boemeltrein


boemeltrein 1.0

trein die bij elk tussenstation stopt; stoptrein

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een boemeltrein…

is een trein; is een voertuig; is een vervoermiddel

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] stopt bij ieder tussenstation

    Hoofdsemagram: trein


    Algemene voorbeelden


    La Brigue ligt aan de spoorlijn Ventimiglia/Nice - Cuneo/Turijn. Diverse malen per dag rijden boemeltreinen over dit pittoreske traject.

    http://www.topo.nl/IND/Frankrijk/INDAlpenMaritimes.htm,

    Kok heeft zich voorgenomen iedere maand een werkbezoek te brengen aan een der provincies. Zo deed hij in november Zeeland aan, waar hij in de boemeltrein van Vlissingen naar Bergen op Zoom steeds wisselende lokale PvdA-bestuurders belet gaf.

    NRC,

    Voor de reiziger met de boemeltrein van Colombo naar Kandy, in het bergachtige hart van het land, ontvouwt zich een panorama van natuurlijke weelde: groene rijstvelden, omzoomd met kokospalmen en bananenbomen.

    NRC,

    Als de huidige liberaliserings- en privatiseringstendens zich verder zet in Europa krijgen we hier dezelfde fenomenen: opnieuw veel duurdere luchtvaart (concentratie), charters maar enkel op de voornaamste vakantiebestemmingen, TGV en Eurostar tussen de grootsteden en twee of drie boemeltreinen op lokaal en regionaal vlak.

    http://vl.attac.be/article254.html

    Voor- en achterbanden klepperen kort na elkaar over die regelmatige oneffenheid; het ritmische geluid doet denken aan een boemeltrein die over het spoor raast.

    Kras, Peter Terrin,

    Het gesis en geratel van de boemeltrein en een monotoon gedempt gedonder, hetzelfde dat hem verdoofd had, maakten Louis wakker, samen met een wee gevoel in zijn maag.

    Het verdriet van België, Hugo Claus,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen