caprice


caprice 1.0

eigenzinnige inval, opwelling, plotselinge bevlieging; bui; gril; kuur; luim; nuk

Semagram


Een caprice…

is een opwelling

 • [Duur] duurt meestal kort

  Algemene voorbeelden


  Hilarisch is de rol van Candice Bergen als Schmidt, een van de directeuren van dit advocatenkantoor. Ze gedoogt Crane en zijn gektes, en loopt overal met een brandblusapparaat achteraan om de caprices van haar grillige advocaten glad te strijken. Want naast Shore & Crane zijn daar ook de ex-militair annex advocaat, met zijn uitgestreken smoel, en een ijzige blondine die over lijken gaat.

  http://www.nu.nl/news/1494550/141/Boston_Legal_-_seizoen_2.html,

  Samen reisden zij de Europese badsteden af en beleefden pret aan de 'caprices' van de douariêres en de fratsen en grollen van jichtige aristocraten met geverfde snorrebaarden, die zich lieten opvrolijken door jeugdige verpleegsters en kuurartsen onderweg naar roem en fortuin.

  Martha, Lut Ureel,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • capricieus

  caprice 2.0

  voorbijgaande liefde voor iemand, ook: persoon naar wie deze tijdelijke liefde uitgaat

  Algemene voorbeelden


  Haar verliefdheid op die vertegenwoordiger in schoolmeubilair was allang over, had ook niets te betekenen gehad. 'Een caprice?' Lucas had het Franse woord tegen haar gebruikt. Hij voelde dat hij weer kans maakte, al nam hij haar die plotse verdwijning nog steeds kwalijk. 'Ja, het was een afschuwelijke faux pas,' repliceerde zij en lachte beschaamd. Het was tussen hen weer goed gekomen. Zij zouden nu echt en definitief bij elkaar blijven.

  Engelen van het duister, Jan Siebelink,

  caprice 3.0

  (klassieke muziek [muziek])

  instrumentaal muziekstuk, met een losse structuur vol originele, verrassende wendingen, dat levendig, speels en schertsend van aard is; capriccio
  Ook in toepassing op een deel van een muziekstuk.

  Semagram


  Een caprice…

  is een muziekstuk

    Algemene voorbeelden


    "In Locatelli's twaalf vioolconcerten op. 3 zitten 24 caprices, etude-achtige cadensen [...]. Je moet voor publiek geen etudes spelen [...]. Maar als oefening zijn de caprices prima, ze zijn met hun akkoordenspel en snelheid absoluut erg moeilijk, echt zwaar."

    NRC,

    Zopas is bij Harmonia Mundi France een cd verschenen met muziek van August Franchomme [...]. Een Frans cellist uit de negentiende eeuw. Zijn muziek is steengoed [...]. Zijn composities zijn rijk aan affecten, melancholisch bij wijlen. Heel fris vind ik de Caprices voor twee cello's waarbij de ene, moeilijke partij, gedacht is voor de student en de andere, melodieuze, voor de leraar.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • een caprice van Rochberg
    • caprices van Paganini

    Kremers virtuoze optreden - met een verpletterend briljante Caprice van Rochberg als toegift - was ook de animerende opmaat voor de vijfdelige Carte Blanche-serie in het Amsterdamse Concertgebouw, die Kremer dit seizoen programmeert en die 6 september begint.

    NRC,

    Het is heel goed mogelijk dat uw proefpersoon het instrument onder zijn kin klemt, vakkundig aan de stemschroeven begint te draaien en daarna als een contactschuw Chinees wonderkind een paar caprices van Paganini wegspeelt.

    http://utopia.knoware.nl/users/propriac/archief/010225.html,