bioplastic


bioplastic 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening. Het eerste lid bio is verkort uit biologisch.)

plastic dat vervaardigd is uit biologische, natuurlijke grondstoffen, bijvoorbeeld uit zetmeel, en geheel afbreekbaar is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Bioplastic…

is plastic; is een stof

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft plastic dat geheel vervaardigd is uit natuurlijke, biologische stoffen en geheel afbreekbaar is

    Hoofdsemagram: plastic


    Algemene voorbeelden


    Bioplastic heeft veelbelovende toekomst. Een Italiaanse eco-onderneming heeft het antwoord op plasticvervuiling [...]. Catia Bastioli woelt met haar hand door een laagje potaarde. Ze vist de verteerde resten op van wat een plastic bord was. "Het plastic bevindt zich nu zo'n acht maanden in deze aarde," zegt ze. Over een paar maanden zal er van het verpakkingsmateriaal helemaal niets meer over zijn. Bastioli is directeur van Novamont, een onderneming die de grondstof produceert voor biologisch afbreekbare plastic [...]. Novamont is een van de belangrijkste producenten van de grondstof voor bioplastic, plastic dat snel en op een natuurlijke wijze wordt afgebroken. Bioplastic is het natuurvriendelijke antwoord op kunststof (plastic), dat in de natuur nauwelijks wordt afgebroken. Bovendien is de grondstof van ecologisch plastic geen fossiele brandstof, maar zetmeel.

    Reformatorisch Dagblad,

    Als deze oriëntatie positief uitpakt dan zal het bioplastic op verschillende plekken in de sierteeltketen op kleine schaal worden getest.

    http://www.akcnh.nl/

    De vraag naar bioplastics die geschikt zijn voor bulktoepassingen als voedselverpakkingen is de afgelopen jaren sterk gestegen. Dit komt doordat er een sterke interesse is voor alternatieven voor bulkpolymeren zoals polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) en polyethyleentereftalaat (PET) wat te danken is aan een aantal vooraanstaande supermarktketens en producenten van A-merken die op zoek zijn naar een 'biologisch' verpakkingsmateriaal; een materiaal met de voordelen van plastics maar dat niet de negatieve associatie oproept van afvalbergen, zwerfvuil en milieuvervuiling.

    http://edepot.wur.nl/38120

    Even bescheiden nog is de overschakeling op zogenoemde agrificatie. Dat wil zeggen agrarische grondstoffen gebruiken voor andere dan voedingmiddelen: voor biobrandstof of bioplastic en voor verf, farmaceutica en cosmetica.

    NRC,

    bioplastic 2.0

    (natuur, milieu en energievoorziening. Het eerste lid bio is verkort uit biologisch.)

    gemaakt van bioplastic; vervaardigd uit bioplastic

    Algemene voorbeelden


    Besloten is om een pilot voor te bereiden voor de toepassing van bioplastic hoezen in de chrysantenteelt.

    http://www.akcnh.nl/

    Lepel bioplastic zetmeel, creme - pak 50 stuks.

    http://www.biofutura.nl/milieuvriendelijke-verpakkingen.html

    Stevige bioplastic vork geproduceerd uit zetmeel. Lengte: 16 cm. Hittebestendig tot 90 graden.

    http://www.biofutura.nl/bioplastic-vork-cellulose-kalk-bruin-50-stuks.html