ciao


ciao 1.0

(Italiaans) tussenwerpsel waarmee men afscheid neemt van iemand of van meerdere personen; als afscheidsgroet gebruikt woord; tot ziens

Algemene voorbeelden


'Nu moet ik echt ophangen, hoor.' 'Dat schat, dag. Pas goed op jezelf' 'Ciao, pap!' 'O wacht, ik zal je mama's nummer geven.' De verbinding was al verbroken.

Voorval, Harry Mulisch,

Toch kijken wij thuis altijd naar het saaie kwartiertje en doen dat ook om de presentator. Die eindigt het uitzendinkje namelijk altijd met "ciao" en dat vinden wij zo erg, zo verschrikkelijk, zo burgerlijk, zo... En toch moeten we er elke week weer naar kijken.

NRC,

Blijf "ciao" zeggen, maar maak het spannend. Laat het soms weg en kom na de tune alsnog in beeld met een haarscherp "ciao". Dat verhoogt de sensatie, geeft meer bijsmaak, doet meer pijn en zal verslaven. Het wordt het "En morgen gezond weer op" van de voetbalfans, het vervangt "Tsjakka" en neemt de plaats in van "Foutje, bedankt".

NRC,

Ze is opgestaan en probeert haar opgekropen blouse in haar broek te stoppen. Schichtig om zich heenkijkend pakt hij de andere helft van de sinaasappel in een servetje en stopt haar die toe. Kusje. En nog een. En nog drie. En... Ciao. Met een tweede espresso, zijn pen en een stenoschrift zit hij in een hoek van het nu vrijwel lege restaurant.

Opwaaiende zomerjurken, Oek de Jong,

Op die omslag: 1. de plattegrond van het bos en de plek waar hij zijn tent ging opslaan 2. de boodschap: 'ik ga het bos in' 3. het woord: 'Ciao'. 'Ciao': vier lettertekens, een eenvoudig, éénlettergreperig woord, naar het beeld van zijn eenvoud, en zijn zekerheid dat we elkaar in het hiernamaals terugzien.

Een ballon van wijsheid, Boris Todoroff,

Kings gasten donderden eindelijk, eindelijk op. Een vieve, smetteloze Pauline liet hen uit. 'Thanks for the show, Pauline,' riepen ze en zij omhelsde ze allemaal en liep met ze mee naar het Portaal. 'Ciao Pauline!' riepen ze nog vanuit het trappenhuis.

Quissama, F. Springer,

'Jammer dat je weggaat,' herhaalde zij, terwijl zij uit haar hurkhouding oprees. Zij keek hem even aarzelend aan, pakte hem bij de schouders, en zoende hem snel op beide wangen. 'Ciao - tot ziens!'

Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

'Bent u vanavond vrij?' 'Luister, Eddy...' 'Niets te luisteren Eddy. Ik pik u om acht uur op. De rest is een verrassing.' 'Weet u me wonen?' 'Natuurlijk. Ciao!' Boenders legt peinzend de hoorn neer.

Cargo, Patrick Conrad,

Mexicaanse beleefdheden verlenen cachet aan het intermenselijk contact. Hoewel ook hier helaas het zeer informele, hoewel niet minder hartelijk gemeende, "Hola" (hallo) uit Spanje en het "Chau" (ciao) uit Zuid-Amerika hun intrede doen, houden de meeste Mexicanen - van boer tot bankier, van puber tot bejaarde - de wellevendheid in ere. De Mexicaan houdt van respect.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


in de zin


  • ciao, hè

'Nou, ciao hè?' en weg was ze. Ciao? Wat betekent dat in godsnaam? Janet voelde zich als het achtergebleven vogeltje nadat de rest van de zwerm al aan de trek was begonnen.

Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

  • nou, ciao

"Hebben zij gezegd bij SBS6 dat ik nog meer in petto heb? Ach kind, dat kan toch allemaal niet. Het is een realityshow. Het is allemaal echt real, weet je. Whatever comes along. Dus ik weet niet of het nog spannend zal worden. Ach waarschijnlijk ook wel. Ons leven is nou eenmaal spannend, hoewel ik niets doe. Nee, eigenlijk niets. Nou ciao."

Het Parool,

'Nou, ciao hè?' en weg was ze. Ciao? Wat betekent dat in godsnaam? Janet voelde zich als het achtergebleven vogeltje nadat de rest van de zwerm al aan de trek was begonnen.

Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

  • 'ciao' roepen
  • 'ciao' zeggen

'Ciao,' riep ik nog. Mijn afscheid was beleefd noch charmant. Maar ik was bang verzeild te raken in een gesprek over lelijke lichaamsdelen dat nooit meer op zou houden.

Fantoompijn, Arnon Grunberg,

De gasten vertrokken. Mannen die lachten en wat afspraken, vrouwen die zich erin mengden. Ik hoorde mijn naam zeggen. Een lodderig: 'Tot gauw, pik.' Fie riep: 'Ciao.' Portieren sloegen dicht, een claxon gaf twee korte stootjes, banden draaiden het asfalt op en piepten in de eerstvolgende bocht.

De gelukkige, Mensje van Keulen,

We gaan met het hele gezin heel dicht tegen elkaar aanzitten, huilen, smeken en bidden de man om het niet te zeggen, zetten het geluid harder om hem goed te kunnen horen, mijn zoontje van twee gaat heel hard "lalalala" zingen, mijn dochtertje doet haar vingers in haar oren en perst haar ogen stijf dicht, mevrouw Van 't Hek zorgt dat het water fluitend kookt en ik wil graag een Mahlertje laten schallen. Bibberend staan we tegen elkaar aan, waarschuwen knijpend dat het gaat gebeuren en als hij dan "ciao" zegt gaat er een hevige huiver door ons gezin. Mijn kinderen laten Sesamstraat er graag voor staan.

NRC,

Vroeger lag er op mijn vaders wastafel een stuk aluin. Als je daar aan likte smaakte dat heel vies. Toch kon ik het nooit weerstaan. Ik moest het doen. Ik moest even mijn tong er tegenaan drukken en elke keer vond ik het weer vies. Een rare sensatie sidderde door mij heen. Wat was dat lekker vies en het "ciao" van de goed bedoelende Studio Italia-presentator is net zoiets. Dus vraag ik namens mijn familie: blijf "ciao" zeggen, maar maak het spannend. Laat het soms weg en kom na de tune alsnog in beeld met een haarscherp "ciao".

NRC,

  • een welgemeend(e) 'ciao'

"Voila, mijn dagboek zit erop. Ik vond het erg leuk om te doen en heb ook veel positieve reacties gehad. Van familie en vrienden natuurlijk, maar ook van bijvoorbeeld provinciegouverneur Camille Paulus. Toen die op bezoek was in Nijlen, klampte hij me er spontaan over aan. Ik ben nu alweer aan het pakken voor Lombardije, en sluit hier graag af met een welgemeende: "Ciao!"

http://users.skynet.be/fa106230/wielersite/column/14-10-2003.htm,

Vaste verbindingen


ciao 2.0

(soms)

tussenwerpsel waarmee men iemand of meerdere personen begroet; als begroeting gebruikt woord; hoi

Algemene voorbeelden


Ciao, zo begint hij op zijn antwoordapparaat. Vervolgens vraagt Mauro Gianetti beleefd of de beller zijn boodschap na de piep wil inspreken. Het is zondagmiddag, precies een etmaal nadat de Zwitser op de Maasboulevard in Maastricht de Amstel Goldrace heeft gewonnen.

NRC,