camperaar


camperaar 1.0

(neologisme)

iemand die met een camper eropuit trekt; iemand die met een camper op vakantie gaat

Semagram


Een camperaar…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] trekt met een camper eropuit; gaat met een camper op vakantie

  Algemene voorbeelden


  De Nederlandse Kampeerauto Club (NKC), 'Europa's grootste club van camperliefhebbers', diende deze zomer zelfs een verzoek in om de woorden 'camperaar' en 'camperen' te laten opnemen in Van Dale.

  de Volkskrant,

  Camperen is iets heel anders dan kamperen. In Zeeland zijn er slechts een handvol speciaal aangelegde plekken waar camperaars kunnen overnachten. Ze liggen niet op de meest idyllische plekken van de provincie. Daarom pleiten camperclubs bij gemeenten voor meer staanplaatsen. Tot ergernis van Toeristisch Ondernemend Zeeland (TOZ). Wie Zeeland op de bonnefooi met de camper inrijdt en niet op een (mini)camping wil staan, moet naar camperplaatsen speuren. De meeste gemeenten hebben er geen ingericht. Terneuzen, Reimerswaal en Hulst zijn uitzonderingen. Camperaars zijn daarom afhankelijk van particuliere initiatieven.

  BN/De Stem,

  TOZ, de koepel van Recron, Hiswa, Kamer van Koophandel, MKB en Vekabo, roept gemeenten op geen camperplaatsen aan te leggen waar kan worden overnacht. "Er is voldoende plek voor campers op campings", legt voorzitter Joke de Witte uit. "Daarom vragen we gemeenten camperaars door te verwijzen. Campings hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd in verharde camperplaatsen met bijbehorende voorzieningen.

  BN/De Stem,

  Het jarenlange beleid tegen wildkamperen heeft vruchten afgeworpen. Aanleg van camperplaatsen betekent dat je wild-kamperen weer toestaat. En wat gebeurt er als er vier campers komen op een plek waar twee zijn toegestaan? Dat levert toestanden op." Dat horeca en restaurants profiteren van camperaars overtuigt TOZ niet. "Dat doet de horeca ook als camperaars op een camping gaan staan. En camperplaatsen op mooie plekken? Er zijn ook campings die in de natuur liggen. Of de oproep ook is ter bescherming van de positie van campings? Natuurlijk." Camperaars begrijpen er niets van, zo blijkt uit hun reacties in de PZC. Vele willen juist niet op campings staan en zoeken, net als in omliggende landen, naar speciale plekken, liefst in de natuur.

  BN/De Stem,

  "De camperaar past in het reizigersprofiel. Hij heeft iets vrijbuiterigs en houdt van avontuur. Hij is wat ongedurig. Het gaat bijvoorbeeld kriebelen wanneer hij 'al' twee dagen op dezelfde plek staat."

  Het Parool,

  De camperaar lijkt ontwaakt uit zijn winterslaap. Je komt hem weer vaker tegen op de weg. Belust op nieuwe reiservaringen trekt hij van streek naar streek.

  Het Parool,

  "Overigens mag je volgens de Europese wetgeving overal overnachten in een kampeerauto, tenzij staat aangegeven dat dit verboden is. In Nederland lopen we wat dit betreft achter. De noodzakelijke wijziging van de wet op de openluchtrecreatie is nog geen feit. Ons land kent een kleine groep camperaars, politici kunnen dus niet met ons scoren… Inmiddels zijn er wel verschillende campingeigenaren die buiten het campingterrein een veldje voor camperaars hebben ingeruimd."

  Het Parool,

  Etymologie


  Aard herkomstinheems woord
  Vroegste datering2006