cao-partij


cao-partij 1.0

(business, economie en financiën)

werkgeversorganisatie of werknemersorganisatie (vakbond) waarvan de vertegenwoordigers namens de eigen achterban de onderhandelingen over een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voeren; partij in een cao-overleg

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cao-partij…

is een partij

  • [Activiteit of handeling] voert de onderhandelingen over een collectieve arbeidsovereenkomst (cao)
  • [Bevoegdheid] is bevoegd namens een werkgeversorganisatie of werknemersorganisatie (vakbond) het cao-overleg te voeren

    Hoofdsemagram: partij


    Algemene voorbeelden


    Enige tijd geleden hebben wij al aangegeven, dat de cao-partijen bezig zijn om de cao voor architectenbureaus te moderniseren. Wij willen deze nieuwe cao aan laten sluiten op de veranderende opvattingen over de samenwerking tussen werkgever en werknemer. In die nieuwe cao staat een volwaardige arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer centraal.

    http://www.cnvdienstenbond.nl/nieuws/artikel/43176/?tx_ttnews%5Byear%5D=2011&tx_ttnews%5Bmonth%5D=02&cHash=679a9ca8a9,

    Vakbond De Unie is geen cao-partij bij de Cao Ziekenhuizen en is dat in het verleden ook nooit geweest. Dit verklaart de NVZ vereniging voor ziekenhuizen, nadat zij signalen heeft ontvangen dat De Unie zich profileert als partij bij het cao-overleg voor de branche ziekenhuizen.

    http://www.skipr.nl/actueel/id2895-nvz-de-unie-geen-cao-partij-in-zorgsector.html,

    FNV Bondgenoten heeft als cao-partij het recht naleving van de cao af te dwingen.

    http://www.bondgenoten.fnv.nl/pagina/,

    CAO-partijen in de Binnenscheepvaart [...] zullen gezamenlijk een verzoek tot bindende vaststelling van een arbeidsvoorwaardenregeling indienen bij het ministerie van SZW.

    http://www.cbrb.nl/nieuws/303-cao-partijen-vragen-bindende-arbeidsvoorwaardenregeling-voor-de-binnenscheepvaart-aan,

    Dat 'centraal overleg' vindt plaats in de Stichting van de Arbeid (STAR) in Den Haag. Daar worden geen overeenkomsten gesloten maar gezamenlijke "aanbevelingen" opgesteld aan de cao-partijen. De cao-onderhandelaars in bedrijven en bedrijfstakken proberen deze aanbevelingen om te zetten in concrete cao-afspraken.

    http://www.bondgenoten.fnv.nl/pagina/,

    Zonder hulp van een onafhankelijk bemiddelaar zijn de cao-partijen waarschijnlijk niet op korte termijn aan tafel te krijgen.

    Meppeler Courant,

    De Horecabond FNV deelde het afgelopen weekeinde mee dat de cao-partijen het er snel over eens waren dat de prijscompensatie per 1 januari in de lonen zal worden verrekend.

    Meppeler Courant,

    De eindverantwoordelijkheid voor het bereiken van de verantwoordelijke loonkostenontwikkeling ligt, zoals geformuleerd in de 'Geactualiseerde Agenda 2002' en de recentere aanbeveling 'Er is meer nodig' van de Stichting van de Arbeid, bij de cao-partijen op decentraal niveau.

    http://www.cnv.nl/Achtergronden/arbeidsvoorwaardennota%202002.PDF

    Ed de Bruin, cao-onderhandelaar van Unie Zorg en Welzijn, houdt zich nog op de vlakte. Dat de druk op de onderhandelingen toeneemt, is evident, meent hij. Maar hoe de cao-partijen hierop zullen reageren, weet hij nog niet.

    http://www.pggm.nl/Over_PGGM/PGGM_in_het_nieuws/Vakbonden_belanden_in_pensioenspiraal.asp#1,

    Op maandag 29 januari jl. is het CAO-akkoord dat CAO-partijen op 19 december 2000 hadden bereikt, goedgekeurd door de Algemene Ledenvergadering met enkele kanttekeningen.

    http://www.wobsite.nl/

    Duidelijk is waar nu de verantwoordelijkheid ligt: bij de CAO-partijen en bij de politiek, die de begrotingsdiscipline moet naleven en de structuren van onze economie flexibeler moet maken.

    http://www.nrc.nl/W2/Lab/ECB/ecb4.html,

    In Nederland is 5 mei een officiële feestdag, hoewel niet voor alle werknemers op deze dag verlof is geregeld. Dit is door het kabinet overgelaten aan CAO-partijen.

    http://www.cnv.nl/Achtergronden/arbeidsvoorwaardennota%202002.PDF

    Ook wilden de werkgevers meer CAO-zaken per instelling door de ondernemingsraad laten regelen. Nu blijven de bodemafspraken voor de CAO-partijen en gaan de ondernemingsraden onderhandelen over de speciale regelingen per bedrijf.

    ANP,