cao-onderhandelaar


cao-onderhandelaar 1.0

(business, economie en financiën)

iemand die als vertegenwoordiger van de werkgevers of werknemers de onderhandelingen over een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voert; onderhandelaar in een cao-overleg; ook wel: werkgeversorganisatie of werknemersorganisatie (vakbond) die de cao-onderhandelingen voert; cao-partij
Vaak in het meervoud, maar voorafgegaan of gevolgd door een eigennaam meestal in het enkelvoud.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cao-onderhandelaar…

is een onderhandelaar; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] onderhandelt namens een van de sociale partners om een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) te sluiten
  • [Bevoegdheid] is bevoegde namens de werkgevers of de werknemers de onderhandelingen te voeren

    Algemene voorbeelden


    De vakbonden hebben het vertrouwen opgezegd in de cao-onderhandelaars van Akzo Nobel. Volgens de bonden onderhandelt Akzo Nobel niet eerlijk en integer.

    http://www.rtvnoord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=98313,

    Deze week vond bij HS Arbeidsvoorwaarden het 2e CAO-onderhandelaarsdiner plaats. Dat biedt CAO-onderhandelaars van vakbonden en werkgevers(organisaties) gelegenheid om informeel met elkaar van gedachten te wisselen onder het genot van een uitgebreide – Italiaanse – maaltijd. Het gespreksonderwerp was het Profiel van CAO-onderhandelaars, naar aanleiding van het symposium CAO-onderhandelaar, een vak?, waar op 29 november het rapport Onderhandelaars onder handen werd gepresenteerd voor bijna 70 CAO-onderhandelaars.

    (onbekend) ,

    De cao-onderhandelaars in bedrijven en bedrijfstakken proberen deze aanbevelingen om te zetten in concrete cao-afspraken.

    http://www.bondgenoten.fnv.nl/pagina/,

    De verwachting van het kabinet is dat zeker ook bij de CAO-onderhandelaars (behoud van) werkgelegenheid voorop zal staan.

    http://www.uniemhp.nl/indexnn.html,

    Hij wil geen herhaling van vorig jaar, toen de CAO-onderhandelaars bijna al hun energie besteedden aan de reparatie van het "WAO-gat" en als het ware niet toekwamen aan de werkgelegenheid.

    NRC,

    De kosten van WAO-reparatie beraamt de werkgroep op gemiddeld één procent van de loonsom, maar ze zullen per bedrijf en bedrijfstak sterk uiteenlopen, afhankelijk van de hoeveelheid werknemers die in de WAO zitten, de risico's om arbeidsongeschikt te raken en de te kiezen reparatieregeling. De uitwerking wordt overgelaten aan de CAO-onderhandelaars.

    NRC,

    Op deze pagina staan tips en aanbevelingen, bedoeld als bagage voor CAO-onderhandelaars.

    http://www.brug-instroom.nl/bipsite/organisatie/deorganisatie.html

    Als de CAO-onderhandelaars te weinig doen aan bestrijding van de werkloosheid, dan komt de lastenverlichting in gevaar, aldus premier Kok.

    NRC,

    Werkgevers verzetten zich tegen een aanbeveling die CAO-onderhandelaars aanraadt de arbeidsvoorwaarden van deeltijdwerkers (naar rato van hun arbeidsduur) gelijk te trekken met die van voltijdwerkers.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met eigennaam


    • cao-onderhandelaar Jaap Bosma
    • cao-onderhandelaar Jan
    • cao-onderhandelaar Brocken
    • cao-onderhandelaar N. Broers
    • cao-onderhandelaar Nelly Altenburg
    • cao-onderhandelaar Ruiter
    • cao-onderhandelaar Saskia van Hoek
    • cao-onderhandelaar Van der Kolk

    Cao-onderhandelaar Jos Brocken krijgt bij FNV Bondgenoten een andere functie. Hij wordt voor de vakbond de nieuwe onderhandelaar in de metaal en elektro.

    http://www.distrifood.nl/web/Nieuws/Formules/Formules-artikel-pagina/123789/Brocken-weg-als-caoonderhandelaar.htm,

    Bij het woord 'ambtenaar' willen op die spreekwoordelijke verjaardagsfeesten nog wel de traditionele vooroordelen worden geuit. Maar vergis je daar niet in, waarschuwt CAO-onderhandelaar Nelly Altenburg. "Daar werd in 't begin giechelig over gedaan: ambtenaren en werkdruk. Maar dat werd anders toen we het daadwerkelijk gingen meten."

    http://www.abvakabo.nl/nieuws_verenigingsactiviteiten/frameset.html

    Overtreft de behoefte van werkgevers de wekelijkse bandbreedte dan is er sprake van overwerk. En overwerk moet worden vergoed. Met dit voorstel hoopt CNV Land- en tuinbouw een compromis te hebben gevonden. Cao-onderhandelaar Jaap Bosma: "De open teelt heeft veel werkpieken en -dalen. We begrijpen dus best dat LTO meer flexibiliteit in de cao-afspraken wil. Maar de werknemer moet daar ook wat over te zeggen hebben."

    http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=28560,

    Volgens cao-onderhandelaar Ruiter van de werkgeversvereniging was de aanvankelijke weerstand tegen de 36-urige werkweek vooral gericht tegen het collectieve karakter ervan.

    De Standaard,

    Ook MKB-voorman De Boer en CAO-onderhandelaar Van der Kolk van de FNV reageren verontrust.

    de Volkskrant,

    "Actie, actie" klinkt het uit de zaal als bondsvoorzitter B. van der Weg en CAO-onderhandelaar N. Broers hun toespraken houden.

    NRC,

    De vierhonderd werknemers uit de kleinmetaal die zich gisteravond op uitnodiging van de Industriebond FNV hadden verzameld in partycentrum Malle Jan in Maarssen, wiegden mee bij de play-backuitvoering van Marco Borsato's Dromen zijn bedrog, lachten om de uitspraken van cabaratier Vincent Bijlo en zagen - als klap op de vuurpijl - hoe CAO-onderhandelaar Saskia van Hoek via een satellietverbinding hun collega's op tien lokaties in het land toesprak.

    NRC,

    • Ed de Bruin, cao-onderhandelaar (namens, van een cao-partij)
    • Jan Willem Dieten, cao-onderhandelaar (namens, van een cao-partij)
    • John Kerstens, cao-onderhandelaar (namens, van een cao-partij)
    • Luuk Berg, cao-onderhandelaar (namens, van een cao-partij)

    Een gesprek met John Kerstens, cao-onderhandelaar en vice-voorzitter van FNV Bouw.

    http://www.fnvbouw.nl/bouweninfra/UTA/nieuws/Pages/De_CAOonderhandelaar__1525.aspx,

    Ed de Bruin, cao-onderhandelaar van Unie Zorg en Welzijn, houdt zich nog op de vlakte.

    http://www.pggm.nl/Over_PGGM/PGGM_in_het_nieuws/Vakbonden_belanden_in_pensioenspiraal.asp#1,

    De negatieve berichten bereiken ook Luuk Brug, cao-onderhandelaar namens de grafische vakbond FNV Kiem.

    De Telegraaf,

    Jan Willem Dieten, CAO-onderhandelaar: "Het is een goed plan, dat aansluit bij onze eerdere pogingen om bestuursleden van de CAO-partijen te laten bemiddelen in het CAO-conflict."

    http://www.perssupport.anp.nl/cgi-bin/perssupport/poc_anp.cgi?2002101111_LKG.4V.HGT.out43,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen