critica


critica 1.0

vrouw die, meestal voor haar beroep, de waarde of kwaliteit van iets beoordeelt, veelal van een kunstuiting of een andere artistieke creatie of een wetenschappelijke prestatie of benadering, vooral op mondelinge of schriftelijke wijze in de media; vrouwelijke criticus; vrouw die kunstuitingen recenseert
Het woord critica heeft niet de meer algemene betekenis die criticus wel heeft (daar bet. 1.0)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een critica…

is een vrouw; is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Arlene Croce is niet zomaar iemand. De zestigjarige critica schrijft al tweeëntwintig jaar voor The New Yorker over dans en geldt als een van de besten in haar vak.

    NRC,

    De interviewster, een critica van de Standaard der Letteren, begon het gesprek (camera's aan) met een heldere en goeddoordachte lofzang van vijf minuten op mijn laatste boek.

    Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een literaire critica

    L'Horreur Economique van Viviane Forrester [...]. In dat essay striemt de romanschrijfster en literaire critica van Le Monde het sociale slagveld dat veroorzaakt wordt door de onderwerping aan de mondiale economische logica. "Er bestaat nog iets ergers dan uitgebuit te worden, namelijk onuitbuitbaar zijn", zegt ze.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    critica 2.0

    vrouw die negatieve kritiek levert op iets, iets ongunstig beoordeelt of afkeurt of ergens tegenstander van is, vaak een bepaalde politieke stroming, een politiek beleid of bewind of de politici die dat beleid vertegenwoordigen, of een ander maatschappelijk verschijnsel; vrouwelijke criticus

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een critica…

    is een vrouw; is een persoon

    • [Geslacht] is een vrouw

      Algemene voorbeelden


      De bekende Russische journaliste Anna Politkovskaja is afgelopen zaterdag vermoord in de lift van haar flat. Politkovskaja stond bekend als een felle critica van president Poetin en het Russische militaire optreden in Tsjetsjenië.

      http://www.nrc.nl/buitenland/article1730953.ece/Critica_Kremlin_doodgeschoten

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen