cao-afspraak


cao-afspraak 1.0

(business, economie en financiën)

afspraak tussen de vertegenwoordigers van de werkgevers en de werknemers die is vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cao-afspraak…

is een afspraak

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao)
  • [Betrokkene] wordt gemaakt door vertegenwoordigers van de werkgevers en de werknemers (de sociale partners)

    Algemene voorbeelden


    VolkerRail moet zich houden aan de cao-afspraak voor de railinfra over een minimale uitbetaling van zes uur per dienst, ook als die gewerkte tijd feitelijk korter is. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald in een door door de vakbonden aangespannen proces.

    http://www.cobouw.nl/nieuws/2010/07/19/VolkerRail-moet-zich-houden-aan-cao-afspraak.html,

    In deze Najaarsrapportage cao-afspraken 2010 komen 7 onderwerpen aan de orde.

    http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/rapporten/2010/12/20/najaarsrapportage-cao-afspraken-2010.html,

    De FNV heeft in 1993 al met de congresresolutie 'veelkleurige vooruitzichten' afscheid genomen van de Familie Doorsnee: vader kostwinner, moeder thuis met de kinderen. Sindsdien hebben we ingezet op vergroting van de keuze- en combinatiemogelijkheden. Dat heeft geresulteerd in CAO-afspraken over deeltijdwerk, kinderopvang en keuzemodellen in de CAO's, de zogenaamde CAO à la carte.

    http://actualiteit.cms.fnv.nl/renderer.do/menuId/8893/sf/8893/returnPage/8893/itemId/1357/pageId/40144/instanceId/8896/,

    Let dus op: deze cao-afspraken wijken af van bepalingen in de flexwet.

    De Telegraaf,

    Artikel 15a schept in samenhang met artikel 17, tweede lid, van de Wet op de loonbelasting 1964 een wettelijke basis om een door de werkgever ingevolge een CAO-afspraak verstrekte OV-kaart grotendeels te rekenen tot de vrije verstrekkingen.

    http://www.cbhome.nl/index.php,

    Volgens de huidige cao-afspraken moet bij het Rijk de laatste werknemer die is aangenomen, als eerste worden ontslagen bij reorganisaties.

    Het Parool,

    In ruil voor lagere lonen zullen meer cao-afspraken worden gemaakt over scholing en 'employability'.

    Het Financieele Dagblad,

    De cao-lonen zijn vorig jaar gemiddeld met 3,5 procent gestegen op jaarbasis. In de cao-afspraken die voor dit jaar zijn gemaakt (40 procent van het totaal) komt de stijging uit op gemiddeld 1,7 procent, rekening houdend met overloopeffecten van voorgaande jaren.

    Meppeler Courant,

    Brug- en Instroomprojecten weten vanuit de praktijk wanneer een CAO-afspraak werkt en delen die kennis graag zo breed mogelijk.

    http://www.brug-instroom.nl/bipsite/organisatie/deorganisatie.html

    Werkgevers en bonden hebben in de bouw-cao vastgelegd dat uitzendkrachten onder die cao vallen. Daaruit vloeit voort dat uitzendbureaus geld af moeten dragen aan de cao-fondsen van de bouw. Omdat de uitzendorganisaties bij het ministerie van Sociale Zaken bezwaar hebben ingediend tegen deze cao-afspraak, wordt de cao niet aan de hele bouwsector opgelegd.

    Het Financieele Dagblad,

    CAO-afspraken moeten concreet zijn en in de loop van de tijd gecontroleerd en geëvalueerd worden.

    http://www.cnv.nl/themaas/employability/automotive_sectorrapport.pdf,

    Minister Melkert stelde op 14 november voor om werkgevers en werknemers de mogelijkheid te geven "al dan niet bij cao-afspraak" gedurende twee jaar af te wijken van het wettelijk minimumloon.

    NRC,

    Op grond van de CAO-afspraak gaan jaarlijks zo'n 300 langdurig werkzoekenden aan de slag in restaurants, hotels en (eet)cafes.

    http://www.brug-instroom.nl/bipsite/organisatie/deorganisatie.html