bodemmonster


bodemmonster 1.0

kleine hoeveelheid van het materiaal van de aardbodem, of soms van de bodem van een andere planeet, die wordt afgenomen voor wetenschappelijk onderzoek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bodemmonster…

is een hoeveelheid

  • [Materiaal] bestaat uit materiaal van de aardbodem of van de bodem van een ander hemellichaam zoals de maan of de planeet Mars
  • [Functie] dient om de bodem te onderzoeken voor uiteenlopende doeleinden, zoals de bepaling van de geologische samenstelling en de opsporing van toxische stoffen

    Algemene voorbeelden


    De gehaltes aan zink en lood in de bodemmonsters liggen boven de interventiewaarde, het cadmiumgehalte ligt tussen de streefwaarde en de toetsingswaarde.

    http://www.chem.tue.nl/cwe/html/watis.html,

    Er komt een aanvullend onderzoek naar aanwezigheid van uranium en wolfram in bodemmonsters van de plaats in de Bijlmer waar vorig jaar de El Al-Boeing neerstortte.

    Meppeler Courant,

    Australische wetenschappers maakten bekend dat zij in Jinmium, in de streek Kimberley in het tropische noordwesten van Australië, stenen gereedschap en andere door mensen gemaakte voorwerpen hebben gevonden in bodemmonsters die tussen de 116.000 en 176.000 jaar oud zijn.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een bodemmonster analyseren
    • een bodemmonster nemen
    • een bodemmonster onderzoeken

    Grondontleding gebeurt na het nemen van een grondstaal. Dit bodemmonster wordt dan in het laboratorium geanalyseerd.

    http://www.vilt.be/informatie/dossiers/index.phtml

    Op aarde draaien ultracentrifuges onder vacuüm, worden bodemmonsters in een centrifuge onderzocht, die in vacuüm draait.

    http://www.nevac.nl/watis.htm,

    Een taxatie van het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost, dat druk bezig is bodemmonsters te nemen van alle fietspaden en gazons die bij de ramp in de Bijlmermeer zijn vertrapt door brandweer en nieuwsgierige bezoekers.

    NRC,