conflictpreventie


conflictpreventie 1.0

het gericht nemen van maatregelen en/of het doelbewust in acht nemen daarvan om conflicten te voorkomen; preventie van conflicten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Conflictpreventie…

is preventie

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft het voorkomen van conficten

    Algemene voorbeelden


    De EU heeft een eigen verantwoordelijkheid voor conflictpreventie en het bevorderen van vrede en veiligheid binnen en buiten de eigen regio.

    http://www.e-stem.nl/,

    Samengevat heeft de NAVO vijf kerntaken: het waarborgen van stabiliteit in de Euro-Atlantische regio, het handhaven van de transatlantische band, de verdediging van het bondgenootschappelijk grondgebied, het bijdragen aan conflictpreventie en crisisbeheersing en tenslotte het bevorderen van de dialoog met andere landen in het Euro-Atlantische gebied.

    http://www.atlcom.nl/,

    Gebruik van geweld lost de oorzaak van conflicten niet op, maar waar diplomatie geen uitweg kan bieden, waar conflictpreventie faalt, burgerinzet niet meer helpt en economische of politieke sancties geen effect hebben, kan soms de inzet van militaire middelen nodig zijn.

    http://www.e-stem.nl/,

    Wij houden een warm pleidooi voor het dichten van de kloof tussen arm en rijk, voor een versterkt beleid van ontwikkelingssamenwerking [...] en voor het uitbouwen van instrumenten voor conflictpreventie zoals een Europees Civiel Vredeskorps en een nationaal Centrum voor Conflictpreventie.

    http://www.agalev.be/programma2003/index.html

    Pacifisme is bij uitstek een Vlaams waarmerk, daarom dient Vlaanderen zich toe te leggen op conflictpreventie en -bemiddeling, eerder dan op defensie.

    http://www.n-va.be/programma/wiewatwaarom/manifest.asp

    Milieubescherming, conflictpreventie en vredeshandhaving kunnen alleen effectief aangepakt worden door internationale samenwerking.

    http://www.wereldwijd.be/archief/ww307-30.htm,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen