cryomeren


cryomeren 1.0

(neologisme)

het lichaam van een overledene bevriezen en vervolgens door kleine trillingen uiteen doen vallen; lyofiliseren; vriesdrogen

Semagram


Cryomeren…

is een handeling

 • [Functie] is het bevriezen en vervolgens door kleine trillingen uiteen doen vallen van het lichaam van een overledene

  Hoofdsemagram: 1.0 -


  Algemene voorbeelden


  Cryomeren verwijst naar het Griekse kruos voor 'ijs, vorst', een belangrijk onderdeel van het proces van de nieuwe uitvaart. Bovendien heeft cryomeren geen negatieve associaties en laat het woord zich goed vervoegen: cryomatie en gecryomeerd.

  http://www.dood.nl/showit.php3?cid=505,

  Nee, het wordt niet promateren, maar cryomeren. Dat heeft Yarden zojuist per persbericht laten weten. Cryomeren wordt de nieuwe naam voor vriesdrogen. Yarden vindt het de meest 'passende naam voor de derde uitvaartvorm'. Maar wordt dit cryomeren dan ook gedaan in een cryomatorium? Daarover laat Yarden zich niet uit. In Zweden is verleden jaar gekozen voor het woord promatorium als plek waar het vriesdrogen van stoffelijke overschotten gaat plaatsvinden.

  http://www.dood.nl/showit.php3?cid=505,

  Eind 2004 deed Yarden een oproep om een nieuwe naam te bedenken voor vriesdrogen of lyofilisatie. Er werd een wedstrijd uitgeschreven in samenwerking met het tijdschrift Onze Taal. Hierop reageerde een recordaantal van meer dan 1.200 mensen die 750 verschillende namen bedachten. In maart 2005 werd bekendgemaakt dat cryomeren als nieuwe naam voor viesdrogen is gekozen.

  http://www.uitvaart.nl/infotheek/begraven-cremeren-e-a/nieuwe-ideeen/cryomeren

  Cryomeren. Vriesdrogen van een lichaam.

  http://www.uitvaart.nl/infotheek/begraven-cremeren-e-a/nieuwe-ideeen/cryomeren

  Etymologie


  Aard herkomstinheems woord
  Vroegste datering2005
  BijzonderhedenHet woord is bedacht naar aanleiding van een wedstrijd in het tijdschrift Onze Taal om een nieuwe term te bedenken voor vriesdrogen of lyofilisatie.