bijtanken


bijtanken 1.0

(Met betrekking tot vloeibare en gasvormige brandstoffen, zoals benzine, diesel, lpg of waterstof)
ter aanvulling innemen, zodat de brandstoftank van een vervoermiddel ermee gevuld is; bijvullen
Ook absoluut gebruikt, in de zin van 'extra brandstof innemen'.

Algemene voorbeelden


Waar kan ik bijtanken? Momenteel zijn er meer dan 20.000 lpg-tankstations in Europa en meer dan 600 in België.

http://www.garagedebaets.be/faq.html

Zonder bijtanken kan een E-2D vijf uur patrouilleren na het opstijgen van een vliegdekschip. Vergelijkbare door Japan aangeschafte Advanced Hawkeyes die opstijgen vanaf landbases kunnen daarentegen acht uur onafgebroken vliegen.

https://www.pilootenvliegtuig.nl/2016/12/19/northrop-verlengt-vliegduur-e-2d-hawkeye/,

Combinatiemogelijkheden


met object


 • benzine bijtanken
 • diesel bijtanken
 • lpg bijtanken
 • waterstof bijtanken

Ombuigingen en belastingverhoging ziet Lubbers als nodige maar weinig structurele zaken: "Het is benzine bijtanken als de tank lek is".

https://www.digibron.nl/search/detail/012e9fac1720edfd10de6738/lubbers-benzine-in-lekke-tank,

Lpg bijtanken is net zo eenvoudig als benzine of diesel bijtanken.

http://www.garagedebaets.be/faq.html

Waterstof staat als truckbrandstof nog in de kinderschoenen, maar industrie en overheden schakelen al op naar een waterstoftoekomst. Jongste voorbeeld is Hyundai, dat duizend waterstoftrucks aan Zwitserland gaat leveren. [...]. De waterstoftruck zou een actieradius van 400 kilometer hebben. Waterstof bijtanken zou niet langer dan zeven minuten hoeven te duren.

https://transportenmilieu.nl/nieuwsarchief/item/duizend-hyundai-waterstoftrucks-voor-zwitserland,

bijtanken 1.1

(Met betrekking tot vloeistoffen en gassen, zoals bier en zuurstof, of abstracte zaken, zoals gevoelens)
(andere stoffen) innemen
Ook absoluut gebruikt, in de zin van '(meer) bier drinken' of 'zijn glas opnieuw vullen' et cetera.

Betekenisbetrekking


generalisering
Specifiek1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Ik drink dagelijks. En denk er ook constant aan. In de Colruyt haal ik een groot koffiebekertje en vul dat dan met de wijn die je kan proeven, de kleine proefglaasjes die daarvoor dienen laat ik staan. En vaak ga ik nog een keer bijtanken ook.

https://www.alcoholhulp.be/forum/showthread.php?900-Genoeg,

Combinatiemogelijkheden


met object


 • bier bijtanken
 • zuurstof bijtanken
 • zijn haat bijtanken
 • zijn woede bijtanken

De wedstrijd was top, een echte cupmatch. Pattaya was de betere en liet ons dan ook verdiend juichen met de 0-1, eveneens de ruststand. Even wat bier bijtanken en dan snel terug want het was echt spannend.

http://patsfootballtravel.blogspot.com/2010/02/130210-navy-rayong-fc-2-2-10-9-pattaya.html,

Ik geef toe, niks kon me afleiden en iedere keer opnieuw werd ik naar de grote leugen gezogen en alsof ik mijn woede, mijn haat wou bijtanken, keek ik weer even naar 'Raid op Brussel' en naar oh-hoe-verscheurend-moeilijk de politieke verantwoordelijken van Dar al-Islam en Turkiyah het tijdens die bewogen dagen en uren hadden gehad.

De stoelendans, Paul Koeck,

Als er te weinig zuurstof in onze spieren aanwezig is, komt er bij de verbranding van glucose melkzuur vrij. Dit melkzuur geeft dat vervelende branderige gevoel in je spieren tijdens het sporten. Gelukkig verdwijnt dit weer rap als je op adem komt en genoeg zuurstof kunt bijtanken.

https://www.scientias.nl/tien-voor-het-leven-ademhalen/,

bijtanken 1.2

(Met betrekking tot elektrische stroom voor een accu of batterijen, of de afstand die op die hoeveelheid stroom kan worden afgelegd)
toevoegen aan een accu of batterij, zodat die weer elektrisch is geladen; bijladen
Ook absoluut gebruikt, in de zin van 'de accu of batterijen (van een apparaat of vervoermiddel) opladen'. Deze betekenis is een verruiming van de betekenis 'brandstof innemen', omdat elektriciteit strikt genomen alleen in figuurlijke zin brandstof voor de accu is. De hoeveelheid stroom die wordt bijgeladen, wordt soms voor het gemak uitgedrukt in een lengte-eenheid: het aantal kilometers dat erop kan worden afgelegd, oftewel de actieradius.

