consument


consument 1.0

iemand die gebruik maakt van een product of dienst; iemand die iets gebruikt of verbruikt; gebruiker; verbruiker
Verwijst vaak niet naar een persoon van vlees en bloed maar naar een abstracte entiteit.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een consument…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] maakt gebruik van een product of dienst; gebruikt of verbruikt een product of dienst

    Algemene voorbeelden


    Daarnaast is het zeer voornaam dat een wasautomaat wordt afgestemd op basis van uw wasgedrag en hoeveelheid wasgoed. Immers, een consument die meerdere malen per dag een volle wasautomaat draait dient een kwalitatief betere (zwaardere) wasautomaat te kopen, dan iemand die slechts drie keer per week draait.

    http://www.deschouwwitgoed.nl/

    Een van de segmenten van onze biermarkt dat nog steeds een stijgende tendens kent, is de markt van de zoete - lees: verzoete ­ kriekbieren. De consument van vandaag houdt van zoete drankjes en de brouwers spelen daar graag op in om hun aantal hectoliters bier niet te zien slinken.

    http://users.skynet.be/bs241069/0477_Biercolumns_LouwaegesKriek.htm

    Elke consument laat zich bij het aanschaffen van een product of dienst beïnvloeden door het imago ervan. Zonder dat imago zou hij geen keuze kunnen maken. Dat stelt Poiesz in The Image Concept.

    http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?actie=detail=2089

    Consumenten stellen steeds hogere eisen aan productkwaliteit en productiewijze. Het meer welvarende deel van de Europese bevolking stelt hogere eisen aan voedingsmiddelen: voedsel moet gezond, veilig en smaakvol zijn. Ook andere waarden worden van belang.

    http://www.minlnv.nl/thema/algemeen/voedsel/,

    Met de economische indicatoren in de hand kan immers gemakkelijk worden aangetoond dat er in België helemaal geen crisis is: de productie van goederen en diensten stijgt, het beschikbaar inkomen van de gezinnen neemt toe en de inflatie is aan banden gelegd. Maar het crisisgevoel bestáát en mag niet als onbelangrijk worden afgedaan. Want het beïnvloedt de gedragingen van de consumenten en vormt op die manier een serieuze rem op de ontwikkeling van de economie.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • gebruiken
    • kopen
    • willen

    Het is steeds dezelfde consument die onze producten gebruikt, maar op een verschillend moment van de dag. 's Ochtends neemt hij, maar zeker zo vaak zij, een douche met Sanex, poetst zijn tanden met Prodent, zijn schoenen met Kiwi.

    Het Financieele Dagblad,

    De Keuringsdienst schat dat van alle verse tonijn die de consument koopt minimaal de helft is behandeld via de koolmonoxidemethode.

    De Telegraaf,

    De financiële waarde van een merk ontstaat onder andere doordat consumenten merken kopen en daar relatief gezien veel geld voor over hebben. De financiële waarde van een merk is dus het gevolg van de interesse van de consument in het merk. Consumenten kopen merken, omdat merken in bepaalde behoeften voorzien.

    http://www.pscw.uva.nl/swocc/

    Grootschalige productie breekt de landbouw op. De maatschappij pikt geen bulk meer. De consument wil een product dat natuurlijk is geproduceerd.

    De Limburger,

    Consumenten willen wel digitale muziek, maar ze willen ook gewoon fysieke producten bezitten en zijn bereid daarvoor te betalen.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • de Belgische consument
    • de Europese consument
    • de Nederlandse consument

    "Je komt met twee grote zakken thuis voor honderd gulden, allemaal leuke dingen. Dat is toch heerlijk", zegt een trouwe Hema-klant. Of dit fanatieke Hema-gevoel ooit helemaal op de Belgische consument zal overslaan, is de vraag.

    De Standaard,

    Elke Europese consument moet straks op het etiket van een verpakking kunnen lezen of het genetisch veranderde producten of ingrediënten bevat.

