bovenmeester


bovenmeester 1.0

((vooral) in Nederland; verouderend)

hoofd van een lagere school; hoofdonderwijzer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bovenmeester…

is een persoon

  • [Rang of hiërarchische positie] stond vroeger aan het hoofd van een lagere school

    Hoofdsemagram: meester


    Algemene voorbeelden


    En boven de deur van de kamer van de bovenmeester van de welbekende Heuvelschool in Semarang prijkt nog steeds het keurig geschilderde bordje: Hoofd der School.

    NRC,

    Het proces van schoolkeuze is ingrijpend veranderd. Vroeger ging vader op bezoek bij de bovenmeester, en maakte zijn keuze. Marie en Klaas hadden maar te volgen. Tegenwoordig maken ouders vaak een voorselectie, zoals blijkt uit gesprekken met tien Rotterdamse scholen.

    NRC,

    Een zeer geheime reiskist speelt zich af in dezelfde tijd, halverwege de negentiende eeuw. Gereisd wordt er per koets of per trekschuit, de dominee staat in hoog aanzien evenals de bovenmeester, welgestelde families houden er dienstbodes op na en voor de minder bedeelden is er de Armenzorg.

    NRC,

    Er liggen eerste en latere drukken van zijn werk, manuscripten, het getuigschrift nadat hij van de lagere school kwam en een in prachtig handschrift geschreven brief van zijn vroegere bovenmeester P. Blokker aan Thijssen na het verschijnen van diens boek 'In de ochtend van het leven'.

    NRC,

    Als Maria hooien moet dan moet Martinus door met rekenen en taal zodat hij met haar over kan naar de vierde klas, want vanaf het zesde rekenboek en het zesde taalboek gaat men van de juffrouw naar de bovenmeester.

    Mooi was Maria, Marijke Höweler,

    Verschillen ook tussen een onderwijzer en een hoofdonderwijzer. W.F.D. Bruins ontving 600 gulden en de bovenmeester A. Wilmes bracht het tot het burgemeestersinkomen van 1100 gulden per jaar.

    Meppeler Courant,

    'Hij heeft een studiehoofd,' zei hij. 'Je moet hem door laten leren, Stijn. Dat zei de bovenmeester van de lagere school ook.'

    Buiten is het maandag, J. Bernlef,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    bovenmeester 1.1

    ((vooral) in Nederland)

    iemand die of instantie die zich als een bovenmeester gedraagt

    Algemene voorbeelden


    Als het kabinet zich blijft gedragen als een bovenmeester, dan creëert het een geweldig groot probleem.

    NRC,

    'Ik kon jou op je laatste werkdag bij Commers Advertising toch niet alleen in je kantoor achterlaten. Dan zou het geleken hebben alsof jij van de bovenmeester voor straf moest nablijven.'

    Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

    Eerder deze maand gaf hij ze nog de schuld van de verpletterende nederlaag die de Tories bij de lokale verkiezingen in Schotland leden. Die houding van de bovenmeester die zijn opstandige pupillen tot de orde maant, heeft haar uitwerking op de dissidenten volledig gemist.

    NRC,

    Zo is de tolerantie voor vormfouten van de Europese Commissie merkbaar afgenomen. Het Hof heeft zelf ook al een paar keer duidelijk afstand genomen van zijn oude rol van bovenmeester tegenover de lid-staten.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    bovenmeester 2.0

    ((vooral) in Nederland; ironisch)

    bestuurder in een andere onderwijsinstelling, zoals een middelbare school of universiteit

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een bovenmeester…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        Sinds het dagblad Trouw in oktober 1997 voor het eerst de prestaties van alle middelbare scholen in Nederland publiceerde, ligt het onderwijs op straat. Het bastion van de bovenmeester moet verantwoording gaan afleggen.

        Reformatorisch Dagblad,

        Daar zaten zij dan weer, de bovenmeesters van de Universiteit van Fraudulogos te L. Er is een ernstig probleem gesignaleerd. Ook een heel oud probleem, want staan ook bovenmeesters niet aan vele verleidingen bloot? Een van de bovenmeesters, Magistra-Logista is de naam, is een verhouding begonnen met de media, een innige verhouding.

        http://www.vawo.nl/vawovisie/vv0012.pdf,