cliëntgericht


cliëntgericht 1.0

gericht op de cliënt; afgestemd op de behoeften van de cliënt
Vaak, maar niet uitsluitend, in toepassing op de geneeskunde en zorg.

Algemene voorbeelden


Een relatief goede aansluiting tussen opleiding en functieniveau, zowel volgens 'objectieve' maatstaven als in de beleving van de werknemers, en een relatief hoge tevredenheid van de werknemers met de inhoud van het werk (men heeft het gevoel zich te kunnen ontplooien, heeft plezier in het werk, ervaart het als afwisselend). Dit geldt met name in cliëntgerichte sectoren als het onderwijs en de gezondheidszorg.

http://www.scp.nl/boeken/cahiers/cah162/nl/Samenvatting.htm,

Twee cliënten namen ook met veel plezier deel aan de wintersportvakantie die georganiseerd werd door Het GielsBos, en aan de netbalcompetitie Nekarea. Samen met een stagiair werd gewerkt aan een zinvolle en cliëntgerichte vrijetijdsbesteding.

http://www.stichtingkinsbergen.be/giels/pages/jaarverslag.html,

De therapeut vertrekt vanuit een cliëntgerichte basishouding en is in staat om een kortdurende en integratieve therapie neer te zetten, gebaseerd op research en effectonderzoek.

http://www.academie-psychotherapie.nl/

Belangrijke aanbevelingen van het advies zijn bijvoorbeeld, dat binnen de regio's een geïntegreerde en cliëntgerichte indicatiestelling wordt georganiseerd, die betrekking hebben op het terrein welzijn, wonen en zorg.

Meppeler Courant,

De volgende activiteiten staan naast het 'Meldpunt Wijzer Grijzer' met daaraan gekoppeld een cliëntgericht overleg op het programma: 1. Deskundigheidsbevordering aan beroepskrachten in de wijken; 2. Voorlichting over psychische problematiek aan ouderen, mantelzorgers en vrijwilligers.

http://www.ggdbno.nl/

Een cliëntgerichte website veronderstelt [...] een voortdurende updating van de ingebrachte gegevens en een maximale bevraagbaarheid, die tegelijk gebruiksvriendelijk en performant is.

http://www.cass.be/cass/cass2001/cass_nl/p6.htm

Dr. W. de Nijs: "De noodzaak tot meer cliëntgericht en dynamisch organiseren stelt hoge eisen aan het management van personeel en organisatie: er is behoefte aan flexibel inzetbaar personeel en aan vergroting van het innovatievermogen van de organisatie".

http://www.kun.nl/nbs/new/intro.html

Onze opdrachtgever (advocatenkantoor) heeft recentelijk een nieuw kantoor geopend (locatie Zuid-Limburg) en zoekt ter aanvulling van haar team zo spoedig mogelijk een ervaren secretaresse: zelfstandig, accuraat en cliëntgericht.

http://www.franssenenpartners.nl/inhoud.htm

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een cliëntgerichte aanpak

Zij vinden bij Centea niet alleen hun dagelijkse betalingsmiddelen, diverse spaarvormen, alle beleggingen en een brede waaier van kredietformules maar ook een unieke cliëntgerichte, menselijke aanpak die al heel onze geschiedenis lang de basis vormt van onze visie.

http://www.corladvies.be/Bankzaken.htm

  • een cliëntgerichte psychotherapeut

Wat doet een cliëntgerichte psychotherapeut? Een cliëntgerichte psychotherapeut nodigt u uit te ervaren wat er in u omgaat. Daarbij komen emoties los, zoals kwaadheid, verdriet of blijdschap. In de therapie kunt u deze gevoelens gaan verwerken en aanvaarden.

http://www.vcgp.nl/

Met welke problemen kunt u bij een cliëntgerichte therapeut terecht? Voorbeelden van problemen van mensen (volwassenen, adolescenten en kinderen), die baat blijken te hebben bij een cliëntgerichte psychotherapie zijn: depressies, angsten, (soms vage) lichamelijke klachten, zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak.

http://web.wanadoo.be/vvcgp/welke_problemen_.htm

Een belangrijke werkwijze van een cliëntgerichte psychotherapeut is dat hij tijdens de therapie de uitingen van de cliënt zoveel mogelijk reflecteert.

http://www.vcgp.nl/

U kunt een afspraak maken met een cliëntgerichte psychotherapeut voor een of meer oriënterende gesprekken.

http://www.vcgp.nl/

Een cliëntgerichte psychotherapeut draagt geen oplossingen aan, maar helpt iemand zijn eigen oplossingen te zoeken.

http://www.vcgp.nl/

Wat voor iemand bent u? Hoe kijkt u zelf tegen uw klachten aan? Hoe beleeft u uw situatie? Hoe ziet u andere mensen? Zulke vragen zijn voor cliëntgerichte psychotherapeuten van minstens even groot belang, als de vraag naar de oorzaak van uw klachten.

