bezuinigingsbeleid onder druk en dat roept weerstanden op. In dit verband hebben de drie partijen grote moeite met de gelden die de overheid stopt in de kinderopvang omdat deze subsidie voornamelijk ten goede komt aan tweeverdieners. Volgens Huls hebben de ouders de eerste verantwoordelijkheid voor de kinderen. Als men dan toch kinderopvang wil, behoort dat een zaak van particulier initiatief te zijn.

    Meppeler Courant,