blotebillenjurk


blotebillenjurk 1.0

afbeelding

Bron: FaceMePLS
(CC BY 2.0)

jurk die aan de achterkant de billen of een deel daarvan bloot laat

Semagram


Een blotebillenjurk…

is een jurk; is een kledingstuk

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een jurk die aan de achterkant de billen of een deel daarvan bloot laat

  Hoofdsemagram: jurk


  Algemene voorbeelden


  De blotebillenjurk waarmee Marlies Dekkers cum laude afstudeerde op de kunstacademie St. Joost in Breda hangt tegenwoordig in het Rijksmuseum. Het geeft maar weer eens aan hoe bijzonder het ontwerp van de lingeriekoningin is.

  http://punt.avans.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=14066&Itemid=34,

  Lingerieontwerper Marlies Dekkers schenkt haar beroemde blotebillenjurk, en de schetsen die daaraan vooraf gingen, aan het Rijksmuseum. De jurk is aan de voorkant lang en gekleed, maar laat aan de achterkant de billen bloot. Het was één van de eerste ontwerpen van Marlies Dekkers en behaalde veel publiciteit.

  http://www.textilia.nl/nieuws/vrouwenmode/nid28-rijksmuseum-krijgt-blotebillenjurk-dekkers.html,

  Zelfs haar in-verdrietige moeder moest in de aula glimlachen toen Ernst Daniel Smid een duet met Sylvia zong en op band de stem van haar dochter ineens door de aula klonk met een komisch nummer. Ze had voor deze bijzondere opname terwijl zij in bad zat, Ernst Daniel een keer gebeld. "Wil jij met mij ik durf het je bijna niet te vragen een duet opnemen. Het gaat over die blote billen-jurk die ik laatst droeg op een feest en een fan uit de Achterhoek, dat ben jij, die met mij daarover zingt."

  De Telegraaf,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • blotebillenjurkje

  Etymologie


  Aard herkomstinheems woord
  Vroegste datering2001
  BijzonderhedenWordt voornamelijk gebruikt voor de jurk waarmee de beroemde Nederlandse lingerieontwerpster Marlies Dekkers in 1991 cum laude afstudeerde aan de kunstacademie St. Joost in Breda, die tegenwoordig in het Rijksmuseum in Amsterdam te bewonderen is, maar kan ook gebruikt worden voor een aan de achterzijde zeer laag uitgesneden jurk in het algemeen.