cao-coördinator


cao-coördinator 1.0

(business, economie en financiën)

iemand die tot taak heeft namens de werknemers of namens de werkgevers de onderhandelingen over een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) te coördineren; coördinator van een cao-partij

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een coördinator…

is een coördinator

  • [Activiteit of handeling] coördineert namens een cao-partij (werkgevers of werknemers) de onderhandelingen over een collectieve arbeidsovereenkomst (cao)
  • [Bevoegdheid] is bevoegd namens de werkgevers of de werknemers op te treden

    Hoofdsemagram: coördinator


    Algemene voorbeelden


    Bijna een jaar geleden zei voormalig cao-coördinator en 'tweede vrouw' van de vakcentrale FNV, Wilna Wind, de vakbeweging voorgoed vaarwel. Sinds 1 januari is ze directeur van de NPCF, koepel voor patiëntenorganisaties.

    http://www.fdselections.nl/pensioen/nieuws/fdartikel/news_id/1050783903/0default.aspx,

    De cao-coördinator van de FNV, Catelene Passchier, stelt dat economie weliswaar aantrekt, maar dat de crisis nog niet voorbij is.

    http://nos.nl/artikel/186146-bonden-15-tot-2-procent-meer-loon.html,

    Wind begon op haar 28ste bij de FNV. Samen met Anja Jongbloed, inmiddels cao-coördinator bij FNV Bondgenoten, begon ze in de sector kleinmetaal bij de toenmalige Industriebond.

    http://www.ser.nl/sitecore/content/Internet/nl/Publicaties/Overzicht%20SER%20Bulletin/2010/april_2010/03.aspx,

    Bij de FNV staat Agnes Jongerius te trappelen om De Waal op te volgen. Jongerius is momenteel nog vice-voorzitster in het federatiebestuur en cao-coördinator bij de bond. In die rol oefende zij afgelopen zomer in het mennen van de massa's.

    http://archief.fembusiness.nl/2005/04/23/nummer-16/Overlegeconomie-Nieuw-in-de-polder.htm,

    De cao-coördinatoren van FNV en CNV bellen wel eens met hun collega van VNO-NCW, maar er is geen sprake van een gestuurde poging het AVBB en de drie vakbonden weer aan tafel te krijgen, zo verzekeren de betrokkenen.

    Meppeler Courant,

    De kans groeit dat werkgevers en vakbeweging het eens worden over een centrale aanbeveling om in het CAO-overleg de nadruk te leggen op werkgelegenheid en beheersing van de loonkosten. Dat blijkt uit de afspraak die maandagavond is gemaakt tussen de CAO-coördinatoren van werkgeversorganisaties en vakcentrales.

    http://www.trouw.nl/krantenarchief/1993/10/27/2690138/Sociale_partners_naderen_akkoord_over_richting_CAO.html,

    Combinatiemogelijkheden


    met eigennaam


    • cao-coördinator De Waal
    • cao-coördinator L. de Waal
    • cao-coördinator Jongerius
    • cao-coördinator K. Roozemond
    • cao-coördinator C. van der Knaap
    • cao-coördinator G. van Huygevoort
    • cao-coördinator R. van Splunder

    Voor CAO-coördinator De Waal gaat het echter niet snel genoeg. Door via de media nadrukkelijk de dreiging van een forse looneis voor 1996 naar buiten te brengen, probeert hij twee vliegen in één klap te vangen: de gevreesde loongolf zal de werkgevers onder druk zetten om de bonden meer tegemoet te komen. En tegelijkertijd laat hij de eigen achterban weten dat de onderhandelaars wel degelijk naar de leden luisteren.

    NRC,

    CAO-coördinator R. van Splunder van de vakcentrale CNV noemt een toetsing achteraf alleen maar lastig: "Het kwaad is dan al geschied. Zie dan nog maar eens als werknemer om je gelijk te halen."

    ANP,

    Door te kiezen voor maximaal 1,25 procent meer loon laat de FNV volgens CAO-coördinator Jongerius zien haar verantwoordelijkheid te nemen.

    http://www.nu.nl/.../kabinet-en-vakbonden-op-ramkoers-over-looneisen.html,

    De FNV-bond is niet meer bang dat invoering van de cao à la carte het einde zal betekenen van verworven rechten als de 36-urige werkweek. Vice-voorzitter en cao-coördinator G. van Huygevoort: "Uit het onderzoek blijkt namelijk dat werknemers een sterke voorkeur voor vrije tijd hebben. Per saldo is korter werken populairder dan langer werken."

    Brabants Dagblad,

    "Indien de sombere verwachtingen omtrent de sociaal-economische ontwikkeling zich realiseren," schrijft het CNV in haar gedateerde (juli 1994) nota, "zal de contractloonontwikkeling het komende jaar achter moeten blijven bij de stijging van de inflatie". "Maar het is de vraag of we dat nog trekken," voegt cao-coördinator C. van der Knaap daar nu aan toe.

    NRC,

    Dikwijls zijn de laagste CAO-functies bovendien nog zo eenvoudig dat er weinig taken van af te splitsen zijn. Meer functies op minimumniveau? "Wij geloven er niet in", zegt CAO-coördinator K. Roozemond van het Dienstenbond FNV.

    NRC,

    FNV-voorzitter J. Stekelenburg en zijn adjudant, CAO-coördinator L. de Waal, lieten vanuit de zaal inderdaad blijken dat ze de 'show' afkeurden.

    NRC,

    • Agnes Jongerius, cao-coördinator (van een vakbond)
    • Anja Jongbloed, cao-coördinator (van een vakbond)
    • H. Krul, cao-coördinator (van een vakbond)
    • Lodewijk de Waal, cao-coördinator (van een vakbond)
    • J. Mooren, cao-coördinator (van een vakbond)

    Anja Jongbloed, cao-coördinator FNV Bondgenoten: "De uitkomst is niet echt verrassend. We signaleren al langer dat het voor veel werknemers niet alleen gaat om leuke dingen op de werkplek, maar dat het ook belangrijk is om te werken op momenten dat het hen uitkomt."

    http://www.deondernemer.nl/kennisbron/artikel/200994/Bied-werknemer-vrijheid-thuis-te-werken.html,

    "Het zal niet eenvoudig zijn om iets te bedenken en het zal zeker niet om grote aantallen banen gaan", verwacht Lodewijk de Waal, CAO-coördinator van de FNV.

    NRC,

    Werkgevers die hun personeel willen ontslaan , moeten verplicht worden te zoeken naar een nieuwe baan voor hun overtollige medewerkers. Van het betrokken personeel moet worden gevraagd hieraan ook actief mee te werken. Dit stelt Agnes Jongerius, cao-coördinator van de FNV, in een toelichting op de circulaire 'In gesprek met de achterban'.

    Het Financieele Dagblad,

    H. Krul, CAO-coördinator Industriebond FNV.

    NRC,

    "Niemand vervangt een computer door een typemachine of een kopieerapparaat door een stencilmachine als het minimumloon omlaag gaat", zegt J. Mooren, CAO-coördinator van de Voedingsbond FNV.

    NRC,