boomloos


boomloos 1.0

zonder bomen; geen bomen hebbend; gekenmerkt door het feit dat er geen bomen groeien

Algemene voorbeelden


De 115 grote en kleine eilandjes - sommige bronnen zeggen 117 eilandjes - die de Shetlands vormen, samen 1.468 km² groot, tellen 22.000 inwoners. Winderig en boomloos zijn beslist kenmerken van de eilanden. De hoogste windsnelheid tot nu toe werd er gemeten op Nieuwjaarsdag 1992: 313 km per uur. Dat de eilanden nagenoeg boomloos zijn wordt aan die constante, felle wind toegeschreven.

De Standaard,

Ik begreep nooit dat zij aan onze nieuwbouwbuurt van gelijkvormige villa's in westerse stijl, op nog boomloze erven, met een klein terras aan de straatzijde, de voorkeur kon geven boven de marmeren ruimten van haar grootmoeders huis.

Sleuteloog, Hella S. Haasse,

Het rendier wordt alleen aangetroffen op de boomloze, met mos en alpenplanten begroeide ruggen van de noordelijke gebergten.

De Standaard,

Ik keek door het manshoge raam naar buiten en probeerde een indruk te krijgen van de boomloze verlatenheid van de Nullarbor Plain, maar het werd snel donker.

Zuiderkruis, Pauline Slot,

Eerder al was opgemerkt dat de wouden in Siberië en Alaska, aan weerszijden van de Beringstraat, zo sterk van elkaar verschillen dat beide gebieden niet in direct contact gestaan konden hebben. Beringia moet dus boomloos geweest zijn.

De Standaard,

Aan de kant van de Kluft wordt lijsterbes geplant, her en der in het lob esdoorns en aan de zijde van de Brandemaat platanen om daar een laanachtige aankleding te krijgen. Biezenveld wordt op gemeentegrond boomloos.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een boomloos eiland
  • een boomloos gebied
  • een boomloze streek

Er leven ongeveer 366 soorten ratten en muizen in de Nieuwe Wereld. Ze komen voor van de noordelijke streken van Canada tot in het puntje van Zuid-Amerika. Ze kunnen elk leefgebied bezetten, van tropische regenwouden en moerassen tot boomloze grasvlaktes en met sneeuw bedekte bergen.

http://www.dessie.be/wildlife/nieuwe_wereld.htm

Steppen zijn boomloze streken, bedekt met allerlei grassoorten en struiken, zoals men aantreft in Oekraïne, de Noord-Amerikaanse prairies en de Argentijnse pampa's.

De Standaard,

Tot dat inzicht was men ook gekomen op basis van de studie van oud stuifmeel in de bodem van meren in Alaska waarin men grassen, heidekruid, wilgen, heesters en veel alsem herkende, hetgeen wees op een typisch boomloos steppegebied.

De Standaard,

We liepen voornamelijk door de Fjälls, dit zijn boomloze berggebieden en bossen.

http://www.natureview.nl/hiking/verhaal1.htm,

Sneeuwuilen hebben een circumpolaire verspreiding in de boomloze gebieden van Scandinavië, Siberië en Noord-Amerika, maar komen ook voor op Groenland en IJsland.

http://www.vogelbescherming.be/content/index.php?option=content=view=118=61,

Paaseiland. De ceremoniële mantels werden vervaardigd uit tapa, geklopte boombast; dat het tegenwoordig boomloze eiland vroeger sterk bebost was, blijkt uit pollenonderzoek, dat Heyerdahl liet uitvoeren in de kratermeren.

http://users.telenet.be/michel.vanhalme/films3511.htm

  • een boomloze laan
  • een boomloze straat

Aan de ene zijde keek een smal raam uit op een boomloze straat, aan de andere zijde stond een opklapbed tegen de muur waarachter de stem klonk van een kwebbelende hospita.

NRC,

Een naakte, boomloze straat, bakstenen huizen, rode pannendaken, de kozijnen goed in de verf en boven ons de strakblauwe hemel.

Liefdesmeer & andere verhalen, Chaja Polak,

Dat is het onder meer: dat je altijd weer moet denken en vrezen dat iets het laatste is, dat je iets of iemand voor de laatste keer ziet, dat iets voor de laatste keer gebeurt. De wereld die onder je ogen verdwijnt [...] en vooral de perverse cultus die ervan wordt gemaakt: niet zodra is de laatste lijster verdwenen of daar wordt de boomloze lijsterlaan al aangelegd. Het verlies en de onmacht dus.

Tussen tuin en wereld, Paul De Wispelaere,