blouson


blouson 1.0

afbeelding

Bron: Austrian Government/Ministry of Interior
( Publiek domein )

sportieve, korte jas die wordt gedragen als vrijetijdskleding en soms onderdeel is van een uniform, zoals bij de Nederlandse politie; jack; windjack; windjak

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een blouson…

is een jas; is een kledingstuk

  • [Afmeting] reikt niet verder dan de heupen; is kort
  • [Deel] heeft een rits, een paar zakken, een smallere band om het middel en soms een opstaande kraag
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is sportief
  • [Gebruiker] is een kledingstuk voor een man of een vrouw

Algemene voorbeelden


In 1993 gingen rijks- en gemeentepolitie samen en was het tijd voor het huidige tenue. Den Hollander: "Toen kwamen de korte jasjes, de blousons. Dat was behoorlijk wennen: het leek eerst net of je bij de vuilnisophaaldienst werkte. En je zag ineens dat pistool zo goed hangen. Ik heb die jasjes snel ingeruild voor een parka, die later in de collectie kwam."

Reformatorisch Dagblad,

De Post schrijft om de vier tot zes jaar offertes uit voor nieuwe uniformen. "De offerte is zo opgesteld dat de bestellingen in elk geval naar de bedrijven uit het verleden moeten gaan", stellen de textielbedrijven Seyntex uit Tielt, Arwy uit Herentals en Vetimo uit Binche. Volgens de bedrijven is de offerte erg vaag en zelfs contradictorisch opgesteld. Zo zouden de vereiste stoffen voor parka's en blousons alleen door een Fins bedrijf kunnen worden geleverd. "Dat bedrijf geeft de prijs en alle nodige stalen alleen aan Prevost-Tavernier, het bedrijf dat al jaren de uniformen levert aan De Post", zeggen de drie.

De Standaard,

Het is hier opmerkelijk frisser dan buiten in het onkruid. Hij voelt koud zweet op zijn rug, huivert. Hij ritst het blouson dicht tot aan zijn kin.

Kras, Peter Terrin,

De blouson wordt buiten gedragen bij uitvoerende brandweerwerkzaamheden zoals controle- of preventiewerkzaamheden. De blouson is bestemd om te worden gedragen in het voorjaar en najaar en als de weersomstandigheden dat wenselijk maken ook in de zomerperiode. De blouson wordt altijd zonder colbert of blazer en gesloten gedragen.

http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:fzBbt2oTWb8J:www.brandweerkennisnet.nl/publish/pages/3848/brandweeruniform.pdf+blouson+voor+buiten&hl=nl&gl=nl&pid=bl&srcid=ADGEESguWeXZTor0IUcT25GO5A0ac0qQlesXkC2dW4Qr3Cl5I5SD6VIBTpF9jPnImyHjzqMJT-I-i0WoYsyxK-bsSyJkaWO-OzHpWvAbKSr3JtXcGGB5BgkXpQYBVi0mK8Br_r_ThlHd&sig=AHIEtbTZS_P9Xvs0nCBQ8zVN1ioz88Mkog

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


blouson 2.0

((vooral) in België)

modieus, doorgaans wat langer kledingstuk voor het bovenlichaam van een vrouw, zoals een trui of een vest; top

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een blouson…

  • [Afmeting] is doorgaans tamelijk lang, tot over de heupen
  • [Deel] heeft lange mouwen
  • [Functie] is een kledingstuk voor het bovenlichaam
  • [Gebruiker] is een kledingstuk voor een vrouw

Algemene voorbeelden


'Je hebt een dubbelgangster!' had Tom in de richting van de keuken geroepen. 'Wat zeg je? De geiser maakt zo'n lawaai!' 'Dat je een dubbelgangster hebt.' 'Toch niet die vrouw die nu in die kindermusical staat, die eh ... Elsa?' Met de afwasborstel in haar hand was Lilly de kamer binnen gelopen. 'Die ze voor de modereportage in van die ruimvallende fluwelen blousons hebben gestoken?'

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een blouson dragen

Het uniform bestaat uit een zwarte broek die afgewerkt is met een gele streep op de zij. Daarboven gaan de jeugdleden een groene blouson dragen, waarbij ook een zwarte en gele lijn naar voren komen.

http://www.showbandurk.nl/nieuws/1219/Jeugdkorps-krijgt-nieuw-uniform.html,

met adjectief ervoor


  • een groene blouson
  • een heuplange blouson
  • een krappe blouson

Het verslag is vlug geschreven: de eerste helft van het defilé, met de traditionele broekpakken van parelgrijs tot antraciet, met lang androgyn silhouet, redingotes en mantels met martingale zijn eeuwig mooi. De kleine gesofistikeerde cardigans vervangen de traditionele Armani-jasjes niet echt overtuigend, maar de krappe blousons passen dan weer uitstekend bij de rechte pantalons.

De Standaard,

Een prinsesjurkje zonder mouwen in zwart of donkerblauw hebt u misschien nog van vorig jaar - of uit de jaren zestig? Ze zijn in de nieuwe collecties nog prominent aanwezig. De jongste exemplaren dragen er strakke knielaarzen bij, op voorwaarde dat ze knokige knietjes kunnen tonen. Nog even in zomerse pantalons en truitjes? Er kan misschien zo'n strakke heuplange blouson in skai of nepleder over, liefst met lange rits, hoog gesloten en zonder zakken.

De Standaard,