cao-schaal


cao-schaal 1.0

(business, economie en financiën)

salarisschaal die is vastgesteld in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao); loonschaal in een cao

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cao-schaal…

is een salarisschaal

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao)

    Hoofdsemagram: schaal


    Algemene voorbeelden


    In het beloningssysteem, aldus de werkgevers, dienen de arbeidskosten eerst door de werknemer te worden terugverdiend. Pas dan kan er sprake zijn van een (eventuele) salarisaanpassing volgens een cao-schaal.

    http://www.nivra.nl/index.asp?MKB/caoopenbreken161203.htm,

    "Het minimumloon drukt de CAO-lonen omhoog; geen vakbondsbestuurder durft met het minimumloon thuis te komen. Verlaag je het minimumloon, dan wordt de ruimte onder de CAO-schalen vanzelf opgevuld. Dat levert banen op."

    NRC,

    Zo heeft de branche in de CAO toegezegd meer te doen aan opleidingen (bijvoorbeeld tot glazenwasser, gevelreiniger of kadermedewerker) en is de schoonmaak de eerste sector in Nederland die een CAO-schaal invoert op minimumloonniveau. Ze is niet bang dat werkgevers of opdrachtgevers de nieuwe CAO-schaal zullen aangrijpen om alleen nog maar beginnende schoonmakers in dienst te nemen of goedkopere contracten af te dwingen.

    NRC,

    Dit hoofdstuk over de begroting van de NJR bestaat uit 4 onderdelen: - de opstartbegroting - de begroting voor 2002 ev - het NJR functiegebouw - de CAO-schalen.

    http://www.jeugdraad.nl/chapter/documenten/documenten1.html

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de bovenste cao-schaal
    • de hoogste cao-schaal
    • de laagste cao-schaal
    • de onderste cao-schaal
    • de bovenste cao-schalen
    • de hoogste cao-schalen
    • de laagste cao-schalen
    • de onderste cao-schalen

    D66 wijst een afschaffing of "substantiële verlaging" van het minumumloon af. Eerst moet het verschil tussen het minimumloon en de laagste CAO-schalen worden opgevuld.

    NRC,

    In de verzamelde jaarverslagen uit het primair en voortgezet onderwijs kwamen geen wopt-overschrijdingen voor. Wel een aantal beloningen die schaal 17, de hoogste cao-schaal in het voortgezet onderwijs, overstijgen.

    http://www.aob.nl/default.aspx?id=15&article=47621,

    Daarom geven wij hier een beknopt beeld van de onderste CAO-schalen en het aantal banen rond het minimumloon. Het minimumloon legt een bodem in de arbeidsmarkt.

    http://www.coelo.nl/armleeuw.htm,

    De VO-raad (vereniging van schoolbesturen, red.) heeft een leidraad opgesteld waarin het salaris voor bestuurders kan oplopen tot 178.000 euro, terwijl de hoogste cao-schaal tot 112.000 euro loopt.

    http://www.trouw.nl/onderwijs/article2052211.ece,

    De bonden willen de hoger betaalden van de CAO laten profiteren: zij moeten alle CAO-verhogingen ontvangen over het gedeelte van hun salaris tot het maximum van de hoogste CAO-schaal.

    http://www.fnvbouw.nl/nieuws/Pages/CAO_parket_partijen_mijlen_ver_uiteen_542.aspx,

    De regeringscoalitie vindt dat de laagste CAO-schalen de afgelopen jaren te veel zijn gestegen.

    NRC,

    Een "bouwvakhelper", die hand- en spandiensten verricht voor de vaklieden, wordt betaald volgens de laagste CAO-schaal en verdient daarmee minimaal 2900 gulden per maand.

    NRC,

    In de nieuwe CAO komt een 'inloopschaal'. Dat betekent dat in het eerste halfjaar 110 procent van het minimumloon wordt betaald en het tweede halfjaar 120 procent. Na een jaar komt de werknemer in de laagste CAO-schaal.

    NRC,

    Door in te grijpen in CAO's zouden niet-georganiseerde en/of beginnende ondernemers meer financiële armslag krijgen, doordat bij voorbeeld bovenwettelijke uitkeringen bij werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid en ontruiming van de laagste CAO-schalen niet langer aan de gehele bedrijfstak worden opgelegd.

    NRC,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • algemeenbindendverklaarde cao-schaal
    • leeftijdgebonden cao-schalen

    Bij leeftijdsgebonden cao-schalen is het gebruikelijk om als peildatum de eerste van de maand te kiezen waarin iemand jarig is.

    http://www.loonwijzer.nl/home/salarischeck/vragen-over-salaris?wi_skin=mmx&wi_skin=mmx&wi_skin=mmx&wi_skin=mmx,

    Waarom mogen allochtonen geen eigen bedrijf beginnen en genoegen nemen met een loon onder de algemeen verbindend verklaarde CAO-schaal?

    NRC,