branddeur


branddeur 1.0

deur die in gesloten toestand voorkomt dat een brand zich verder uitbreidt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een branddeur…

is een deur

  • [Functie] voorkomt in gesloten toestand dat een brand zich verder uitbreidt
  • [Toepassingsgebied of bereik] is een deur die in gesloten toestand voorkomt dat een brand zich verder uitbreidt

    Hoofdsemagram: deur


    Algemene voorbeelden


    Hout is een materiaal dat goed bestand is tegen vuur. In tegenstelling tot wat de meesten denken, reageert hout veel beter op vuur dan staal. Hout dat blootstaat aan vuur, ontwikkelt namelijk een laag houtskool die een ideaal warmteschild vormt. Hoewel het blootgestelde oppervlak verkoolt, gebeurt dat met een heel lage en constante snelheid. Het hout dat onder zijn laag houtskool intact is, behoudt zijn mechanische sterkte en kan zijn draagfunctie blijven vervullen [...]. Bovendien komen bij brandend hout weinig giftige gassen vrij. Waarom denkt u dat branddeuren uit hout worden gemaakt?

    http://www.houtinfobois.be/nl/home.asp

    De eigenaar van wooncentrum Erto, dat 23 appartementen en 24 studio's huisvest, kreeg de afgelopen jaren herhaaldelijk een inspectieploeg van de brandweer over de vloer. Telkens leverde dat een negatief verslag op. Zo komt eén wenteltrap uit op een doodlopende gang, is de noodverlichting niet in orde, zijn de branddeuren fout geplaatst en is er geen verlichting op de trap.

    De Standaard,

    Een stoet wrong zich door de nauwe gangen. Nog moeizamer, vertraagder sinds de laatste keer, want om de tien meter waren branddeuren aangebracht.

    Engelen van het duister, Jan Siebelink,