bullebak


bullebak 1.0

iemand die zich nors en onvriendelijk, soms agressief gedraagt en daarmee anderen angst aanjaagt; norse kerel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bullebak…

is een man; is een persoon

  • [Gedrag] gedraagt zich nors en onvriendelijk en jaagt anderen daarmee angst aan

    Hoofdsemagram: man


    Algemene voorbeelden


    Tot ver in de jaren zestig vonden deze jongens die met hun kop tegen de norm aanliepen een tegenwicht in de leraar of onderwijzer als bullebak. Dit type leraar was in staat ongelooflijke angst in te boezemen door snijdend sarcasme, vernedering of wat voor intimidatie dan ook. Zowel op de lagere als de middelbare school heb ik leraren en leraressen meegemaakt voor wie iedereen sidderde en die kinderen noopten tot een staat van permanente alertie. Maar de bullebak is uitgestorven.

    NRC,

    De doordrammers moeten volgens Martin simpelweg op hun asociale gedrag worden aangesproken. Ze frustreren de loop van de vergadering door tot vervelens toe te blijven zeuren over een bepaald onderwerp. Als ze worden genegeerd, gaan ze alleen nog maar meer drammen. Het is daarom beter ze voortdurend te wijzen op hun asociale gedrag in de hoop dat ze zich gedwongen voelen om zich te verontschuldigen. Het agressieve gedrag van de bullebakken moet daarentegen juist worden genegeerd, meent Martin. Het zou verstandig zijn hen in een vergadering gewoon even te laten exploderen.

    http://www.wad2.nl/vergaderingenmanipuleren.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • een bullebak zijn
    • geen bullebak zijn

    Hoewel Zjirinovsky zelf de aanwezigheid van maffiabazen verre van schuwt, kon hij de indruk wekken dat hij veiligheid kan brengen. Het kon/kan zovele miljoenen Russen niet schelen dat hij een bullebak is met een zeer verdacht verleden - de keuze is immers toch erg beperkt. De meeste "liberalen" en "demokraten" hebben een onzuiver verleden, de omgeving van Jeltsin inbegrepen, zodat dit soort aantijgingen weinig uithaalt.

    De Standaard,

    VandenAcker was geen bullebak, eerder maakte hij een zachtaardige, wat verlegen indruk.

    Heden mosselen, morgen gij, Hans Vervoort,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • een bullebak van een man

    De scheidsrechter, een bullebak van een man, zit weleens naast de slagzone en dat irriteert een aantal vaders van MTSU-spelers duidelijk. Luidkeels laten zij hun onvrede blijken.

    Murfreesboro blues, Mart Smeets,

    voorafgegaan door als


    • als bullebak

    Tot ver in de jaren zestig vonden deze jongens die met hun kop tegen de norm aanliepen een tegenwicht in de leraar of onderwijzer als bullebak.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    bullebak 2.0

    stukje, propje neusvuil; snot
    Wordt vooral gebruikt in de verkleinvorm bullebakje.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een bullebak…

    is snot

        Hoofdsemagram: snot


        Algemene voorbeelden


        Het vervelende is dat de vlek compleet is uitgeveegd waarna ik (omdat ik niet anders kan) met adem en doekje de vlek probeer te verwijderen maar daarmee krijg ik de lens ook niet volledig schoon. De waas lijkt alleen maar erger te worden!! Nu weet ik dat het voor de foto's niet veel uitmaakt maar ik ervaar het "Als een bullebak in mn neus".

        http://www.nikon-club-nederland.nl/forum/viewtopic.php?f=23&t=32465,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • een grote bullebak

        Vanwege de nosejob mag ik niet op mijn lekkere rechterzij in ballerinahouding liggen maar op 1 manier op mijn rug. Al ademend door mijn mond met die twee gekke tampons in mijn neus [...]. De neustampons mochten eruit dus ik was te ongeduldig met wachten op m'n vriend die nog lekker lag te pitten. Voor de spiegel sjorde en draaide ik beetje bij beetje de tampons uit mijn neus. Raar gevoel... alsof er een grote bullebak uit je neus komt die vast gehecht zit aan je vel.

        http://merelsnosejob.blogse.nl/,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding