border


border 1.0

afbeelding

Bron: pocketwiley
( CC BY 2.0 )

strook grond in een tuin die het tuinoppervlak aan een van de randen afzoomt en doorgaans voor siergewassen of bloemen wordt gereserveerd; soms ook ruimer: afgebakend bed van elke vorm, waarin men siergewassen of bloemen plant of dat men voor aanplanting vrijhoudt tegenover de terrasgedeeltes en de loopoppervlakken van de tuin

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een border…

is een stuk grond; is een uitgebreidheid

  • [Vorm] is vaak lang en smal, of heeft afhankelijk van het tuinontwerp enige andere vorm
  • [Functie] dient om er siergewassen en bloemen in te planten
  • [Positie] ligt vaak langs de rand van een tuin

    Algemene voorbeelden


    Ik verheugde me op het serene ovaal van gras met daaromheen mijn planten. De tegenstelling van het effen groene grasveld en de uitbundige beplanting eromheen was een van de pijlers van mijn ontwerp geweest, ondersteund door de zorgvuldig uitgekozen kleuren en bladvormen. De borders rond het grasveld liepen steil omhoog tot het een ingesloten ruimte was geworden, een lichte plek in mijn schaduwrijk domein.

    NRC,

    In het midden van de tuin is in de border een cirkelvormige pergola geplaatst met klimbeplanting er tegenaan.

    http://www.tuintekeningen.nl/pg2.html,

    Bloementuinen met prachtige borders vragen veel onderhoud en inzet. Alleen wie echt groene vingers heeft en veel tuinzweet wil laten, zal het ontwerp kwistig met borders kunnen inkleuren.

    http://www.easy.be/immo/immo_tuin.asp

    Zodra u uw lijstje heeft opgemaakt met mogelijke en gewenste beplanting [...], dan is het tijd om te beginnen aan een gedetailleerde plattegrond [...]. Als een curve in een border u niet bevalt hou u dan niet slaafs aan het plan.

    http://www.detuingids.be/pages/list.asp?Cat=1=aanleg

    Eenjarigen zijn planten die in één seizoen hun levenscyclus voltooien [...]. Behalve de lage zogenaamde perkplanten zijn er veel prachtige soorten die (veel) hoger worden en uitstekend in de border passen. Ze zijn ideaal om (tijdelijk) gaten op te vullen en om de vaste plantenborder wat speelser te maken.

    http://www.profburgwijk.nl/vereniging/wijkkrant28/Eenjarigen.html

    Met de bloeitijd in de border kun je 'spelen'. Op het plantenetiket staan de bloeimaanden met een symbooltje aangegeven. In een kleine border is het verstandig om planten te kiezen die maandenlang bloeien.

    http://www.intratuin.nl/

    Combinatiemogelijkheden


    met substantief


    • bloeiende border
    • gele border
    • blauwe border

    Het is een genuanceerde film, die ondanks uitbundig bloeiende borders vol wilde hyacinten en vergeetmijnietjes, de seizoenen fraai in beeld brengt, en het natuurschoon benut om een sublieme mengeling van ironie en romantisch sentiment te bereiken.

    NRC,

    De 25 aangelegde tuinen variëren van een verwilderingstuin met een vijvertje, waterbol en schaduwplanten tot de vele minder bekende eenjarige planten. Maar ook: de bostuin, de standaardborders met sterke vaste planten, de moestuin, met groenten, kruiden en snijbloemen, de nieuwe moerastuin, de blauwe en gele border, de rozentuin en veel meer.

    Meppeler Courant,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    border 2.0

    afbeelding

    Bron: Pouyakhani
    ( CC BY-SA 3.0 )

    door zijn kleur, materiaal of patroon onderscheiden boord die men als versiering aanbrengt langs de rand van producten met een groot oppervlak zoals gordijnen, vloerbedekking e.d.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een border…

    is een boord

    • [Vorm] is langwerpig en smal
    • [Geheel] is een deel van producten met een groot oppervlak
    • [Functie] dient om te versieren
    • [Positie] vormt de rand of zoom van een oppervlak

    Algemene voorbeelden


    De border komt aan de linker-, rechter- en onderzijde van het rolgordijn en is ongeveer 8 cm breed. De binnenvlakken zijn ook verkrijgbaar zonder border, de zogenaamde uni's.

    http://www.tenbrummelhuisgroep.nl/producten/raamdecoratie/rolgordijnen-prints-borders/,

    Vouwgordijnen worden ook wel Blinds of Shades genoemd. Standaard maken wij 7 typen blinds. Hierop zijn natuurlijk weer allerlei varianten mogelijk. Ze kunnen worden afgebiesd. Er kunnen borders op worden gestikt.

    http://home.worldonline.nl/~lelielb/frames.htm

    Marmoleum Mosaic: dit is een verzamelnaam voor de standaard collectie decoraties. Bestaande uit borders, corners en insets. Borders zijn stroken Marmoleum in fraaie dessins. Decoratieve driehoeken van Marmoleum om hoeken een eigen uitstraling te geven verkopen wij onder de naam Corners. Als laatste ontwikkeling zijn er de insets. Decoratieve figuren welke zeer leuk zijn voor de kinderkamer.

    http://home.wxs.nl/~vanbaarle/hardevloer.html