chateaubriand


chateaubriand 1.0

groot stuk vlees van de ossenhaas
Het verschil met een tournedos is de grootte en het gebruikte gedeelte van de haas (kop i.p.v. middenstuk)

Semagram


Een chateaubriand…

is biefstuk; is vlees; is voedsel

  • [Afmeting] heeft een dikte van ongeveer 3 cm
  • [Kleur] is rood vlees
  • [Omvang concreet] is tenminste 200 gram
  • [Herkomst of oorsprong] is afkomstig van de kop (het bovenste gedeelte) van de ossenhaas (een van de beste delen van een rund)
  • [Ontstaan] is volgens de overlevering voor het eerst bereid door de kok van de Franse schrijver en politicus François René vicomte de Chateaubriand (1768-1848)
  • [Temperatuur] wordt doorgaans warm gegeten
  • [Behandeling of bewerking] wordt ter bereiding gebraden, gebakken of gegrild (rood, rosé of doorbakken)
  • [Gebruikswijze] wordt vaak opgediend met saus (traditioneel bearnaisesaus) of kruidenboter en met bijvoorbeeld aardappelen en groente als hoofdmaaltijd gegeten

Algemene voorbeelden


In plaats van twee chateaubriands kunt u ook vier tournedos gebruiken. Bereiding: De rozijnen wassen en gedurende 30 minuten in de port laten weken. Dep de chateaubriand droog en bestrooi ze met peper.

http://www.omawapsie.nl/omroepflevoland/chateaubriand%20met%20rozijnen%20portsaus.html

'Mag ik u kikkerbilletjes aanbevelen als voorgerecht? U kunt ze nergens zo lekker eten als hier. En dan misschien chateaubriand als hoofdschotel. Wat dunkt u?'

Iks, Johan Van Nijen,

Tomatenroomsoep vooraf, chateaubriand als hoofdgerecht en een dame blanche achteraf: klassieker dan in 't Boerenhof vind je ze niet.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DJ1RB41R,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • chateaubriand bakken
  • chateaubriand braden
  • chateaubriand dichtschroeien

Verhit in een koekenpan de boter en braad de chateaubriand aan beide zijden snel bruin.

http://www.omawapsie.nl/omroepflevoland/chateaubriand%20met%20rozijnen%20portsaus.html

Laat de chateaubriands op een hoog vuur aan beide zijden dichtschroeien.

http://www.keurslager.be/menu/vorige.asp?jaar=2002=44,

Hebt u de chateaubriands graag rosé, laat ze dan aan beide zijden ongeveer 3 minuten bakken.

http://www.keurslager.be/menu/vorige.asp?jaar=2002=44,

chateaubriand 1.1

vlees van de het bovenste gedeelte van de ossenhaas

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


'Wij kregen geen chateaubriand als je dat soms denkt.' 'Chateaubriand?' 'Biefstuk van de haas,' zei Erik. 'Biefstuk van een haas?' 'Jij weet ook niks,' zei Erik. 'Dat betekent het beste vlees dat er aan een koe zit.'

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

Een chateaubriand is niet zomaar een stuk ossenhaas; het is het mooiste en dikste stuk van de langgerekte runderfilet, en tweemaal zo dik als een tournedos.

http://www.chateaubriand.nl/nieuws_pagina.php?article_id=16,