    Trouw,

    Na waterbed, boxspring, pocketveer en kantelbare lattenbodem verovert nu traagschuim de markt. Langzaam raakt de Nederlandse consument ervan doordrongen: een goede matras draagt bij aan een goede nachtrust.

    Provinciale Zeeuwse Courant,

    • de gemiddelde consument

    De gemiddelde consument verbruikt te veel vetrijke voeding. Zo'n ongezond voedingspatroon en gebrek aan fysieke activiteit zijn elementen die aan de basis liggen van het probleem "obesitas" of zwaarlijvigheid en de vorming van bepaalde kankers.

    http://www.ecoline.org/verde/publicaties/50vragen/index.shtml,

    in voorzetselgroep


    • het vertrouwen van de consument

    Het gaat met de Nederlandse economie almaar beter. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het vertrouwen van de consument. Dat is in februari opnieuw is toegenomen. De toename is volgens het CBS "opmerkelijk" omdat het consumentenvertrouwen in de economische ontwikkeling in de tweede maand van het jaar doorgaans daalt.

    NRC,

    met onbepaald voornaamwoord


    • de meeste consumenten
    • veel consumenten

    Nog altijd gebruiken de meeste consumenten gewone wegwerp-batterijen voor hun walkman, MP3-speler, palmtop, elektronische agenda, fotocamera, flitser, afstandsbediening of game-computertje.

    http://www.dealerinfo.nl/2000/006/branche.htm

    Het voorichtingsbureau Vlees begint een campagne gericht op de horeca. Doel is om meer stoofvleesgerechten op de menukaarten van de restaurants te krijgen. Volgens het voorlichtingsbureau laat de horeca kansen liggen; veel consumenten vinden stoofvlees heerlijk maar nemen niet meer de moeite het zelf te bereiden.

    http://www.agriholland.nl/nieuws/1998/48/10244.html,

    Dat er een grote informatiehonger bestaat, is al vastgesteld via een enquête onder tweeduizend Nederlanders. Veel consumenten willen weten waarvoor een bepaald E-nummer staat, of de gebruikte hulpstoffen dierlijk of plantaardig zijn en of ze geproduceerd zijn met gebruik van gentechnologie.

    De Limburger,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • consument en producent
    • consumenten en producenten

    Nu al zijn er discussiegroepen op het net als bijvoorbeeld alt.beer die enkel handelen over thuisbrouwen en consumptie. Zo'n newsgroup zou je als brouwerij ook zelf kunnen starten. Dan is de cirkel rond. Er is de associatie van prettige zaken met het merk en er is een directe communicatie tussen consument en producent. Dat laatste is goud waard.

    De Internet-sensatie, Francisco van Jole,

    Op lange termijn dient een grondig hervormd landbouwbeleid zich te richten op een veilige en duurzame voedselproductie. Kostendekkende prijzen die boeren en hun dieren letterlijk en figuurlijk 'ruimte' geven, korte afzetlijnen met een nauw contact tussen consumenten en producenten, en onafhankelijkheid van de wereldmarkt, waardoor eindeloze transporten van dieren en producten – en dus ook ziekte-insleep - tot het verleden behoren.

    http://www.vacvzw.be/

    voorafgegaan door als


    • als consument

    Onze moderne maatschappij lijkt steeds vaker een voorliefde te hebben voor al wat complex is. Als consument wordt u overspoeld door hopen informatie en de markt biedt een oneindig aanbod van producten dat iedere dag blijft groeien.

    http://www.meubelnet.be/article.php?sid=170,

    De droogvriesreiniging waar Lamelcleaning Nederland patent op heeft is niet in licentie gegeven aan andere bedrijven. Dit betekent dat u, als consument uw lamelgordijnen veilig wil laten reinigen, eerst aangeraden wordt met met ons in contact te treden.

    http://www.lamelcleaning.nl/reiniging.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als deel van een samenstellende afleiding


    Overige woordfamilieleden