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen1.0 : 1.2

Algemene voorbeelden


Bijtanken voor u en uw elektrische auto. [...]. Rijders van elektrische auto's zien graag dat snellaadpunten langs drukke snelwegen staan. Op locaties waar je een kopje koffie kunt drinken, mail kunt checken of even ongestoord kunt werken.

https://www.hotelvoordetoekomst.nl/oplaadpalen/

Soms zijn er momenten, bijvoorbeeld onderweg op een lange fietstocht, dat je even je accu graag wilt bijladen, dan is het prettig als de accu in een kort tijd veel kan "bijtanken". Een snellader is dan zeer welkom.

https://elektrischefietsenkiezen.nl/acculader

Combinatiemogelijkheden


met object


 • actieradius bijtanken
 • elektriciteit bijtanken
 • 150 kilometer bijtanken

Wie een van deze modellen bezit en hem koppelt aan een supersnelle snellader, kan in een uur tijd ruim vijfhonderd kilometer actieradius 'bijtanken'.

https://www.volkskrant.nl/economie/waar-u-op-moet-letten-bij-de-aanschaf-van-een-e-auto~b776f7b6/,

Tegenwoordig vind je steeds vaker openbare laadpalen. Hier kun je snel even elektriciteit bijtanken voor je smartphone of tablet. Je vindt deze laadpalen op station's, luchthavens en soms gewoon op de openbare weg.

https://www.hcc.nl/kennis/vraag-van-de-week/735-lege-accu,-wat-nu

Noorwegen is riant voorzien van laadfaciliteiten, dus mocht je onverhoopt bij moeten laden dan kan je in een half uurtje 150 kilometer bijtanken.

https://femalevision.nl/elektrisch-rijden-de-toekomst-jazeker-met-de-opel-ampera-e/,

met bijwoord


 • even bijtanken

De accu van de e-bike bepaalt mede de actieradius van de elektrische fiets. [...]. Bijladen van de accu gaat behoorlijk snel. Even bijtanken tijdens een normale koffiepauze is meestal voldoende om er weer vele kilometers tegenaan te kunnen gaan. Als de accu helemaal leeg is, duurt dit uiteraard wat langer.

https://www.smuldersfietsen.nl/informatie-e-bike-motor-en-accu.php

bijtanken 2.0

(energievoorziening)

(Met betrekking tot een brandstoftank, een vervoermiddel of iets anders dat zich met gas of vloeistof laat bijvullen)
bijvullen met een gas of vloeistof, doorgaans een brandstof; met brandstof bijvullen

Combinatiemogelijkheden


met object


 • een accu bijtanken
 • een Rolls Royce bijtanken
 • een toestel bijtanken
 • een voertuig bijtanken
 • F16-gevechtsvliegtuigen bijtanken

Accu die je kunt bijtanken kan het elektrisch rijden revolutionair veranderen. Een team van chemici werkt aan een batterijvloeistof die getankt kan worden als brandstof. Dit zou niet veel langer moeten duren dan 'gewone' brandstof tanken.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/14/elektrisch-tanken-met-batterijvloeistof-a1613060,

Door de week staat daar een bedrijfspsycholoog met de onvermijdelijke flip-over een paar honderd suffe registeraccountants wijs te maken dat ze helemaal geen saaie zakken zijn, [...] terwijl de grote zaal wordt klaargemaakt voor een optreden van de niet meer uit de motivatiecultuur weg te denken Emile Ratelband, die met een zak houtskool, twee kilo glasscherven en heel veel tsjakka's zijn Rolls Royce komt bijtanken.

NRC,

Het toestel werd bijgetankt, kreeg stocks aan boord en de piloten bleven constant in de cockpit.

