chicklit


chicklit 1.0

(neologisme)

vlotgeschreven, makkelijk leesbare lectuur over en voor moderne jonge vrouwen
Was oorspronkelijk een licht neerbuigende benaming voor boeken uit het genre, maar wordt steeds vaker als neutrale benaming ervoor gebruikt. Wordt soms ook gebruikt om het genre aan te duiden.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Chicklit…

is lectuur

  • [Tijd] speelt zich af in de moderne tijd
  • [Onstoffelijke eigenschap algemeen] is geschreven in een makkelijk leesbare, vlotte, grammaticaal eenvoudige stijl met korte zinnen, en bevat weinig diepgang
  • [Gebruiker] is vooral bedoeld voor jonge, moderne vrouwen
  • [Onstoffelijke inhoud] beschrijft het leven van jonge, moderne vrouwen, meestal in grote steden, en hoe zij omgaan met seks, relaties, geld en werk
  • [Waardering] zou niet onder literatuur vallen en zou volgens sommigen in een oppervlakkige stijl geschreven zijn
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld Bridget Jones Diary en Shopaholic

Algemene voorbeelden


Dat vrouwen planken vol chicklit verslinden, dat weten we. Maar met 'Gijp' en 'Ventoux' meldt nu het mannenboek zich aan het front. Of niet? Op zoek naar boeken van Mars. Vraag tien mensen naar de definitie van een typisch mannenboek en je krijgt tien verschillende antwoorden. Vrouwen hebben het maar makkelijk. Die lezen alles wat los en vast zit en annexeren zo als vanzelf elk genre tot chicklit. Boeken komen van Venus, als we dat maar weten. Maar hoe zit het met de boeken van Mars? Die moeten er toch ook zijn?

http://www.trouw.nl/tr/nl/4468/Schrijf/article/detail/3532406/2013/10/24/Chicklit-van-Venus-dicklit-van-Mars.dhtml,

Iets wat eigenlijk iedereen al wist heeft nu ook een wetenschappelijke basis: in chicklit vind je over het algemeen simpelere zinnen dan in boeken die bekend staan als 'literatuur' – wat dat dan ook precies moge zijn. Onderzoekers aan het Huygens Instituut en de UvA analyseerden 16 chicklit-titels en 16 literaire romans op woord- en zinslengte en grammatica.

http://mustreads.nl/bewezen-taalgebruik-in-chicklit-simpeler-dan-in-literatuur/,

Miljoenen vrouwen over de hele wereld zijn dol op chicklits. Heerlijke moderne romans vol humor en romantiek, waarin ze zichzelf en hun problemen moeiteloos kunnen herkennen. In een chicklit worstelen de Heldinnen met zichzelf en met de liefde in hun leven. Als moderne jonge vrouwen willen ze carrière maken en daar zijn ze ook volop mee bezig, maar daarnaast verlangen ze diep in hun hart naar een lieve knappe man die er helemaal voor ze is. In een chicklit draait alles dus om de heldin, haar liefdesleven en natuurlijk Mr. Right.

http://www.uitgeverijcupido.nl/index.php?page=hoe-schrijf-je-een-chicklit

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2003
Brontaal Engels
Vorm in brontaal chicklit
Betekenis in brontaal idem
Datering in brontaal 1995
Samenhangende woorden (betekenis) iklit