carbid


carbid 1.0

afbeelding

Bron: Rasbak
( CC BY-SA 3.0 )

scheikundige verbinding van koolstof met calcium

Semagram (extra betekenisinformatie)


Carbid…

is een vaste stof; is een stof

  • [Kleur] is zwart tot donkergrijs
  • [Samenstelling] bestaat uit koolstof en calcium
  • [Functie] dient onder meer voor de vervaardiging van acetyleengas dat op zijn beurt een grondstof is voor andere verbindingen en soms nog als gas voor verlichting wordt gebruikt of als explosief gas bij het carbidschieten met melkbussen
  • [Vervaardiging] wordt vervaardigd door calciumoxide of ongebluste kalk met koolstof te verhitten
  • [Werking of functionering] produceert in contact met water het explosieve gas acetyleen

Wetenschappelijke naam: calciumcarbide

Formule CaC2

Algemene voorbeelden


Na de demonstratie worden we voorzien van carbidlampen en gaan de mijn in. In de lampen wordt carbid gedaan waarop uit een reservoir water drupt, door een chemische reactie ontstaat dan ethyleengas dat met een klein vlammetje verbrandt en niet veel licht geeft.

http://geologie.cjb.net/,

Carbid is een steenachtig materiaal (CAC2) dat gemaakt wordt door cokes en gebrande kalk te versmelten in een electrische oven. Carbid heeft een zwarte tot donkergrijze kleur en is verkrijgbaar in diverse afmetingen vanaf hagelslagformaat tot en met brokken van 80 mm [...]. Carbid was "vroeger" in gebruik bij smeden om acetyleengas te produceren.

http://home.tiscali.nl/~cb008970/De_cursus/body_de_cursus.html

Wij kunnen echter door rechtstreekse handel met de fabrikant nog steeds carbid leveren in de maat 50/80 mm. Dit carbid is uitermate geschikt voor het zogenaamde carbidschieten. Dit is in het noorden van het land een grote traditie tijdens de jaarwisseling [...]. U heeft een melkbus nodig met een goed passend deksel. In de onderzijde of aan de zijkant van de bus dient u een gaatje van plus minus 6 mm te boren [...]. U dient er rekening mee te houden dat het deksel wel 50 mtr. weg kan vliegen [...]. Een speelplaats of uw straat is dan ook zwaar onvoldoende.

http://home.tiscali.nl/~cb008970/De_cursus/body_de_cursus.html

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen