capriccio


capriccio 1.0

(muziek)

instrumentaal muziekstuk, met een losse structuur vol originele, verrassende wendingen, dat levendig, speels en schertsend van aard is; caprice
Ook in toepassing op een deel van een muziekstuk.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een capriccio…

is een muziekstuk

  • [Structuur] heeft een losse structuur
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] zit vol verrassende, originele wendingen en is levendig, speels en schertsend van aard

    Algemene voorbeelden


    Liszt schreef twee pianoconcerten (Es-majeur, A-majeur), een Hongaarse fantasie en de "totendanz". De twaalf "etudes d'execution transcendante" behoren tot zijn etudes voor piano, eerst gewoon als vingeroefeningen, later als technische studies. Twee andere verzamelingen van etudes zijn zes transcripties van de capriccio's voor viool van Paganini.

    http://student-kmt.hku.nl/~wilco/grout/hoofdstukken/hst17/tekst_17.htm

    De rust van de natuur en de opwinding van de jacht waren voor Puccini onmisbare levensomstandigheden voor het componeren [...]. Hij componeerde twaalf opera's, liederen, koorwerken, een capriccio en werken voor strijkkwartet.

    http://jaardag.wordpress.com/category/geen-categorie/

    De Duitse violiste Julia Fischer (1983) speelt op deze cd de 24 beroemde capriccio's voor viool solo van de Italiaanse vioolvirtuoos en componist Niccolò Paganini (1782-1840).

    http://www.refdag.nl/muziek/gedraaid/julia_fischer_speelt_paganini_1_497507

    Met zijn 24 capriccio's is Locatelli een rechtstreekse voorloper van Niccolo Paganini. Wanneer Paganini precies zijn 24 capriccio's schreef, is niet bekend, maar ze werden in 1817 gedrukt. Net als Locatelli bevatten de capriccio's van Paganini een overzicht van alle technische mogelijkheden van de viool, alleen bij Paganini is de techniek nog verder ontwikkeld. Paganini werd het voorbeeld voor de Romantische componisten die virtuoze muziek schreven, ook vooral voor de pianisten onder hen.

    http://cultuurgids.avro.nl/front/detailklassiek.html?item=8204919

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • een capriccio van Mendelssohn
    • capriccio's van Paganini

    In 1864 gaf mevrouw Johnson-Gräver een concert in Den Bosch, met op het programma door Liszt bewerkte fragmenten uit Meyerbeers Le Prophète, een capriccio van Mendelssohn en een bravour-wals van Litolff. Het publiek reageerde enthousiast.

    http://www.historici.nl/Onderzoek/Projecten/DVN/lemmata/data/Graever/

    Als violist staat Massimo Quarta al twintig jaar wereldwijd bekend om zijn indrukwekkende techniek. Hij maakte cd-opnames van de moeilijkste werken die ooit voor viool zijn geschreven: de legendarische vioolconcerten en capriccio's van Nicolo Paganini. Behalve om zijn virtuositeit staat Quarta ook bekend om de expressiviteit van zijn spel, dat ooit omschreven is als 'de elegantie in persoon'.

    http://www.deventercentraal.nl/article.php?action=showarticle&id=5958,

    capriccio 2.0

    afbeelding

    ( Publiek domein )

    figuratief geschilderd of geëtst, realistisch ogend kunstwerk waarop doorgaans een gefantaseerd landschap of stadsgezicht is afgebeeld waarin originele, verrassende elementen verwerkt zijn; ook: genre waartoe een dergelijk kunstwerk wordt gerekend

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een capriccio…

    is een kunstwerk

    • [Tijd] was als genre populair in met name de 18de eeuw

      Algemene voorbeelden


      De kunsthandelaren Frank Buunk en Christiaan Lucht uit Ede zijn overtuigd van hun zaak. Na vergelijking in hun omvangrijke Springer-archief staat vast dat het gefantaseerde stadsgezicht (een capriccio) van deze belangrijke schilder uit de romantiek is. "Als het doek gesigneerd was geweest en niet zo verpoetst, had er een aanzienlijk hoger prijskaartje aan gehangen", zegt Buunk.

      http://www.telegraaf.nl/binnenland/3591496/___Miskoop__blijkt_Springer__.html,

      Conservator Mai ziet het capriccio als een spontane inval waarbij regels en normen doorbroken worden op gebied van het genre, het decor of de compositie. Uitgangspunt zijn de overdrijvingen van de maniëristen en de noordelijke fantastische traditie.

      De Standaard,

      Michiel Schrijver toont in zijn schilderijen een imaginaire wereld waarin zowel mens als dier een belangrijke rol spelen [...]. Proza en poëzie vormen een bron van inspiratie, maar ook de invloed van architectuur is zichtbaar in het tot stand komen van het decor waar capriccio's zich in afspelen. Mysterieuze verhalen spelen zich af in zijn wereld. Toch zijn deze, hoewel onwaarschijnlijk, nooit onmogelijk. De toeschouwer wenst als reiziger ooit zulke plekken te kunnen ontdekken. Het is aan de kunstenaar om ze te vinden.

      http://www.artoptions.nl/Kunstenaars/Schilders/Schrijver/schrijver.html

      Capriccio's van Guardi, Tiepolo en Canaletto - men kent ze als bijzonder fantasierijke en mooie werken, waarin zonder verpinken klassieke motieven met nieuwe elementen vermengd worden. De faam van de Venetiaanse 18de-eeuwse schilderschool steunt voor een deel op dat capriccio, dat zowel kleurrijke volkstypes als fantastische architectuur en allerlei grillige vervormingen van de werkelijkheid kon omvatten.

      De Standaard,

      De wens hele huizen te vullen met stukken uit Italië werd door de schilder Panini uitgedrukt in een capriccio: een antieke villa, volledig behangen met schilderijen van antieke ruïnes.

      De Standaard,

      Grand Tour is niet alleen een belangrijke tentoonstelling voor de geschiedenis van de Britse smaak, ze toont ook de voedingsbodem van een ongemeen fascinerend en modern genre uit de 18de eeuw, het capriccio, waarin men elementen uit verschillende perioden en plaatsen verenigt als in een collage.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen