chauffeur


chauffeur 1.0

iemand die een auto bestuurt; bestuurder van een auto; automobilist

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een chauffeur…

is een bestuurder; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] bestuurt een auto

    Algemene voorbeelden


    Chauffeurs die vaak in hun auto telefoneren, lopen meer kans op ongevallen. Hoe meer gebel, hoe meer gebots. Dat stelden onderzoekers van het Rochester Institute of Technology vast. Als je tijdens het telefoneren ook nog drinkt, een sigaret opsteekt of een hand van het stuur neemt, is de kans op ongevallen nóg groter.

    De Standaard,

    Uit een enquête van de rijkswacht blijkt dat de meeste chauffeurs die gebruik maken van de Brabantse autosnelwegen, de risicozones op die verkeersaders niet kennen. De provinciale verkeerseenheid stelt dat weinig chauffeurs defensief rijden beheersen of toepassen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • rijden

    Acht maanden geleden werd op één van deze wegen een 15-jarig meisje gedood door een vrachtwagen. De chauffeur reed door rood.

    NRC,

    De rechter in Middelburg veroordeelde gisteren een 35-jarige man tot 500 gulden boete wegens het gebruik van een lasershield. De politie had geprobeerd de snelheid van zijn auto te controleren met een laserpistool, maar de lichtstraal werd door het lasershield geblokkeerd. Het meetapparaat kon dus niet vaststellen of de chauffeur te hard reed en de rechter vond dat een onaanvaardbare manier om de opsporing van strafbare feiten te dwarsbomen.

    NRC,

    Een zwaar verkeersongeval zorgde op de Brusselse kleine ring voor fileleed. Een chauffeur reed met zijn wagen tegen een paal, waardoor het verkeer vanaf het Zuidstation richting Koekelberg tot aan het Madouplein vastraakte.

    De Standaard,

    Van heel ver waaide door de nacht motorgeronk hem tegemoet. Het naderde slechts heel langzaam. De chauffeur reed blijkbaar uiterst traag en voorzichtig over het slechte pad.

    Iks, Johan Van Nijen,

    met adjectief ervoor


    • een andere chauffeur
    • andere chauffeurs

    De gemiddelde chauffeur heeft 32 seconden nodig om van zijn parkeerplaats weg te rijden, zo blijkt. Als er tenminste niemand anders staat te wachten. Als er wel een andere chauffeur wacht, stijgt de gemiddelde instap- en wegrijtijd tot 39 seconden.

    http://users.tijd.com/delink/,

    Een losgebroken paard heeft gisterochtend op de E313 in Bilzen een ware puinhoop aangericht. Doordat de wegverlichting gedoofd was, kon een autobestuurder het dier niet tijdig ontwijken. Daarna reedt nog een tiental andere chauffeurs op het wrak en het zieltogende dier in.

    De Standaard,

    • de dronken chauffeur
    • een dronken chauffeur
    • dronken chauffeurs

    Louis D. bleek flink boven zijn teewater te zijn. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken. De dronken chauffeur zal zich voor zijn agressief gedrag moeten verantwoorden voor de korrektionele rechter.

    De Standaard,

    Enkele jaren later echter werd Dee door een dronken chauffeur omvergereden. Haar ruggegraat was geraakt en ze was verlamd aan haar rechterkant.

    http://www.wereldvlinders.be/diary/diary-full.html

    Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) start volgende maand met een reeks tests met de 'alcolock'. Dat toestel verhindert dronken chauffeurs om de motor van hun wagen te starten en zou bijvoorbeeld ingebouwd kunnen worden bij mensen die al herhaaldelijk werden betrapt op rijden onder invloed.

    De Morgen,

    • een goede chauffeur
    • een slechte chauffeur
    • goede chauffeurs

    Na tien jaar en 35 pogingen heeft de 36-jarige Schot Keith Murray het plan laten varen om nog ooit zijn rijbewijs te halen. Zowat 1.450 lessen en 9.000 pond hebben niets opgeleverd. Zelf zegt de uitgever een goede chauffeur te zijn, maar gewoon pech te hebben gehad.

    De Standaard,

    Vader, kan ik niet nalaten in stilte op te merken, is een slechte chauffeur; hij schakelt te laat terug en laat de motor te lang in zijn twee doorrazen.

    Het pistool van de rekening, Jan Willem Holsbergen,

    De toegenomen veiligheid van de wagens heeft het weliswaar mogelijk gemaakt om bij sommige ongevallen een dodelijke afloop te vermijden, maar ze heeft ook aanleiding gegeven tot een vals veiligheidsgevoel bij de chauffeurs, die bij elke vernieuwing al dan niet bewust ook bereid zijn meer risico's te nemen. Bovendien denkt 80 % van de Belgen een goede chauffeurs te zijn en dat de andere weggebruikers een echt gevaar vormen.

    http://www.isabelledurant.be/nl/trans/index_rsr.htm,

    • jonge chauffeurs

    De Belgische oppositie vraagt om de invoering van een proefrijbewijs voor jongeren onder de 25 jaar. Aanleiding is het grote aantal ongevallen met jonge chauffeurs. Afgelopen weekeinde vielen in België zeventien verkeersdoden te betreuren. Het merendeel daarvan betrof jongeren.

    Sp!ts,

    Wanneer jonge chauffeurs sterven in het verkeer, worden vaak alcoholmisbruik en overdreven snelheid als belangrijkste oorzaken aangehaald. "Klopt niet", beweert Marie-Cécile De Schouwer, nationaal coördinatrice van de Responsible Young Drivers (RYD). "Jonge chauffeurs rijden nauwelijks sneller dan anderen en blijken bij dodelijke ongevallen minder vaak dronken dan volwassen chauffeurs in de leeftijd tussen 40 en 50 jaar."

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de chauffeur van de auto

    Even verblindde het zonlicht hem. Via het dak van de auto werd hij van de weg geslingerd. Toen was het voor hem voorbij. De chauffeur van de blauwe auto keek door zijn achteruitkijkspiegel. Hij zag hoe het lichaam van Bran door de berm naar het water rolde en er met veel gespetter in terechtkwam.

    http://www.patricklagrou.be/06TmainSK.htm

    met ander, nevengeschikt substantief


    • chauffeur en passagier

    De auto is plots een nukkig paard, de neus gaat van rechts naar links en terug. Sturen is futiel, remmen taboe. We schuiven in een pirouette voorbij een auto op de rechterbaan. Zo ontglipt de wereld je, in een slippartij over drie rijstroken. Chauffeur en passagier vragen zich elk in hun eigen stilte af van welke hoek de klap zal komen.

    NRC,

    voorafgegaan door als


    • als chauffeur

    De auto stond zo'n dertig meter verderop geparkeerd en er leken op het eerste gezicht twee mensen in te zitten, een jongen en een meisje. Het meisje zat achter het stuur, maar dat zei Peanuts niet zoveel. Ook binnen hun bende gebruikten ze meisjes ; ze reden veel geconcentreerder en waren zeker een stuk stressbestendiger.

    Ritueel des doods, Willem Zebregs,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    chauffeur 2.0

    iemand die voor zijn beroep een auto, bus, vrachtwagen of ander motorrijtuig bestuurt en goederen of passagiers vervoert; iemand die het besturen van een (vracht)auto en het vervoeren van goederen of passagiers als beroep uitoefent

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een chauffeur…

    is een persoon

    • [Oorzaak, reden of aanleiding] bestuurt een motorrijtuig voor zijn beroep
    • [Voorbeeld of specimen] bestuurt bv. een bus, taxi, vrachtwagen

      Algemene voorbeelden


      Alle haast was weg, mijn lichaam was met de taxibank versmolten. Ik moest mijn stem van heel ver terug halen. 'Rij maar wat, chauffeur', zei ik schor. 'Die kant op, of die. U kent de weg beter dan ik. Druk het gaspedaal gewoon maar in. Als ik er maar even uit ben.'

      Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

      Tussen Rotterdam Centraal Station en Rotterdam Airport stappen niet alleen veel dagelijkse passagiers in, er zijn ook veel mensen die met vakantie of op zakenreis gaan. Chauffeur Willem van Rossen zou geen andere lijn willen. Van een 'vakantiedip' is op buslijn 33 geen sprake. Vanaf de eerste tot de laatste rit zit de bus vol.

      Metro,

      Ze gingen naar oom en tante Waayman. Hij vermeed het hen aan te zien, keek naar zijn moeder die in de bus met de chauffeur sprak en volgde tegelijkertijd de handen die het kaartjesapparaat manipuleerden.

      Opwaaiende zomerjurken, Oek de Jong,

      "Veel chauffeurs die op het buitenland rijden hebben relatieproblemen, omdat ze maar zo weinig thuis zijn. En als chauffeur ben je altijd alleen, het is echt een eenzaam bestaan tussen wielen en stuur."

      http://werk.net/

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • rijden

      Voorzichtig rijdt chauffeur Van Bennekom zijn vrachtwagen tot vlak voor de metershoge gele deuren van de scanner, en stapt uit.

      NRC,

      De twaalf touringcars van Boerhof rijden de hele zomer. Vooral de korte trips lopen goed. De chauffeur rijdt in één dag naar een bestemming in Duitsland, Denemarken of België, overnacht en rijdt de volgende dag op z'n gemak terug.

      Meppeler Courant,

      als object bij een werkwoord


      • een chauffeur inhuren

      U kunt bij Holland Vip Service een ervaren chauffeur inhuren die uw companycar veilig door het verkeer loodst terwijl u achterin geen kostbare tijd verliest.

      http://www.city-tax.nl/index.html

      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • een ervaren chauffeur
      • ervaren chauffeurs

      We zijn op zoek naar een ervaren en nauwkeurige chauffeur die de wagen door de kleinste straatjes kan manoeuvreren zonder schade te rijden.

      http://www.olympia.nl/employees/jobs/index.cfm?fuseaction=detail&jobs_ID=85564bf1-7649-4f20-98e8-1fd647b43bee&page=1&orderby=title&keyword=chauffeur&offices_id=1a37c93f-3028-4f41-98a9-baa910c82e53,

      Het zelfversterkende fenomeen van steeds iets harder remmen hoeft zich niet voor te doen. Vrachtwagen-, bus- en andere ervaren chauffeurs gebruiken de afstand tot hun voorligger als buffer, en reageren met een soepele vertraging op diens opflitsende remlichten. Pas als hij blijft remmen, remmen ze ook. Maar wie onervaren is, of even niet oplette, reageert wel met een bruuske stoot.

      De Standaard,

      Natuurlijk vullen wij ook het segment 'warehousing' graag voor u in. Voor goederen van of naar de Benelux, Duitsland of Frankrijk, want dat is ons werkgebied. Daar weten onze ervaren chauffeurs (uw ambassadeurs) als geen ander de weg.

      http://www.vlcs.com/

      voorafgegaan door als


      • als chauffeur

      Jan heeft intussen werk gevonden als chauffeur. Het is erg onregelmatig werk, en onderbetaald, maar het geeft hem wel de gelegenheid om wat zelfstandiger te worden.

      http://www.pastoralecounseling.org/

      "En als chauffeur ben je altijd alleen, het is echt een eenzaam bestaan tussen wielen en stuur."

      http://werk.net/

      Wilfredo is een van de vier- tot vijfhonderd riksjarijders die sinds enige tijd in het straatbeeld van Havana opduiken. Hij liep school tot zijn negentiende en ging als chauffeur werken. Hij leverde onder meer levensmiddelen aan restaurants.

      De Standaard,

      Solliciteren is niet zijn sterkste kant. Eén keer is hij aangenomen als chauffeur bij een meubelbedrijf. Maar Theo werd ziek in zijn proeftijd en moest verdwijnen. Of was dat vanwege die dure kast die hij uit zijn handen liet vallen?

      NRC,

      in voorzetselgroep


      • een auto met (de) chauffeur
      • een huurwagen met (de) chauffeur
      • een Jaguar met (de) chauffeur
      • een limousine met (de) chauffeur
      • een Rolls Royce met (de) chauffeur
      • een vrachtwagen met (de) chauffeur
      • een wagen met (de) chauffeur
      • een ziekenwagen met (de) chauffeur
      • vrachtwagens met chauffeur

      De Russische opperproletariër woont in een landhuis, hij heeft bedienden. Hij rijdt in een grote auto met chauffeur.

      Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

      Tijs Verwest, alias dj Tiësto, is volgens vakbroeder Erick-E verworden tot een 'superstar dj'. Hij vangt minstens drieduizend gulden voor een optreden en heeft gemiddeld vijf boekingen per week. Voor en na optredens zorgen bodyguards ervoor dat de superster niet te veel last heeft van fans die een handtekening willen. Buiten wacht een auto, met chauffeur.

      http://www.terrorworld.net/kranten/2000/amersfoortse2000_22feb.html,

      Een rijdende auto op honderd kilometer van Amman. Zoom. Het is een blauwe Mercedes, een huurwagen met chauffeur. Binnenopname. Palestijnse chauffeur. Zijn blik gaat over en weer tussen de horizon en het dashboard. Westerse passagier, een Engelse zakenman, de ogen gericht op een map documenten.

      Vijf grotesken, Gabriele Romagnoli,

      Als ik straks voor bewezen diensten wordt bedankt, staat er geen Jaguar met chauffeur te wachten om me naar een kasteel met bijbehorende landerijen in Waals-Brabant te brengen.

      http://www.knack.be,

      Reizen, het is dé opoffering die nodig is om in de tennissport aan de top te willen komen. Want al lijkt voor topspelers in deze rijkelijk met dollars bestrooide sport de zon nooit onder te gaan, reis je het hele jaar de zomer achterna, is in elke stad het duurste hotel je onderkomen en staat er bij ieder toernooi een limousine met chauffeur tot je beschikking, de prijs je daarvoor betaalt is de vrijwel onmogelijkheid om er een behoorlijk sociaal leven op na te houden.

      NRC,

      In een zwarte Mercedes met chauffeur en vergezeld door twee lijfwachten keerde Lech Walesa, ex-president van Polen, dinsdagochtend terug naar de scheepswerf in Gdansk om er (in theorie) zijn werk als elektricien te hervatten.

      De Standaard,

      Op ons terrein kunt u jeu de boule spelen. Of een sprookjesachtige rit maken door de omgeving in onze Rolls-Roys (met chauffeur, tegen betaling). In het château hebben we een gezellige oude eetkamer waar u rustig kunt lezen en iets te drinken kunt bestellen.

      http://www.fleurac.nl/geschiedenis.htm

      Huur een vrachtwagen met chauffeur! U kunt bij O.T.-Express vrachtwagens met chauffeur huren. De vrachtwagen komt op een met u afgesproken tijdstip bij u voor de deur.

      http://www.distributie.org/pagina4.html

      De voorzitters van Kamer en Senaat hebben bovenop hun riant maandinkomen een prestigieuze ambtswoning, een groot secretariaat en een wagen met chauffeur.

      De Standaard,

      De proef met de ambulancepost in Mechelen is een succes. De ziekenwagen met chauffeur en verpleger komt nog maar in vier procent van de gevallen te laat bij een gewonde aan. Dat percentage lag voordat het project van start ging nog op dertig procent.

      De Limburger,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • de chauffeur van de ambulance
      • de chauffeur van de bus
      • de chauffeur van de takelwagen
      • de chauffeur van de vrachtwagen
      • de chauffeur van de wagen
      • de chauffeurs van de brandweerwagen
      • de chauffeurs van de bestelwagens
      • de chauffeurs van de vrachtwagens

      Onderweg werden we even opgehouden door twee drukdoeners van de militaire politie. "Laat ons vlug door', zei de chauffeur van de ambulance.

      Berthold 1200, Paul Koeck,

      De chauffeur van de bus is aangehouden op verdenking van drugsmokkel en zal maandag voor de rechter worden geleid, zei de politie zondag.

