chemiewinkel


chemiewinkel 1.0

wetenschapswinkel die onderzoek en informatie aanbiedt op (milieu)chemisch gebied aan particulieren en organisaties zonder winstoogmerk
Soms met een hoofdletter, als een soort eigennaam.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een chemiewinkel…

is een wetenschapswinkel

  • [Organisatie of instelling] is meestal verbonden aan een universiteitsfaculteit voor chemie
  • [Toepassingsgebied of bereik] houdt zich bezig met (milieu)chemie

    Algemene voorbeelden


    Uit een onderzoek van de chemiewinkel van de Universiteit van Amsterdam, uitgevoerd in opdracht van FNV Bondgenoten, is gebleken dat onder werknemers in de verfindustrie meer gevallen van OPS-gerelateerde ziekten voorkomen dan onder schilders.

    http://osha.europa.eu/fop/netherlands/en/euweek/PDFdownloads/opvallendveelops.pdf,

    De chemiewinkel Utrecht, organisator van het symposium ziet daar een rol voor zichzelf weggelegd: beantwoorden van vragen, uitvoeren van technisch onderzoek, coachen van leken bij het stellen van de juiste vragen aan de instanties en vertalen van onderzoeksgegevens in begrijpelijke taal.

    http://www.milieumagazine.nl/,

    De Chemiewinkel Eindhoven is een van de acht Wetenschapswinkels van de Technische Universiteit Eindhoven. Een Wetenschapswinkel is een instelling die op non-profit basis informatie en of adviezen geeft en onderzoek verricht. De Chemiewinkel Eindhoven verzorgt deze taak op (milieu-)chemisch gebied. De winkel bestaat uit een groep studenten en een vaste medewerker van de Faculteit der Scheikundige Technologie. Doelstellingen van de Chemiewinkel. De Chemiewinkel heeft de volgende doelstellingen [...]: De Chemiewinkel heeft tot doel milieu-chemisch onderzoek te (laten) verrichten voor, en kennis en informatie ter beschikking te stellen aan kansarme particulieren, belangengroepen en instellingen.

    http://www.chem.tue.nl/cwe/html/watis.html

    De Chemiewinkel doet onderzoek naar zaken waarmee het algemeen belang gediend is, zoals geuroverlast. Als u in uw woon- of werkomgeving geuroverlast ervaart is het verstandig u (indien mogelijk) te organiseren in bijvoorbeeld een buurtgroep voordat u een beroep doet op de Chemiewinkel. De Chemiewinkel kan u dan informatie verschaffen, zoals uitleg bij door anderen gemaakte rapporten, voorstellen voor nader onderzoek helpen ontwikkelen en berekeningen doen. Ook kan de Chemiewinkel u terzijde staan in het overleg met bv de Gemeente.

    http://www.rug.nl/wewi/dewetenschapswinkels/chemie/theme/geur/chemiewinkel/index,