consumentenwaakhond


consumentenwaakhond 1.0

instelling die erop toeziet dat de wettelijke bepalingen en de regels op het gebied van de consumentenbelangen gerespecteerd worden; toezichthouder op het gebied van de consumentenbelangen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een consumentenwaakhond…

is een waakhond; is een instelling

  • [Activiteit of handeling] ziet erop toe dat de wettelijke bepalingen en de regels op het gebied van de consumentenbelangen gerespecteerd worden

    Algemene voorbeelden


    De Amerikaanse president Obama staat op het punt om Richard Cordray te benoemen als hoofd van een overkoepelende Amerikaanse consumentenwaakhond. Die moet de Amerikaanse consumenten gaan beschermen tegen wanpraktijken van financiële instellingen, zoals banken en hypotheekverstrekkers.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4004/Verkiezingen-in-de-Verenigde-Staten/article/detail/3105428/2012/01/04/Obama-stelt-consumentenwaakhond-aan-tegen-zere-been-van-Republikeinen.dhtml,

    Ralph Nader, de consumentenwaakhond, ziet het bloed al vloeien over Amerika's autowegen. Verkeersinstituten voorspellen een dramatische verhoging van het aantal dodelijke ongevallen. Verzekeraars zullen hun premies verhogen. Toch zal president Clinton hoogstwaarschijnlijk nog deze week de wet ondertekenen die een einde maakt aan de 21 jaar oude federale maximumsnelheid.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010871005:mpeg21:a0058,

    UPC: Te hoge boetes consumentenwaakhond. UPC Nederland stapt naar de rechter om een totaalbedrag van ruim drie ton aan boetes aan te vechten. De sancties werden in 2008 opgelegd door de Consumentenautoriteit, omdat het kabelbedrijf via colportage en telefonische verkoop op ongeoorloofde wijze abonnementen voor digitale televisie had aangeboden.

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/article20411697.ece,

    Een korte rondgang onzerzijds gaf de indruk dat noch de Inspectie voor de Volksgezondheid noch de VWA bevoegdheden hebben om tegen dit product op te treden. Dan blijft een individuele klacht bij de RCC of een civiele actie (al dan niet door een belangenorganisatie zoals de Consumentenbond) over. Dit is een fraai voorbeeld van het gat dat in ons land bestaat tussen sectorspecifieke toezichthouders en een algemene "consumentenwaakhond". Op Europees niveau wordt wel gestreefd naar een dergelijke waakhond.

    http://repub.eur.nl/res/pub/7451/kroniek_TvC2004_nr3.pdf,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de Nederlandse consumentenwaakhond

    De Nederlandse consumentenwaakhond opent een website die consumenten zicht geeft op honderden geaccrediteerde keurmerken.

    http://webwereld.nl/nieuws/50551/consuwijzer-keurt-oerwoud-aan-keurmerken.html,