      De Standaard,

      Toen Bart wilde vertrekken werd de camionette voor zijn ogen weggesleept. Als in een komische film holde hij erachteraan maar de chauffeur van de takelwagen was onverbiddelijk.

      Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

      Hij was op weg naar de vrouw die hem al eerder deze nacht zo gul bedeeld had. De chauffeur van de taxi zweeg gelukkig.

      Engelen van het duister, Jan Siebelink,

      De Eurostar Brussel-Londen is dinsdagochtend met 140 kilometer per uur dwars door een vrachtwagen gereden. De chauffeur van de vrachtwagen kwam op miraculeuze wijze ongedeerd uit de botsing, net als de 100 passagiers op de trein.

      De Standaard,

      De chauffeur van de wagen van aartsbisschop Joachim Ruhuna van het Burundese Gitega, die maandag in een hinderlaag viel, heeft samen met drie passagiers de aanslag overleefd. De chauffeur is wel zwaargewond.

      De Standaard,

      Het personeel van de brandweer is nu voor vervoer aangewezen op het blusvoertuig met ruimte voor 11 personen. Slechts één van de vier chauffeurs van de brandweerwagen is in bezit van een bus-rijbewijs en dat kan na de verscherpte wetgeving van januari van dit jaar problemen opleveren.

      Meppeler Courant,

      De enigen die de parkeerplaats gebruiken zijn de leveranciers van de apotheek en de chauffeurs van de bestelwagens van bakkerij Progress.

      God's gym, Leon de Winter,

      De weerman waarschuwt om vooral niet op de fiets of met caravans en aanhangers achter de auto de weg op te gaan. Chauffeurs van vrachtwagens met hoge, smalle opleggers dienen zeer waakzaam te zijn.

      De Telegraaf,

      • de chauffeur van Erik
      • de chauffeur van een familie
      • de chauffeur van mijnheer de juge Nadermann

      De man heeft een bord in zijn hand met mijn naam als opschrift. Ik ga naar hem toe en hij vertelt mij dat hij de chauffeur van Erik is en mij naar hun huis zal rijden. Wat een land! Excuses worden overgebracht want baas Erik kan me niet zelf ophalen.

      http://www.dionysos.nl/E-druif/extra_editie_e-druif_main1.htm,

      Sabrina Fairchild is de dochter van de chauffeur van de familie Larrabee. De familie is steenrijk, bezit een uitgestrekt landgoed met tennisvelden en zwembaden.

      De Standaard,

      Ik ben Flip. De vroegere chauffeur van mijnheer de juge Nadermann.

      Emily Beyns, of Het heilig zwijgen. Dl. 1: Verwanten, Clem Schouwenaars,

      met bezittelijk voornaamwoord


      • jouw chauffeur
      • mijn chauffeur
      • zijn chauffeur

      'Meulemeester,' zei hij, 'het was bijzonder boeiend praten met jou, maar m'n hoofd loopt er zo om van dat ik maar beter kan gaan slapen.' 'Ja, ik word ook moe, meneer Guggenheimer. Als uw chauffeur me terug naar Brussel zou kunnen brengen?' 'Jou terug naar Brussel? Hoe kom je daar in godsnaam bij, Meulemeester? Jij weet zeker niet hoeveel de benzine kost tegenwoordig. Daarbij, is het mijn chauffeur of jouw chauffeur? Als je een chauffeur wil die je te pas en te onpas terug naar Brussel moet brengen, neem er dan zelf een in dienst.'

      Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

      'Over een uur gaan we weg, mijn chauffeur komt me halen.' 'Heb je een chauffeur?' vroeg Rebecca. 'Ja natuurlijk,' zei ik. 'Waar blijf je zonder chauffeur?'

      Fantoompijn, Arnon Grunberg,

      De explosie sloeg een gat van drie bij één meter in het wegdek van de oprit van een brug over de rivier de Dnjepr. Het voertuig liep schade op, maar de premier en zijn chauffeur bleven ongedeerd.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen