bijstandsfraude


bijstandsfraude 1.0

((vooral) in Nederland)

fraude met betrekking tot de Wet werk en bijstand door bijvoorbeeld het verzwijgen van bepaalde inkomsten of een veranderde gezinssituatie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Bijstandsfraude…

is fraude

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft fraude met de bijstand; betreft het frauderen met een bijstandsuitkering

    Hoofdsemagram: fraude


    Algemene voorbeelden


    De 63-jarige J.J.K. uit Wanneperveen moet 140 uur gaan werken, omdat hij heeft genoten van de bijstandsfraude, die zijn vrouw, de 61-jarige H.M.B.O., heeft gepleegd.

    Meppeler Courant,

    De 23 verschillende vormen van samenwonen naar leeftijdscategorieën en verzorgingsrelaties zoals sinds begin dit jaar voor de bijstand gelden, worden teruggebracht tot vier - alleenwonenden, alleenstaanden, (echt)paren en alleenstaande ouders. Ieder leeftijdsonderscheid vervalt. Een belangrijke bron van bijstandsfraude, de samenlevingsvorm, wordt hiermee teruggedrongen.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • onderzoek naar bijstandsfraude

    De Marokkaanse regering verhinderde onlangs een Nederlands onderzoek naar bijstandsfraude. Nederlandse ambtenaren werd eind maart plotseling inzage geweigerd in het Marokkaanse kadaster. Vanaf oktober hadden zij wel gewoon kunnen onderzoeken of bijstandsgerechtigden onroerend goed bezitten in Marokko.

    NRC,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • belastingfraude of bijstandsfraude

    Dat is ook het probleem bij de aanpak van belasting- of bijstandsfraude. Strafrechtelijke vervolging heeft pas plaats bij schade ter grootte van een bepaald bedrag, maar dat betekent natuurlijk niet dat geknoei tot het drempelbedrag dan maar wordt toegestaan.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding