coaster


coaster 1.0

schip voor vrachtvervoer beneden een bepaalde tonnenmaat dat vooral wordt ingezet voor kortere trajecten maar dat ook wereldwijd transport kan verzekeren; kustvaarder

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een coaster…

is een boot; is een vaartuig; is een vervoermiddel

      Algemene voorbeelden


      Met het diploma KHV-A kan, afhankelijk van de vaartijd en medische keuring, een vaarbevoegdheidsbewijs gegeven worden voor: kapitein of stuurman voor coasters tot 6000 ton (wereldwijd).

      http://www.ezs.nl/index.html

      De Hollandse coaster Beteldijk heeft op 3 maart om halfvier precies de Amerikaanse kruiser Victory gepasseerd in de straat Magelhaes, bij de westelijke uitgang.

      De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

      Bovendien beschikt de Amsterdamse haven over de eerste All Weather Terminal op het Europese continent, voor overdekte overslag op coasters en binnenvaartschepen, welke wegens groot succes onlangs is uitgebreid met een tweede terminal.

      http://www.portofamsterdam.com/start.html

      Hoewel de excellente vaarwegen naar het achterland een intensiever gebruik van de binnenvaart - maar ook het vervoer van containers over korte afstand over zee per coaster - in de toekomst mogelijk maken, zijn alle betrokkenen het erover eens dat een verdere groei van het vervoer over de weg (dat nu nog 70 procent van het totale containertransport vanuit de haven naar de klant voor zijn rekening neemt) een achterhaalde discussie is.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      coaster 2.0

      ((vooral) in België)

      kermisattractie bestaande uit een gesloten spoorbaan die in grillige krullen loopt en waarop wagentjes tegen hoge snelheid rondrijden; rollercoaster; achtbaan

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een coaster…

      is een attractie

          Algemene voorbeelden


          De Python daarentegen is als een doorn in het oog, alhoewel deze op zich een toffe coaster is en zelfs naar Eftelingnormen goed aangekleed.

          http://www.pretparken.be/NL/Info/Kermis/MichelFollet.asp

          Volgens sommigen zou deze houten coaster beter zijn dan de Wild Wild West [...], wat mij erg sterk lijkt als ik de layout van Weerwolf bekeek.

          http://www.pretparken.be/NL/Trip/Trip.asp?ID=513,

          Woordfamilie


          Overige woordfamilieleden