blasfemie


blasfemie 1.0

misbruik van Gods naam; elke handeling of uiting (of het resultaat daarvan) die tegen het geloof ingaat of God beledigt; godslastering

Semagram (extra betekenisinformatie)


Blasfemie…

is een belediging; is een handeling

      Algemene voorbeelden


      De felste protesten tegen Permadi's vermeende blasfemie zijn afkomstig uit Muhammadiyah. Deze islamitische beweging [...], vertoont puriteinse trekjes en heeft grote moeite met de geloofsbeleving op het Javaanse platteland.

      NRC,

      Als er sprake is van opzettelijk en doelbewust misbruik van Gods naam spreken we van godslastering of blasfemie.

      http://www.bondtegenvloeken.nl/overvloeken.php,

      Op de ene plaats wordt beweerd dat de naam van Bill Gates al in de Schrift voorkomt, terwijl een ander volhoudt dat de Torah juist allerlei blasfemieën verbergt als 'Jehovah bestaat niet'.

      Leidsch Dagblad,

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • wegens blasfemie verbannen
      • wegens blasfemie voor het gerecht slepen

      Een strikt religieus parlementslid wou me zelfs voor het gerecht slepen wegens blasfemie. Ik heb geantwoord - omdat hij toch zo diepgelovig was - dat God, volgens de Bijbel, zelf afrekent met zulke mensen. Laat Hem mij maar straffen, vroeg ik. Ik wacht af.

      De Standaard,

      Einstein beweerde te geloven in een van de mens onafhankelijk bestaande maar door de mens bewonderde werkelijkheid, in 'de God van Spinoza', de rationalistische natuurmysticus die door de joodse religieuze autoriteiten uit Amsterdam werd verbannen wegens blasfemie en 'ongodistery'.

      http://www.phys.uu.nl/~nnv/ntvn/Welcome.html

      overig


      • van blasfemie beschuldigen
      • van blasfemie betichten

      Groot op de voorpagina van de Engelstalige Kuwait Times staat het schrikbarende bericht dat de Koeweitse zanger Abdullah Al-Ruwaished door de Saoedische imam Hamoud Bin Aqla Al-Shueibi beschuldigd is van blasfemie.

      Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

      Din Syamsuddin, de Golkar-leider die Permadi van blasfemie betichtte, is een voormalige voorzitter van de Muhammadiyah-jeugd en kent zijn pappenheimers.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen