bursaal


bursaal 1.0

student die een beurs ontvangt om te kunnen studeren; beursstudent

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bursaal…

is een student; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Achttien buitenlandse studenten van het College voor de Ontwikkelingslanden (Universiteit Antwerpen-Ruca) hebben sinds einde juni geen studiebeurs meer ontvangen van het Abos. Ze stuurden een open brief aan staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, Reginald Moreels. Volgens het Ruca heeft de laattijdige uitbetaling van bursalen te maken met de talrijke problemen bij het Abos.

      De Standaard,

      Ieder jaar verwelkomt Rotterdam de Antiliaanse bursalen die aan de Erasmus Universiteit, Hogeschool Rotterdam en InHolland gaan studeren. Dit jaar organiseerde de gemeente voor de eerste keer een fotowedstrijd. De studenten ontvingen elk een wegwerpcamera en kregen de opdracht om hetgeen hen opviel, boeide of ontroerde in hun woon- en studieomgeving vast te leggen.

      http://www.soemanta.com/reportages/fototentoonstelling-antilliaanse-bursalen-in-stadhuis-rotterdam/,

      bursaal 1.1

      (wetenschap; onderwijs en opvoeding)

      iemand die promotieonderzoek doet en daarvoor een beurs ontvangt; promotiestudent; beurspromovendus; promovendus-student

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een bursaal…

      is een promovendus; is een persoon

          Algemene voorbeelden


          Ben je aangesteld of verwacht je binnenkort te worden aangesteld als promovendus met een beurs, ook wel bursaal genoemd? Lees dan dit advies van over je rechtspositie en arbeidsvoorwaarden. ABVAKABO FNV heeft zes maal namens promovendi met een beurs een rechtszaak gevoerd; in 2006 zelfs tot aan de Hoge Raad. Keer op keer heeft de rechter uitgesproken dat promovendi moeten worden gezien als werknemer.

          http://www.abvakabofnv.nl/nieuws/archief/223110/223112/advies-voor-promovendi-met-een-beurs,

          Voor hoogwaardig werk ontvangt de bursaal slechts een studiebeurs, die aanzienlijk lager is dan een AIO-salaris en wordt daarbij tevens beroofd van sociale zekerheid. Want een bursaal heeft na het promotieonderzoek geen recht op een werkeloosheidsuitkering en zelfs niet op een volledige bijstandsuitkering. Daarnaast geldt dat de bursalenjaren niet meetellen voor de opbouw van WW-rechten en pensioen.

          http://vmwo.nl/pages/vmwo-stop-het-bursalen-systeem.php

          Op het niveau van het AAP acht de commissie het niet verantwoord dat slechts één [...] assistente met een specialisatie op het gebied van de archeologie, tevens moet instaan voor de begeleiding van de kandidatuurstudenten kunstwetenschappen. Hoewel er momenteel op het niveau van de opleiding weinig ruimte lijkt te bestaan voor een bewust personeelsbeleid zou misschien tijdelijk soelaas kunnen worden geboden door de inschakeling van bursalen en/of doctorandi in het onderwijs.

          http://www.vlir.be/vlir/onderwijs/Download/D10.pdf,

          Combinatiemogelijkheden


          met adjectief ervoor


          • binnenlandse bursalen
          • buitenlandse bursalen

          Deze regeling geldt ook voor niet formeel als aio of oio aangestelde op te leiden onderzoekers zoals binnen- of buitenlandse bursalen.

          http://www.disc.tudelft.nl/Informatie%20brochure/algemene%20inleiding.htm#top

          Woordfamilie


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          bursaal 2.0

          starter die voor een bepaald project een beurs ontvangt

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een bursaal…

          is een starter; is een persoon

          • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een opleiding of studie afgerond en ontvangt een beurs voor een bepaald project, zoals bijvoorbeeld een stage in het buitenland of het opstarten van een bedrijf

            Algemene voorbeelden


            [...] Het Prins Albertfonds wil de ondernemerskwaliteiten van jonge Belgische professionals versterken. Het Fonds doet dit door hen de kans te geven een project (of een deel ervan) inzake internationale commerciële ontwikkeling te realiseren ten behoeve van een bedrijf opgericht in België of waarvan de sociale zetel zich in België bevindt. Het Prins Albertfonds biedt een beurs voor 12 maanden aan. De beurs omvat één maand voorbereiding in het bedrijf in België en 11 maanden werkervaring in het buitenland (buiten West-Europa). Voor hun vertrek nemen de bursalen deel aan een vierdaags intercultureel opleidingsprogramma dat speciaal voor het Fonds werd ontwikkeld. Terug in België, brengen de bursalen verslag uit over hun project bij het selectiecomité.

            http://www.viw.be/artikels/albertfonds.htm

            Het Fonds Jonge Ondernemers [...] stelt consultancy-beurzen van 200.000 frank ter beschikking aan bedrijven die ten hoogste twee jaar bestaan. Magda Lambert [...] merkte bij de uitreiking van de beurzen op dat de leeftijd van de meeste bursalen steeg. "Vorig jaar schaften wij de leeftijdsgrens af, zodat dit jaar bijna de helft van de laureaten tussen 35 en 45 jaar is. Bovendien hebben haast alle bursalen een hogere opleiding gevolgd."

            De Standaard,

            Zo'n 200 recent afgestudeerde studenten krijgen donderdag 14 juni in de Schiecentrale in Rotterdam een VSB Beurs uitgereikt. Zoals ieder jaar wordt aan deze VSB Beurzendag een bijzondere invulling gegeven. Ditmaal worden de bursalen begeleid in het organiseren en uitvoeren van een theatervoorstelling.

            http://www.vsbfonds.nl/start.htm