brandstofcelauto


brandstofcelauto 1.0

(vervoer en transport, auto's)

auto met een elektromotor die voornamelijk wordt gevoed door een brandstofcel die waterstof in stroom omzet en daarnaast door een kleine accu die remenergie opslaat; e-auto die voornamelijk op waterstofstroom rijdt; e-auto met een brandstofcel; waterstofauto

Semagram


Een brandstofcelauto…

is een auto; is een motorvoertuig; is een voertuig

   Algemene voorbeelden


   In tegenstelling tot de uitsluitend door accu's aangedreven vervoermiddelen, die een kleine actieradius hebben en een lange oplaadtijd vergen, kan de brandstofcelauto even vlug en eenvoudig worden getankt als de conventionele auto's. Het experiment in het Shell Thornton Research Centrum heeft aangetoond dat brandstofcellen in de toekomst mogelijk een doeltreffende wijze van het aandrijven van een auto zouden kunnen gaan vormen; een auto die dan weinig geruis veroorzaakt en gemakkelijk hanteerbaar is en bovendien geen schadelijke uitlaatgassen zal produceren.

   https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=brandstofcelauto&coll=ddd&identifier=ddd%3A010555968%3Ampeg21%3Aa0129&resultsidentifier=ddd%3A010555968%3Ampeg21%3Aa0129,

   Brandstofcelauto's winnen elektriciteit uit waterstof waardoor ze een aanzienlijk schoner alternatief zijn voor auto's die lopen op benzine, diesel of gas.

   https://www.nu.nl/auto/56560/-toyota-start-met-verkoop-van-autos-met-brandstofcel.html,

   In het aandrijfsysteem van de Toyota Mirai komen zuurstof en waterstof samen in de brandstofcel. Hierdoor ontstaat de elektriciteit die nodig is om de elektromotor te laten draaien. Uit de uitlaat komt alleen water. De Mirai staat aan de basis van een nieuw tijdperk waarin brandstofcelauto’s emissievrij elektrisch aangedreven rijden over lange afstanden tot wel 500 kilometer.

   https://www.toyota.nl/over-toyota/toyota-world/Zo_werkt_de_Mirai.json

   Terwijl de Toyota Prius hybride inmiddels al enkele jaren gewoon bij de dealer te koop is, is de race naar de eerste productie-brandstofcelauto in volle gang. [...]. Ook wordt gesleuteld aan auto's met waterstof-verbrandingsmotoren, die wellicht eerder rijklaar zullen zijn dan brandstofcelauto's.

   http://www.brandstofcel.com/brandstofcelauto.htm

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • een betaalbare brandstofcelauto
   • waterstofaangedreven brandstofcelauto’s

   De technici verwachten [...] dat binnen twintig jaar een betaalbare brandstofcelauto beschikbaar zal zijn.

   https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=brandstofcelauto&coll=ddd&identifier=ddd%3A010960728%3Ampeg21%3Aa0376&resultsidentifier=ddd%3A010960728%3Ampeg21%3Aa0376,

   Waterstof die is opgewekt uit een hernieuwbare energiebron zorgt ervoor dat de uitstoot van schadelijke CO2-emissies fors kan worden gereduceerd. Het rijden met waterstofaangedreven brandstofcelauto’s veroorzaakt geen lokale emissie, ook niet van koolstofdioxide (CO2).

   https://media.mercedes-benz.nl/een-nadere-blik-op-brandstofceltechnologie/,

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: zonder

   • een brandstofcelauto zonder omvormer

   Wie in een brandstofcelauto zonder omvormer rijdt, moet altijd in de buurt van een waterstofstation blijven. Maar dat zullen er in het begin niet erg veel zijn, zodat je geen lange afstanden kan afleggen. Dat drukt de verkoopcijfers, en daarmee de animo van pomphouders om waterstof te gaan verkopen.

   NOS Nieuws,

   in voorzetselgroep


   • in een brandstofcelauto rijden

   Wie in een brandstofcelauto zonder omvormer rijdt, moet altijd in de buurt van een waterstofstation blijven.

   NOS,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   • brandstofcelautootje

   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • productiebrandstofcelauto