bips


bips 1.0

(eufemistisch)

deel van het lichaam waarop men zit; billen; achterste; achterwerk

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bips…

is een lichaamsdeel

  • [Deel] bestaat uit twee billen
  • [Functie] dient om erop te zitten
  • [Plaats] is het achterste deel van het lichaam

    Algemene voorbeelden


    Gobelin zag hem over de houten zitting van de oude stoel heen en weer schuiven. Straks haalt-ie nog een splinter in zijn bips, dacht hij.

    Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

    Karen en Tina vinden dat er best enkele kilootjes af kunnen. Ze vinden hun bipsen te rond en hun borsten te groot. Ze praten over hoe ze zichzelf 's avonds voor de spiegel inspecteren. Samen willen ze er iets aan doen. Karen stelt voor te gaan sporten. Tina vindt een gezond dieet belangrijk.

    http://pdf.klasse.be/KVL/KVL079/KVL07910.pdf,

    Het is bijzonder moeilijk om een passend jurkje te vinden voor je lichaamstype [...]. Weten welk soort bips je hebt, kan je zoektocht daarbij een pak vergemakkelijken [...]. De peervormige kontjes zijn dun aan de bovenkant, maar hebben erg dikke, hangende billen. Dergelijke bipsen kunnen maar moeilijk verstevigd worden. Een loshangend jurkje is dan ook de beste keuze voor deze billen.

    http://www.she.be/mode-en-beauty/aid989486/welk-soort-bips-heb-jij.aspx,

    Magic Knickers voor Belgische bipsen [...]. Deze onderbroeken beloven het beste in jouw achterwerk naar boven te brengen. En uiteraard worden daarbij ook de kleine onvolmaaktheden verdoezeld. De productie van deze Magic Knickers gebeurt in samenwerking met het Belgische merk Cette.

    http://www.femistyle.be/nl/fashion/fashion.shtml?313,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • de bips schoonvegen

    En nu terug naar je mama, laat je bips schoonvegen en vlug voor de buis, sesamstraat begint zo.

    http://frontpage.fok.nl/nieuws.fok/69786,

    met adjectief ervoor


    • blote bips
    • bolle bips
    • ronde bips
    • volle bips

    Bladerend door de teaterkritieken van Carlos Tindemans stuitte Luk Van den Dries, bij het samenstellen van een recent huldeboek over de criticus, op een briefje van Ivonne Lex. De recensent had bij haar rol in Bye-bye Charlie (1968) gewag gemaakt van een "hoogoptorenende blote bips". Waarna een duidelijk gecharmeerde Ivonne Lex hem een produktiefotootje opstuurde, om te bewijzen dat het zo'n vaart niet liep.

    De Standaard,

    Stephen had Alessandra ontmoet in a singles bar, downtown Miami. Zwarte lange lokken, lange benen, lange vingers, lange wimpers. Lange tenen ook, maar dat bleek later pas. Volle lippen, volle borsten, volle bips.

    Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

    in voorzetselgroep


    • een klap op de bips
    • een tik op de bips

    'De gekkekoeienziekte waart weer door Europa. Burgemeester adviseert tot nader order geen koeienvlees te eten [...].' Hij schoof zijn dochter van zijn schoot. 'Vooruit, Mieke-Kee, als de wiedeweerga naar het schijthuis. En de vinger in de keel.' Om het meisje tot spoed te manen gaf hij haar een paar zachte klapjes op de bips.

    De familie Kneupma, Remco Campert,

    Hoewel nog geen enkel kind bezweken is na een sporadische tik op de bips, worstelt iedere ouder, toekomstige mama of papa wel eens met de vraag: 'Mag ik mijn kind een tik geven als het zich niet gedraagt?' Er bestaat echter geen correct antwoord.

    http://www.infotalia.com/nl/baby/kleuter_detail.asp?id=1846,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen