borreluur


borreluur 1.0

bijeenkomst van een of meer uren, georganiseerd om gezamenlijk, vaak met collega's, iets te drinken in een informele, gezellige sfeer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een borreluur…

is een bijeenkomst; is een activiteit

  • [Functie] dient om iets te drinken
  • [Duur] duurt een of meer uren
  • [Tijd] vindt soms plaats op het einde van de werkweek
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat gepaard met het drinken van alcoholische dranken, vooral bier en wijn, frisdrank en fruitsap en het eten van borrelhapjes zoals zoutjes en kaasblokjes; is informeel en gezellig
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt vaak georganiseerd in werkverband met collega's

Algemene voorbeelden


Wanneer rechters bijeenkomen, voor een congres of de installatie van een collega, zijn ze nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Ze dragen een pak of een mantelpak waarvan er in een willekeurige modezaak honderd op een rij hangen, ze praten op dezelfde kalme, weloverwogen toon en ze drinken tijdens het borreluur een sapje [...]. Ze hechten aan hun onafhankelijkheid en proberen te voorkomen dat ze op de een of andere manier opvallen.

Voel maar, Jan Brokken,

Elke vrijdag is het borreluur van 17.00 tot 20.00 om de werkweek af te sluiten met lekkere 'hapjes van 't huis'.

http://www.indegammelegeit.nl/over-ons/,

Op onze boerderij kunt u terecht voor vele buitenactiviteiten [...]. Een borreluur bestaat uit onbeperkt drinken van bier, fris en wijn met lekkere zoutjes op tafel.

(onbekend)

Wetenschap, bedrijfsleven en overheden wisselden contacten en kennis uit via parallelsessies, presentaties en borreluren.

http://www.dakweb.nl/rh/99-3/99-3-8.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding