brokaat


brokaat 1.0

afbeelding

Bron: Marikevanroon20
( CC BY-SA 3.0 )

zware, zijden stof die is versierd met van gouddraad of zilverdraad ingeweven patronen, die ornamenten van bloemen, takken, vogels of andere figuren voorstellen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Brokaat…

is een stof

  • [Kleur] is versierd met ingeweven patronen van doorgaans gouddraad of zilverdraad, soms ook van een andere kleur draad
  • [Materiaal] werd oorspronkelijk gemaakt van zijde en wordt tegenwoordig ook gemaakt van kunstzijde
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is kostbaar
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is zwaar en stug
  • [Gebruikswijze] wordt onder meer verwerkt in kleding, zoals vroeger in ambtskleding en koningsmantels, maar ook in Japanse gewaden, zoals kimono's, als bekleding van meubels en als interieurversiering van paleizen en kerken
  • [Gebruiker] was vroeger voornamelijk bedoeld voor rijke en machtige mensen

Algemene voorbeelden


Elk detail op het doek, het brokaat van de kleren, het kleed op tafel, de boom en het landschap op de achtergrond is met miniaturistische precisie geschilderd, maar desondanks is het schilderij pedant noch stijf.

NRC,

Koningin Beatrix heeft zich dinsdag op Prinsjesdag gehuld in een robe van een zware matelassé brokaat met ingeweven motieven in de kleuren bruin, beige, brique en bordeaux. Hij is gemaakt in prinsessenlijn met rondom plooien en de smalle mouwen eindigen in ballonvorm, maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/4839667/__Robe_van_zware_matelass_brokaat__.html,

Voor de boerende man op het altaar was het echt waar dat als hij hic est enim calix sanguinis mei fluisterde dat dan dat beetje rode wijn plotseling in bloed veranderde, bloed werd, mysterium fidei, bloed van iemand die al bijna tweeduizend jaar dood was ook nog, en dat de oude, in brokaat gehulde, zich aan de rand van het altaar vasthoudende man voor hem even later zou opdrinken "te mijner gedachtenis".

Rituelen, Cees Nooteboom,

De lezenaar-ikonen zijn niet groot. Ze zijn maar 23 bij 18 centimeter en zijn niet op hout geschilderd, zoals gebruikelijk is bij ikonen, maar op een met een krijtlaag geprepareerde doek. Ze waren daardoor handzaam, maar ook kwetsbaar. De lezenaar-ikonen waren ook in de 15de eeuw kostbare kleinoden. Ze werden opgeborgen in speciale kistjes bekleed met fluweel of brokaat en versierd met zilverbeslag.

http://www. eikonikon. nl/index2. html,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • meubels van brokaat
  • muiltjes van brokaat
  • een vest van brokaat

In de ark met open deuren staan drie torarollen, getooid met een kroon met siertorens en aangekleed met fraaie mantels van brokaat.

http://www.nihs.nl/nihs/nieuws_pub/hakehilla/index.html,

Het was er prachtig rijkelijk, met Perzische lopers, een grijze zelfbewuste vader bij het open haardvuur, en een jongere zus die in muiltjes van brokaat bij de tee zat en me alleen daarom reeds als begerenswaardig voorkwam.

De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

Hij liep te wankelen onder de tribune in een pak van zwarte gabardine, met zijn das los en een vest van felrood brokaat, waaruit hij een halve fles cherry-brandy haalde.

Cherry, Mary Karr,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • geperst brokaat

Geperst brokaat is een textielimitatie. In de middeleeuwen vormden wandkleden een gebruikelijke vorm van interieurversiering. Een aparte plaats namen de erekleden in [...]. De kleden waren gemaakt van kostbaar textiel, meestal van zijde of brokaat. Bij brokaat is goud- of zilverdraad in de stof verwerkt.

http://www.pieterskerk.com/index.cfm?act=esite.tonen&pagina=35,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


brokaat 2.0

kleur van brokaat; kleur van goud en zilver

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Brokaat…

is een kleur

  • [Kleur] is goud en zilver

    Algemene voorbeelden


    "Duizend lantaarns in de dennen werpen hun schittering van de rots. De wolken zijn van brokaat, en kandelaren vormen bloemen. Zo versieren ze kerststallen [...]." Meer dan driehonderd jaar geleden penseelde een Chinese schilder dit kerstgedicht.

    De Standaard,

    Materialen en stijlen mixen getuigt dus van een goede modeneus. Dat wil zeggen dat je mooie feestjurk een werkjurk wordt wanneer je er een grof gebreide trui over aantrekt. Of wanneer je het glittertruitje vervangt door een zwarte T-shirt. Of je glansschoentjes met stelthakken door een paar rode Dock Martins. Let wel op de juiste kleurcombinaties: brokaat met ecru, of zwart/rode changeant met zwarte top.

    http://www.6minutes.net/nl/fashion/0201.htm,