http://web.wanadoo.be/vvcgp/welke_problemen_.htm

  • cliëntgerichte psychotherapie

U wordt uitgenodigd om samen met uw psychotherapeut(e) te zoeken naar wat u belemmert te zijn zoals u zou willen zijn, of te accepteren hoe u bent. Dat betekent dat u gevraagd wordt om bij uw ervaring stil te staan, dat wil zeggen bij wat u van binnen voelt. Dat is de kern waar het om draait in cliëntgerichte psychotherapie.

http://web.wanadoo.be/vvcgp/welke_problemen_.htm

Voorbeelden van problemen van mensen (volwassenen, adolescenten en kinderen), die baat blijken te hebben bij een cliëntgerichte psychotherapie zijn: depressies, angsten, (soms vage) lichamelijke klachten, zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak.

http://web.wanadoo.be/vvcgp/welke_problemen_.htm

Het is moeilijk van te voren te bepalen of cliëntgerichte psychotherapie iemand wel of niet ligt.

http://www.vcgp.nl/

In principe kan iedereen die voor psychotherapie in aanmerking komt kiezen voor cliëntgerichte psychotherapie.

http://www.vcgp.nl/

In een cliëntgerichte psychotherapie kunt u veel bij uzelf ontdekken.

http://www.vcgp.nl/

Hoe lang duurt cliëntgerichte psychotherapie? De meeste mensen komen een keer per week voor een therapiezitting, die drie kwartier duurt. In de beginfase van de therapie zal de psychotherapeut met u bespreken hoe lang de therapie vermoedelijk zal duren.

http://www.vcgp.nl/

met bijwoord


  • niet cliëntgericht
  • sterk cliëntgericht

Terwijl leidinggevenden van mening zijn dat met de functie van medewerker zorgcentrale de bereikbaarheid van de thuiszorgorganisatie is verbeterd, zijn wijkverpleegkundigen van mening dat de bereikbaarheid van wijkverpleegkundigen binnen de geïntegreerde thuiszorgorganisatie is verslechterd. Dit is volgens hen niet cliëntgericht.

http://www.nivel.nl/ned/index.html

Er zijn 'comprehensive packages'; instrumenten om waarneembaar stottergedrag te meten zoals de SSI; zelfrapportagelijsten om emotionele en cognitieve aspecten te scoren zoals de Erickson S-24; de veel gebruikte, echter niet cliëntgerichte TOM: Therapy Outcome Measures.

http://www.stotteren.nl/nvst/,

De losgekoppelde intake- en indicatiestelling is volgens wijkverpleegkundigen niet cliëntgericht, en komt volgens hen de continuïteit en de inhoud van de zorg niet ten goede.

http://www.nivel.nl/ned/index.html

De ontwikkeling van de betaaldiensten was sterk cliëntgericht.

http://www.abb-bvb.be/gen/nl/secteur_banques_role.html

met werkwoord


  • cliëntgericht verplegen

Van cliëntgericht verplegen naar taakgericht verplegen. De sterke nadruk op de produktiviteit van de zorg leidt in combinatie met de losgekoppelde intake- en indicatiestelling en de verticale functiedifferentiatie tot taakgericht verplegen in plaats van integrale zorgverlening.

http://www.nivel.nl/ned/index.html

  • cliëntgericht werken

Voorop staat cliëntgericht en vraaggestuurd werken. Partijen komen overeen dat de beoogde samenwerking niet alleen de reguliere thuiszorg en de categorale gehandicaptenzorg beslaat, maar zich uit kan strekken over de gehele AWBZ gefinancierde zorg.

http://www.cg-raad.nl/organisatie/index.html

Cliëntgericht werken houdt eveneens in dat de cliënt geïnformeerd wordt over het engagement dat hij aangaat wanneer hij zijn instemming betuigt met de voorgenomen hulpverlening.

http://users.tijd.com/allemeesch/KlinPsy/wettekst/MINOMZ19990120.htm,

Het theoretisch kader wordt toegelicht en vertaald naar cliëntgericht werken en teamwerking.

http: //www. katho. be/ipsoc/bijscholing/GR-MAATSCH-WERK. pdf

Cliëntgericht werken impliceert dat ouders en jongeren door het CBJ worden betrokken in het gehele hulpverleningsproces, dat ze als volwaardige partners worden erkend en dat de nog aanwezige draagkracht en inzet worden benoemd.

http://users.tijd.com/allemeesch/KlinPsy/wettekst/MINOMZ19990120.htm,

Binnen de Sector Ouderenzorg werden de afgelopen twee jaar regelmatig proeftuinen ontwikkeld, projecten waarbij cliëntgericht werken centraal staat.

http://www.atriummc.nl/index.php?id=458=458_news=262=,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • marktgericht en cliëntgericht

Besloten is daarop aan te sluiten en het item van bevordering van arbeidsmobiliteit te koppelen aan zich locaal en regionaal ontwikkelend beleid op een aantal thema's als markt- en cliëntgericht werken, functievernieuwing van bibliothecarissenfuncties.

http://www.wobsite.nl/

Woordfamilie


Als deel van een afleiding