cheddar


cheddar 1.0

afbeelding

Bron: Jepster
( CC BY-NC-SA 2.0 )

gele of oranjegele, enigszins pittige, harde kaas die oorspronkelijk afkomstig is uit de plaats Cheddar in Engeland

Semagram (extra betekenisinformatie)


Cheddar…

is kaas; is een stof

  • [Kleur] varieert van lichtgeel tot oranje
  • [Smaak] heeft een milde of pittige, soms nootachtige smaak
  • [Vorm] is in blokvorm of trommelvorm te koop, voorverpakt in plakjes of geraspt
  • [Functie] dient om te eten; wordt vaak als kaas op hamburgers gebruikt
  • [Grondstof] wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk
  • [Plaats van herkomst] komt oorspronkelijk uit Cheddar in Engeland
  • [Duur] heeft een rijpingsproces van maximaal twee jaar
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is een (half)harde kaas

Algemene voorbeelden


Cheddar [...] is een harde, donkergele kaas, die wordt gemaakt van rauwe of gepasteuriseerde koemelk. De smaak is een beetje nootachtig. Cheddar is in trommelvorm en in blokvorm te koop [...]. Afhankelijk van de rijping en de productiemethode heeft het een zachte tot pikante smaak. Cheddar heeft de twijfelachtige eer de meest geïmiteerde kaas ter wereld te zijn. Deze kaas is genoemd naar het gelijknamige plaatsje in het Zuid-Britse graafschap Somerset. Daar werd hij al in de 12de eeuw gemaakt.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Wil je toch een grote rode wijn bij kaas drinken, kies dan een betrekkelijk neutrale, (half)harde kaas. Belegen Goudse bijvoorbeeld, een niet te rijpe Cheddar, Parmesan, Manchego of Mimolette.

http://www.wijninfo.nl/site/?db

De ober beloofde een kaasplankje samen te stellen van de meest complexe fromages die de chef op een marktje net buiten Brussel had ontdekt, een formidabel dessert, speciaal voor mijnheer Müller en zijn gasten, maar u moet er geen vintage portje bij nemen, een zoete witte mousseux is nu de trend, prachtig bij die Vlaamse abdijkazen [...], een vintage hoorde vooral bij blauwschimmelkazen, bij gorgonzola en roquefort, niet eens bij cheddar of five counties, daar kon je beter een normale tawny bij drinken of een ruby die op eikenhout had gerijpt.

Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

Doordat er tegenwoordig in alle Engels georiënteerde landen varianten worden gemaakt, neemt cheddar bij de wereldproductie van kaas de eerste plaats in. De traditionele soorten worden met een plantaardige kleurstof behandeld. Afhankelijk van de rijping en de productiemethode heeft het een zachte tot pikante smaak.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • de rubriek van de cheddars

De meeste kazen moeten worden gekeurd in de rubriek voor Goudse en Edammers: 54. Voor de rubriek van de Cheddars zijn 10 kazen aangemeld, voor de Emmetalers eveneens 10, voor de Maasdammers 14, voor de blauwschimmelkazen zijn dat er 11. voor de Camembert- en Briesoorten 10 en in de rubriek 'overige soorten' zijn er 41 gegadigden.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010566929:mpeg21:a0289,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen