blink


blink 1.0

((vooral) in België, informeel)

schoensmeer

Semagram


Blink…

is een stof

   Hoofdsemagram: schoensmeer


   Algemene voorbeelden


   "Louis, vindt ge niet dat uw vader zo dikwijls naar madame Kerskens-van-de-overkant gaat? Hij snijdt er de rozen, maait er het gras, ik denk dat hij zelfs haar schoenen kuist, ik kan de blink niet meer vinden."

   Het verdriet van België, Hugo Claus,

   Dat een aantal echt Vlaamse woorden in de Woordenlijst zijn opgenomen valt mijns inziens alleen maar toe te juichen. Pandoering, metser, bloemsuiker, blink, kuisvrouw, beenhouwer zijn goede, bruikbare woorden van bij ons die dan ook best eens wat "positieve discriminatie" mogen ondergaan.

   De Standaard,

   Toch staat zwart op wit in de inleiding van de Woordenlijst Nederlandse Taal [...] dat alleen woorden zijn opgenomen die volgens hen "tot de standaardtaal in Vlaanderen behoren". Waaruit een gebruiker alleen kan besluiten dat "blink op een bavet smeren" standaard-Nederlands is geworden.

   De Standaard,

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • schoenblink

   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • blinkdoos

   blink 2.0

   ((vooral) in België)

   nabootsing van een glinstering, bv. een oogglinstering

   Algemene voorbeelden


   Eerste opdracht: vertrouwen winnen. Geruststellend kijken [...]. Zou hij bovendien enige opwinding in zijn ogen laten glinsteren? "Blink," deed hij voorzichtig in haar richting. "Wham," deed ze terug, zodat hij even opwipte en veiligheidshalve de andere kant opkeek. Die springende zekering in haar ogen, had hij dat goed gezien?

   Oude Politieke Cultuur, Joris Tulkens,