De Standaard,

Een auto heeft donderdagmiddag 2 juni enkele liters benzine gelekt bij De Haan Tankstation aan de Planetenlaan in Nieuw-Lekkerland. Rond 13.45 wilde de bestuurster van de auto haar voertuig bijtanken. Terwijl zij daarmee bezig was ontdekte de vrouw het lek, waarna de brandweer werd ingeschakeld.

https://www.alblasserdamsnieuws.nl/wordpress/2011/06/02/auto-lekt-benzine-uit-kapotte-tank/,

De Amerikaanse wapenfabrikant bouwt voor Defensie twee oude Martinair-DC-10's om tot toestellen die in de lucht F16-gevechtsvliegtuigen kunnen bijtanken.

NRC,

bijtanken 2.1

(energievoorziening)

(Met betrekking tot oplaadbare accu's of batterijen, of apparaten of vervoermiddelen die op oplaadbare accu's of batterijen werken)
weer van elektrische energie voorzien; met stroom bijladen
Deze betekenis is een verruiming van de betekenis 'brandstof innemen', omdat elektriciteit strikt genomen alleen in figuurlijke zin brandstof voor de accu is. (Er wordt overigens gewerkt aan de ontwikkeling van een batterijvloeistof die wél letterlijk als brandstof bijgetankt kan worden.)

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen2.0 : 2.1

Algemene voorbeelden


Elektrische auto's zijn nog altijd een stuk duurder dan gewone wagens, ook zonder bpm. Ook het bijtanken is nog een probleem. Opladen duurt lang en het is nog vaak zoeken naar een oplaadpunt.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/3101336/kabinet-meer-elektrische-autos,

Combinatiemogelijkheden


met object


 • de accu bijtanken

Een elektrische of hybride auto kan niet zonder oplaadpunt. Is de accu leeg, dan moet u deze nu eenmaal 'bijtanken'. Omdat dit nogal een poosje duurt, is een oplaadpunt op het werk erg makkelijk.

https://www.administratiekantoorheling.nl/nieuws-en-informatie/item/28-opladen-elektrische-auto-hoe-zit-dat-fiscaal

Tips om de actieradius van uw elektrische auto te vergroten. [...]. Als uw auto toch stil staat, kunt u 'm net zo goed even 'bijtanken’. Tijdens uw werkafspraak is er mogelijk een openbare laadvoorziening in de buurt of anders een gewoon stopcontact.

https://www.aldautomotive.nl/over-ons/nieuws/nieuws-en-persberichten/ArticleID/3183/Tips-om-de-actieradius-van-uw-elektrische-auto-te-vergroten

bijtanken 3.0

na fysieke en/of mentale uitputting nieuwe energie opdoen; fysiek en/of mentaal weer energie opdoen
Een soortgelijke figuurlijke uitdrukking is: (de batterijen) opladen.

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen1.0 : 3.0

Algemene voorbeelden


We gaan er even tussenuit en lekker genieten van een zonnige vakantie. Ga jij ook nog even weg? Ergens bijtanken en de rompslomp van alledag proberen los te laten voor je weer aan het werk of naar school moet?

https://www.beautyskillsbyesther.nl/veel-voordeel-op-je-inschrijfgeld-het-kan-nu-nog/

Bijtanken voor u en uw elektrische auto. [...]. Rijders van elektrische auto's zien graag dat snellaadpunten langs drukke snelwegen staan. Op locaties waar je een kopje koffie kunt drinken, mail kunt checken of even ongestoord kunt werken.

https://www.hotelvoordetoekomst.nl/oplaadpalen/

Combinatiemogelijkheden


met bijwoord


 • even bijtanken
 • geestelijk bijtanken

Even bijtanken: hoe doe je dat? Er wordt snel gezegd: ik moet even bijtanken. Maar voor veel mensen is de vraag: hoe moet dat eigenlijk? [...]. Even bijtanken betekent in feite: even op adem komen of weer op energie komen. Blijkbaar is er sprake van een energielek en hebt u rust nodig of moet u tot rust komen.

https://www.desteven.nl/leerdoelen/persoonlijke-leerdoelen/stress-omgaan-leerdoel/energiehuishouding/bijtanken

De Dominicus staat open voor iedereen. Lidmaatschap van een kerkgenootschap is niet vereist. [...]. Wat beweegt die mensen? Dat zal verschillend zijn. De één zegt: "Ik kom hier even geestelijk bijtanken". Of: "Het gaat hier ergens over".

http://www.xs4all.nl/~domiweb/